ACASĂ / ARTICOLE / ESEU

ESEU

Viitor de aur, țara noastră are!

Dimitrie Bolintineanu cu al său simț vizionar anunța: Viitor de aur țara noastră are/ Și prevăz prin secoli a ei înălțare/ Însă mai-nainte trebuie să știm/ Pentru ea cu toții martiri să murim! (Mircea cel Mare și solii) Aceasta ar reprezenta dacă nu o maximă cel puțin un îndemn pentru cei ce i-au urmat să apere atât fruntariile țării dar, …

Citeşte articolul »

Războiul dinozaurilor

Acele reptile gigantice ce au stăpânit pământul, trecute în neant dintr-un mix de situații aparținând acelor epoci din triasic, prea puțin cunoscute generând la sfârșitul perioadei în cauză cea mai mare extincție a viețuitoarelor din istoria Terrei. Așa spun paleontologii, cercetătorii pe acest domeniu și nu avem niciun motiv să îi contrazicem. Epocile, secvențele istorice au continuat spre Jurasic care …

Citeşte articolul »

„77” Simbolul împlinirii

Nu demult am atins această bornă de vârstă, care pe lângă un prim semnal, deocamdată incipient al longevității, are și alte sensuri semantice prin prisma tratării respectivului simbol numeric cumva pe alte planuri gnoseologice. De pildă, în al Doilea Război Mondial în Suedia (acum țară NATO), la graniță cu Norvegia (atunci ocupată parțial de ruși), 77 a fost folosit ca …

Citeşte articolul »

Vânzătorii de iluzii

În creierul uman există un centru al credinței care în mod persuasiv trebuie activat. Dacă religia este nihilată prin felurite mecanisme, atunci – îndeosebi tineretul – crede masiv în reclame, mărci, branduri induse masiv… Apar odată la patru ani sau cinci, în cazul alegerii președintelui, prilej în care o cohortă de politruci vin pe media (care pe acest pasaj își …

Citeşte articolul »

Nevoia unui lider!

Când un orb călăuzeşte pe un alt orb, vor cădea amândoi în groapă. (Iisus Hristos) “Un lider politic adevărat este acela care nu caută puterea, ci dorinţa de a împlini voinţa acelora care l-au votat.” (Teodor Dume) “Leadership-ul este capacitatea de a transforma viziunea in realitate” (Warren Bennis) În momentul de faţă şi în contextul dat, această populaţie a României …

Citeşte articolul »

Conducătorii noștri lucrează. Liniște nu-i deranjați

Că tot am încheiat anul 2023 – ducă-se în văzduh, că așa clamăm de zeci de ani – și noul încercăm să îl cuplăm cu țintele noastră prezente și de ce nu de viitor, cel mai probabil unul ca dimensiune – care nădăjduim să fie productiv imediat și bineînțeles să urcăm spre un alt nivel de prosperitate. Nu putem uita …

Citeşte articolul »

Statul eșuat

Constituția noastră a fost rodată de cătr cei care s-au ezat vremeln pe scaunul puterii. Potrivit art. fiind și 1, independent, unConstituției definește stat național, România în unitar vigoare, suveran ca și indivizibil. Pe mai departe conturează celelalte elemente fundamentale ale acestuia precum teritoriul inalienabil, că nu pot fi colonizate ori strămutate populații străine și printre alte multe atribute având …

Citeşte articolul »

Țepe românești

Ce ar reprezenta țeapa? Un par lung, ascuțit la un capăt, folosit în Evul Mediu ca element de tortură și suprimare fizică, alături de alte mijloace precum spânzurătoarea, ghilotina, tragerea pe roată, smulgerea diverselor membre etc. în Vestul Europei la modă erau turnirurile sau jocurile de război, o formă de divertisment, în care arma principală, lancea, era de fapt tot …

Citeşte articolul »

Creștinul astăzi…

Lumea în care trăim este una plină de frământări, aflată sub povara bombardamentului informaţional şi a crizelor de tot felul, care vin într-o veritabilă avalanşă peste oamenii zilelor noastre. În acest context, creştinul de astăzi are extrem de multe provocări, care-i asediază viaţa lui creştină. De aceea, păstrarea identităţii creştine pentru credinciosul acestor timpuri tulburi este esenţială în faţa nivelărilor …

Citeşte articolul »

Umilirea românilor

Pe făgașul umilirii avem cel puțin două paliere ca un fel de interacțiuni între umilitor și umilit. În principiu umilirea reprezintă o reacție fără răspuns pentru bunul motiv că umilitul nu are atitudinea necesară de a se apăra, evident nu prin mijloace contondente, iar umilitorul este cel mai adesea din zona economică ori politică, poate chiar amândouă la un loc …

Citeşte articolul »