ACASĂ / ARTICOLE / MITOLOGIE ȘI FOLCLOR ROMÂNESC

MITOLOGIE ȘI FOLCLOR ROMÂNESC

Personaje mitologice românești ce însoțesc perioada primăverii

„Mitologia, înțeleasă într-o manieră atât de extensivă, se prezintă ca o metodă de analiză a culturilor diverselor societăți. În cazul în care caută să descrie culturile comunităților fără scriere, așa-zise arhaice, ea poate fi considerată ca unul dintre domeniile etnologiei. Dacă se interesează de descrierea vechilor culturi istorice și, în același timp, de reconstituirea lor, mitologia devine una dintre componentele …

Citeşte articolul »

Sărbătorile începutului de an

Conform definiției oficiale și împământenite, miturile sunt povestiri fabuloase cu caracter sacru care cuprind credințele unui popor despre originea Universului și a fenomenelor naturii, despre zei și eroi legendari, iar legendele sunt povestiriînprozăsauînversuricare conțin elemente fantastice sau miraculoase, prin care se explică geneza unui lucru, a unei ființe etc., caracterul aparte al unui eveniment (istoric), al unui erou (mitic) sau …

Citeşte articolul »

Basme, Legende… Întrebări… O lume creată din nimic

Crearea Lumii… iată un subiect care a fascinat popoarele încă din vechime, nu numai pe învățații diverselor epoci de civilizație, ci și pe oamenii simpli, care au căutat explicații ale diferitelor fenomene observate sau ale elementelor naturale care îi nelinișteau sau dominau. Cum au apărut oamenii? Dar relieful? Dar mările și oceanele? Si, mai presus de toate, cine le guverna? …

Citeşte articolul »

Vasile Ciocârlan un meșter popular

Îmbinând creativitatea, spiritualitatea și utilitatea, artele tradiționale se numără printre cele mai importante aspecte ale moștenirii culturale. Se spune că nu poți cunoaște niciodată cu adevărat cultura unei țări până nu afli câte ceva despre folclorul său. Pentru că fiecare element care ține de arta populară este realizat în mod manual, aceasta se bucură de reputația unicității și originalitații. În …

Citeşte articolul »

Locuinta tradițională a satului românesc

„Satele noastre sunt încă puţin cunoscute. Nu sunt cercetate în adâncul lor de viaţă. Despre aceste neajunsuri scris-a în secolul trecut eruditul Hasdeu cel mai autorizat şi mai desăvârşit cunoscător al creaţiei noastre săteşti”. Condiţiile de mediu şi resursele naturale au exercitat şi exercită o influenţă hotărâtoare asupra amplasării şi dezvoltării unei aşezări umane. Factorii prioritari ai localizării satului: apa, …

Citeşte articolul »

Trifoiul cu patru foi

Simbolul ancestral geto-dac al norocului Trifoiul cu patru foi. La aproximativ 10.000 de trifoiuri cu trei frunze există un singur trifoi cu patru frunze. Cea de-a patra frunză este considerată a fi șansa și norocul accidental al omului, sau intervenția divinității în destinul găsitorului (celui ce îl posedă) Trifoiul cu patru foi sau Norocosul este cunoscut ca simbol regal, aflat …

Citeşte articolul »

Scurt periplu la sfârșitul primăverii sărbătorile din jurul solstițiului de vară

Nimeni nu este profet în țara lui, spune o străveche înțelepciune, și trebuie să o credem, căci toate aceste vorbe s-au născut din experiență. Gândim astfel, cugetând la destinul ultimului mare profet al creștinătății, Iisus din Nazareth. Dar acesta a fost considerat penultimul, pentru marea familie a celor ce și-au format și dus existența condiționată și legiferată de Marea Divinitate, …

Citeşte articolul »

Bunavestire sau drumul de la zămislire la crucificare

În viaţa oamenilor există unele repere care sunt jaloane, printre care viaţa efectuează un slalom, mai scurt sau mai lung, mai întortocheat sau mai liniar. Reperele sunt cele care ne arată drumul și ne ajută să nu ne abatem, să nu pierdem sensul și direcția de mers. Desigur, fiecare și le stabilește dar, e adevărat, educația, autoeducația sunt de bază, …

Citeşte articolul »

IOAN, „ÎNAINTEPREMERGĂTORUL DOMNULUI”

Ioan Botezătorul este o figură centrală a Noului Testament, deși rolul său se sfârșește aparent repede. Dar nu este vorba despre întinderea temporală a prezenței unui personaj din viață, din literatură, din istorie, ci de vastitatea și profunzimea acestui timp. Ioan a fost cel care l-a vestit pe Mesia și a propovăduit venirea sa în viața și conștiința oamenilor. Este …

Citeşte articolul »

MARI SĂRBĂTORI CREȘTINE DE IARNĂ

Calendarul creştin ne menţionează în fiecare lună nume de sfinţi sau de personalităţi ridicate la rang de mare cinstire, pe care trebuie să le amintim de fiecare dată cu respectul cuvenit martirilor. A încerca să vorbim despre toți cei care merită atenția și închinarea noastră respectuoasă, este practic imposibil în spațiul restrâns al unui articol. Ne oprim, totuși, astăzi, în …

Citeşte articolul »