ACASĂ / ARTICOLE / EVOCĂRI

EVOCĂRI

Radu Tudoran

Pseudonimul lui NICOLAE BOGZA 8 martie 1910 Blejoi – Prahova-18 noiembrie 1992 București Cu mulți ani în urmă, când Geo Bogza se studia în liceu, ca un scriitor apreciat, fratele lui mai mic, Nicolae Bogza, cunoscut sub pseudonimul Radu Tudoran, era citit pe sub bănci de aproape toți adolescenții școlari, mai ales prin romanul de aventuri Toate pânzele sus!, pentru …

Citeşte articolul »

Otilia Cazimir

12 februarie 1884 sat Cotu Vameșului com. Horia jud. Neamț – 8 iunie 1967 Iași Observăm că treptat se mărește numărul doamnelor care au făcut cinste literaturii române prin conceperea numeroaselor cărți originale sau prin traduceri în limba noastră din alte limbi și invers. Adăugăm de asemenea activitatea jurnalistică. Otilia Cazimir este pseudonimul găsit de Mihail Sadoveanu și Garabet Ibrăileanu …

Citeşte articolul »

Iulia Hasdeu

2 noiembrie 1869 București-17 septembrie 1888 București Ne bucurăm atunci când citim sau scriem despre o doamnă dedicată artelor sau științei într-o perioadă a evoluției tuturor domeniilor, dar susținute, mai ales, de bărbați. Poate, i s-ar fi recunoscut Iuliei Hasdeu întreaga operă a fi genială, dacă timpul vieții ei ar fi avut dimensiuni lărgite. Însă fiicei foarte tinere a savantului …

Citeşte articolul »

Vasile Militaru

4 iulie 1923 Roman-24 decembrie 2008 București La începutul celor două pagini scrise de acad. Mihai Cimpoi pentru volumul retrospectiv „Fabule” intitulat „Gura lumii”, de Vasile Militaru, apărut la Chișinău, în 2021, la Ed. „Lumina Cuvântului”, citim: „Vasile Militaru reprezintă un destin în dublă ipostază: ca om proscris și ca om al scrisului căruia i s-a interzis apariția cărților, și …

Citeşte articolul »

Haralamb Zincă

Pseudonimul lui Hary Isac Zielberman 4 iulie 1923 Roman-24 decembrie 2008 București De la apariția „Jurnalului de front” în 1954 și a volumului „Urmele”, în același an, scriitorul Haralamb Zincă a mers „pe un sol fertil”, scria omul de cultură Valeriu Râpeanuîn 1964, înprefața cărții de proze scurte intitulată „Zefirul”. Până la lucrările amintite, Haralamb Zincă mai căuta încă matca …

Citeşte articolul »

Vintilă Corbul

Vintilă Dumitru Corbul Economu Popescu 26 mai 1916 București – 30 ianuarie 2008 București Vintilă Corbul este unul din cei mai cunoscuți scriitori români de literatură beletristică, de proză de mari dimensiuni, acoperind istoria universală cu subiecte din zone îndepărtate în timp până la aproape 20 de ani distanță în urmă, adică în contemporaneitate. Scriitorul acesta, cunoscător al câtorva limbi …

Citeşte articolul »

Eugen Jebeleanu

24 aprilie 1911 Câmpina- 21 august 1991 București În 1978, criticul și istoricul literar Eugen Simion își începea intervenția sa din masiva carte „Scriitori români de azi, I” – Ediția a doua revăzută și completată, cu unele aprecieri la care, la rândul nostru, facem apel când vorbim despre poetul Eugen Jebeleanu: „Exceptând culegerea de început: <<Schituri cu soare>> (1929) – …

Citeşte articolul »

Ioan Alexandru Brătescu- Voinești

1 ianuarie 1868 Târgoviște – 14 decembrie 1946 București Simți nevoia să te întorci din când în când la genialul critic și istoric literar George Călinescu pentru a porni în evocarea propusă, luând ca punct de reper „ literaturii române de la origini până în Istoria prezent”, prezentul la care s-a oprit autorul. „Acela care a adus o întreagă clasă …

Citeşte articolul »

Matei Millo

25 noiembrie 1814 Spătărești – Suceava – 9 septembrie 1896 Iași Îl evocăm pe Matei Millo ca scriitor dramatic, dar, mai ales, ca pe unul dintre cei mai de seamă actori în travesti și animatori ai scenei românești din secolul al XIX-lea. Matei Millo „este o figură proeminentă a începuturilor teatrului nostru, a cărui multilaterală activitate de actor, autor, regizor …

Citeşte articolul »

Miron Radu Paraschivescu

2 octombrie 1911 Zimnicea, Teleorman – 17 februarie 1971 București Miron Radu Paraschivescu a fost poet, eseist, creator de piese de teatru, publicist și eminent traducător de poezie. Criticul și istoricul literar Eugen Simion îl introduce pe acest scriitor în masiva lucrare „Scriitori români de azi”, volumul I (1978), în capitolul „Continuitate și ruptură. Poezia evenimentului”, alături de Zaharia Stancu, …

Citeşte articolul »