Suntem într-o derivă culturală în întreaga societate. Apar noi curente, noi opinii despre cultură, religie, fundamentele sociale, educaționale. În aceste condiții păstrarea și cunoașterea valorilor culturale, științifice ale poporului, personalităților sale, capătă o importanță covârșitoare atât pentru cei care trăiesc prezentul sau îl decid, cât mai ales și pentru generațiile viitoare. Procesul educațional este recunoscut a fi cu lacune istorice …
Citeşte articolul »Comana, județul Giurgiu – Moara de hârtie și satul meșteșugăresc
Satul are o continuitate de mii de ani în spațiul locuit de români. Așezate pe malurile râurilor, la câmpie sau la munte aceste așezări au transmis prin locuitorii lor, din generație în generație, o cultură și civilizație rurală unice în Europa. Dintre aceste așezăminte, Comana, din fostul județ Vlașca, actualul județ Giurgiu, ocupă un loc aparte. Satul Comana se află …
Citeşte articolul »Casa memorială Mihail Sadoveanu Fălticeni
Mihail Sadoveanu, născut la 5 noiembrie 1880, în Pașcani județul Neamț și decedat la 19 octombrie 1961, București, a fost unul dintre cei mai importanți și prolifici prozatori români din prima jumătate a secolului al XX-lea, fiind deopotrivă un recunoscut scriitor, povestitor, nuvelist, romancier, academician și politician român. După școala primară făcută la Pașcani unde profesorul său preferat, Dl. Busuioc, …
Citeşte articolul »Casa memorială I.L.Caragiale din fostul sat Haimanale
Printre locurile ce trebuie vizitate, spre a vedea și a simți acei fiori pe care doar creația originală îi poate da, se află și Casa Memorială „Ion Luca Caragiale” din fostul sat Haimanale (acum satul Ion Luca Caragiale), din comuna Ion Luca Caragiale (fostă Ghirdoveni) din județul Dâmbovița. Comuna este formată din satele Ghirdoveni (reședința), I. L. Caragiale și Mija. …
Citeşte articolul »Muzeul Câmpiei Boianului „Traian Zorzoliu” Drăgănești-Olt
Aflat la intrarea în orașul Drăgănești-Olt dinspre DJ546, pe strada Nicolae Titulescu, muzeul poate fi omis de călătorul care nu este atent la panourile din fața clădirii mici și aparent neîngrijite. Dacă muzeul nu este interesant sau poate neatractiv prin arhitecturi impunătoare, odată ce i se trece pragulsedeschideoadevăratălume a istoriei etnografiei românești. Acesta funcționează în conacul și anexa acestuia care …
Citeşte articolul »Muzeul „CRAMA 1777”
Aflat pe „Drumul Vinului”, în satul Valea Nicovani, pe dealurile cu podgorii din Valea Călugărească, județul Prahova, cu acces facil din DN1B, Muzeul „Crama 1777” reprezintă o reconstituire a uneia dintre cele mai vechi construcții țărănești din lemn din România. Aceasta fost construită în 1777, conform inscripției existente pe portalul ușii, și a existat în același sat până în anul …
Citeşte articolul »Muzeul „Nicolae Iorga”-Vălenii de munte
Avem posibilitatea să cunoaștem mari perso- nalități ale culturii și științei românești prin intermediul muzeelor atât prin expunerea operei și obiectelor lor personale dar mai ales în situația unor donații care cuprind biroul, biblioteca sau chiar casa în care au creat și desărvârșit opera lor. Muzeul Memorial ”Nicolae Iorga” Vălenii de Munte este atât un obiectiv turistic cât mai ales …
Citeşte articolul »Muzeul Național Tehnic
Muzeul Naţional Tehnic Dimitrie Leonida este un spaţiu deosebit care tezaurizează piese de mare valoare documentară din istoria tehnică a României. Muzeul Național Tehnic a fost înfiinţat în anul 1909 de profesor inginer Dimitrie Leonida (1883-1965). El a studiat la Universitatea Tehnică Regală de la Charlottenburg din Berlin, între 1903 și 1908. În anul IV de facultate a realizat primul …
Citeşte articolul »Muzeul Prima Școală Românească
Dacă din întâmplare, sau voit, ajungi la Brașov în Piața Sfatului privește în jur și ai să vezi un indicator spre „Prima Școală Românească”. Muzeul se află cam la 500 m distanță de piață și după ce treci de Brașovul medieval, cu zidurile sale vechi, intri într-un mic sat ce se întindea la marginea orașului, acum câteva sute de ani. …
Citeşte articolul »ARTA ȚĂRĂNEASCĂ A LEMNULUI
Muzeul din Câmpulung Moldovenesc prezintă piese cu valoare de unicat, care se înscriu unor arii largi de aplicabilitate și răspund unor anumite cerințe. Arta țărănească pe care doresc să v-o prezint este despre realizarea unor obiecte prin manufactură pentru a fi folosite în gospodărie și care să corespundă nevoilor țăranului. Aceste obiecte nu au valoare de comercializare, numai climatul istoric …
Citeşte articolul »