ACASĂ / ARTICOLE / LUMEA DE AZI

LUMEA DE AZI

Educația nonformală între ieri și azi…

Educația formală, nonformală și cea informală contribuie la cunoașterea sistemică a mediului înconjurător și la realizarea unor punți de legătură între diverse discipline Autoritățile din România consideră educația un important fenomen social, întrucât conservă şi transmite de la o generaţie la alta experienţa de cunoaştere teoretică şi practică, valorile culturii şi civilizaţiei. Ținând cont atât de permanenta transformare a lumii, …

Citeşte articolul »

Cultura și lumea de azi

Datoria de a fi o punte de legătură între nații, civilizații, societăți este în seama omului și mai ales a educației sale. Sărbatorim în fiecare an Ziua Culturii Naționale, zi stabilită, prin lege (LEGEA Nr. 238 din 7 decembrie 2010, inițiată de Academia Română) începând cu anul 2011, la data de 15 ianuarie, totodată și ziua naşterii poetului Mihai Eminescu …

Citeşte articolul »

Știință, religie, globalizare versus cunoaștere

Cultura este legată de credinţe şi idei religioase, de spaţii istorice şi geografice cu noi dimensiuni în funcţie de interferenţe, de evenimente istorice, de credinţele şi ideile religioase. Egalitarismul cultural presupune o faţă a umanului, interferenţa culturilor tradiţionale. Acest egalitarism s-a manifestat îndeosebi odată cu revoluţia americană, iar în secolul XX, a culminat cu declaraţiile privind drepturile omului. Visul culturii …

Citeşte articolul »

BRICS – alternativa în fața coaliției SUA – Europa

Motto: „Este încurajator să vedem entuziasmul și creșterea în interes a țărilor în curs de dezvoltare de aderare la mecanismul BRICS. Extinderea BRICS să ne facă mai înțelepți pentru ca sistemul nostru de guvernare să fie echitabil, mai egal și să reprezinte justiția în lume”.       Xi Jiping, Cuvântare la a 15-a reuniune la nivel înalt, Johannesburg, 22-24 aug. 2023 …

Citeşte articolul »

Fenomenul globalizării

O incursiune în istoria umanității Globalizarea nu are o definiție universal acceptată deoarece dinamica acetui proces implică ideologie, strategie, schimbări în societate și economia mondială cu implicații economice, culturale, politice, religioase. Din această perspectivă globalizarea poate fi abordată pe diverse domenii, cele mai importante fiind: globalizare, ştiinţă şi cunoaştere; globalizare şi religie; globalizare şi cultură; globalizare, eco-sociologie; globalizare şi noua …

Citeşte articolul »

Pensiile speciale – Scurte adnotări

Luată prin surprindere de o lege trecută prin parlament pe repede înainte, privind pensiile speciale, exprimă revolta românilor dar și neliniștea Uniunii Europene care, în mod repetat și chiar sub amenințarea unor sancțiuni, se pronunță pentru anularea acestora. Deoarece aceste speciale îi vizează, ca mari beneficiari, atât pe parlamentari cât și pe membrii Curții Constituționale, opoziția acestor foruri este firească, …

Citeşte articolul »

Marc Nicolas Angelescu – Drumul spre succes

Dintotdeauna și-a dorit să devină medic. Niciodată nu a visat să fie altceva. Când a început să joace polo pe apă, cea mai arzătoare dorință a lui era să devină atât de bun, încât să joace într-o zi un meci împotrivă echipei de la Club Natació Barcelona. Între timp, își dorește în continuare să devină medic și a ajuns să …

Citeşte articolul »

Gherasim Țic. Fericirea de a iubi și de a fi iubit

Când veți citi romanul lunii iubi și de a fi iubit Gherasim Țic, vă veți întreba ca și mine prin ce anume ne cu subtitlul a scriitorului Fericirea de a Sonata cucerește? Răspunsul ni-l oferă poetul-filozof Lucian Blaga, într-unul din aforismele sale din volumul Aforisme despre filosofie și artă: Poetul scoate cuvintele din starea lor naturală și le aduce în …

Citeşte articolul »

Matei Bucur Mihăescu

Matei Bucur Mihăescu este considerat un nou brand românesc în domeniul muzicii clasice și moderne. În vârstă de 27 de ani, Matei Bucur Mihăescu este licențiat al Universității Naționale de Muzică din București, specializarea Dirijat orchestră și licențiat al Facultății de Științe Politice a Universității Naționale București. Ca muzician, este recunoscut ca un fenomen, un talent muzical complex, de excepţie. …

Citeşte articolul »

Emil Boroghină sau revenirea la Poesis

Personalitate marcantă în teatru și modest în caracter, Emil Boroghină a creat, în ultimii treizeci de ani, un nou univers în teatrul românesc, mai ales în locul drag sufletului său: Craiova. Acolo, împreună cu Silviu Purcărete s-a creat o alianță inexpugnabilă a teatrului, căci Emil Boroghină este posedat de un foc interior, de o credință puternică de a se pune …

Citeşte articolul »