Nicolae Manolescu s-a născut în orașul de munte Râmnicu Vâlcea, la două luni după începerea celui de-al Doilea Război Mondial. Mama sa era profesoară de franceză (profesoara lui Virgil Ierunca), iar tatăl său, Petru Apolzan, profesor de filosofie. A urmat gimnaziul la Sibiu, apoi a început liceul la Râmnicu Vâlcea. A absolvit liceul la Sibiu și a studiat la Facultatea …
Citeşte articolul »Dor și aminte de Eminescu
L-am “cunoscut” pe “Domnul Eminescu” la împlinirea unui secol de la nașterea sa; 15 ianuarie 1950 când “a fost sărbătorit de toată țara și restituit sufletului întregului popor”. Atunci, în acea festivă zi, la Teatrul de Stat din Arad a fost organizat un emoționant și impresionant spectacol istoricoliterar și folcloric, la care, eu, elev de ciclul primar din mediul rural …
Citeşte articolul »Scriitoarea Ileana Vulpescu
În viață trebuie să înveți să citești printre rânduri și în oameni. Ileana Vulpescu Când spun Ileana Vulpescu, parcă aș spune „ cu apă bună mi-au ostoit setea și dorul. ”! Scrierile ei fântână Chiar i-am pupat pagina unei cărți. S-a întâmplat într-un moment când mi se făcuse un dor mare de mama, de casa părintească, de satul natal. Nu …
Citeşte articolul »Secretul doctorului Eliade
În ambianța magică a Palatului Brâncovenesc de la Mogoșoaia, cuibul de suflet al Marthei Bibescu s-a desfășurat sâmbătă, 8 aprilie, Simpozionul Național Mircea Eliade și Mitul Eternei Reîntoarceri, Ediția a XVI –a, organizat de Asociația Culturală Prietenii lui Eliade în parteneriat cu Centrul Cultural Palatele Brâncovenești. Acest simpozion a fost înființat în 2007, anul Centenarului nașterii lui Eliade la inițiativa …
Citeşte articolul »Picături de viață în lumina ne uitării-Profesoara Floarea Necșoiu
Născută în iulie 1939, înzestrată cu o capacitate intelectuală de excepție, profesoară de limba română de la Colegiul Național Matei Basarab și o animatoare culturală, în cel mai deplin înțeles al cuvântului, s-a înălțat la cer, lăsându-ne tuturor celor care am cunoscut-o, o profundă durere sufletească. Vreme de un deceniu (2017-2021), mi-a fost alături în calitate de Vicepreședinte al Cenaclului …
Citeşte articolul »Sfetnic de taină la trei președinți-Colonelul scriitor Florian Gârz
Timpul, nemaiavând răbdare cu colonelul scriitor, Florian Gârz, în ziua de marți 18 ianuarie 2022, i-a călăuzit pașii în marea trecere (Lucian Blaga), spre împărăția lui Dumnezeu, lăsând un gol imens în sufletul familiei și al tuturor celor care l-au cunoscut, prețuit și admirat. Îndeplinind impecabil îndatoririle ce i-au revenit ca sfetnic de taină a trei președinți ai României (Gheorghe …
Citeşte articolul »Mihai Eminescu. Un patriot în slujba nației
Trăiască nația! Patriotismul eminescian este cultivat de timpuriu, încă din timpul studiilor bucovinene, sub puternica influență a profesorului Aron Pumnul. Aflat la Cernăuți, în ianuarie 1859, viitorul poet nepereche primește cu emoție știrea înfăptuirii Micii Uniri și devine unul din admiratorii înfocați ai domnitorului Alexandru Ioan Cuza. Gazetarul Eminescu va dezvolta un adevărat cult pentru primul conducător al României moderne, …
Citeşte articolul »Ion Dichiseanu Crâmpeie de viață
Amintirile pe care le am, legate de Diki, așa cum îi spuneau apropiații, încep undeva pe la mijlocul anilor ’90. Că tangențial l-am întâlnit și înainte, relaționând din postura, admirator – actor celebru deja aceasta este o altă poveste.Ne întâlneam eu, ori soția mea cel mai ades, spre a “prelua” copiii noștri de la liceul Spiru Haret, pentru a nu …
Citeşte articolul »