ACASĂ / ARTICOLE / PORTRET CU PALIMPSEST

PORTRET CU PALIMPSEST

Interviu cu NICHITA STĂNESCU, realizat de bunul său prieten, marele poet sârb, Adam Puslojić

„Nichita a stat în dialog nu doar cu Mihai Eminescu personal, ci chiar cu creierul lui!” spunea Adam Puslojić despre marele nostru poet. Prietenia lor este de notorietate. Poetul sârb Adam Puslojic vine în fiecare an în România, la aniversarea lui Nichita Stănescu, pentru a se reculege la mormântul acestuia. Vestitul Epitaf de la cimitirul Bellu spunea că: „Eu nu …

Citeşte articolul »

Actorul și regizorul EUSEBIU ȘTEFĂNESCU, despre necesitatea unei pedagogii a retoricii

Acest interviu a rămas nevalorificat, păstrat cu convingerea că „este de ținut și luat aminte!” Geo Călugăru : Mi-ați spus, întruna dintre discuțiile noastre, că vă obsedează necesitatea unei pedagogii a retoricii. V-aș ruga să vă referiți, la motivele ce v-au determinat, să credeți, până la a vă fi devenit obsesiv, o asemenea necesitate? Eusebiu Ștefănescu: În calitatea pe care …

Citeşte articolul »

HRISTACHE POPESCU o viață pentru o idee: „Eu sunt un om mic, obișnuit, în această lume mare, pe care am căutat și caut în continuare s-o pot înțelege”

Când m-am decis, să-l cunosc mai îndeaproape pe domnul Hristache Popescu, pentru a vi-l face și dumneavoastră cunoscut, credeam cămi va fi mult mai ușor, după atâția ani, de când îl cunoscusem (…). Din păcate, nu a fost simplu pentru că în primul rând, nu-i place să vorbească despre propria-i persoană. Pe la începutul anilor 1970, auzisem de la studenți …

Citeşte articolul »

„Adevărul se revelează celui cu minte şi inimă deschise” – spunea IOAN GYURI PASCU, în ultimul său interviu

George Terziu: Aţi fost profesor de română, chitarist, actor, strungar, baterist, pamfletar, descoperitor de talente, poet, eseist… Am uitat ceva? Gyuri Pascu: Nu ştiu. Oricum, nu e esenţial. Pentru mine e important faptul că am încercat să nu-mi îngrop talanţii şi să fac cu bucurie şi cu osârdie lucruri pentru care am har. Experiențele acestea, cu reuşite, eşecuri, bucurii şi …

Citeşte articolul »

UCENICUL VRĂJITOR

Cotidianul Monitorul de Suceava consemna, în ziua de 17.01.2019, numele câștigătorilor ediției a XXVIII-a a Festivalului Literar „Mihai Eminescu“, categoria exegeză literară: Florica G h. Ceapoiu și Florian Chelu Madeva, pentru „Laboratorul lui Mihai Eminescu – Sonetul“ (Lucrare tehnică și estetică) publicată la Editura Muzeului Național al Literaturii Române. Ocazie care i-a oferit prilejul muzicianului din Oradea, „artistul care a …

Citeşte articolul »

INTERVIU CU GENERALUL DAN VOINEA ARICIUC

La o cafea, cu ex Procurorul General al României, DAN VOINEA: „Cetățenii din România îi considerăm victime, aproape sigure, ale sistemului de justiție” Îl urmărești săptămânal la TV, dar azi a preferat a sta la o cafea, cu noi, cei de la „Independența Română, Independența prin Cultură”, despre sindromul „Victimologiei la români”. Și nu numai. Un interviu spumos, despre întrebările …

Citeşte articolul »

Generalul FLORIAN PINȚĂ: „Serviciul militar este, prin excelență, o chestiune de înaltă simțire patriotică”

Generalul FLORIAN PINȚĂ „Serviciul militar este, prin excelență, o chestiune de înaltă simțire patriotică” Cum ați caracteriza necesitatea apariției AORR? Asociația Ofițerilor în Rezervă din România – AORR (aorr.org.ro) – s-a înființat și a devenit membră cu drepturi depline în Confederația Interaliată a Ofițerilor de Rezervă (CIOR.), afiliată la NATO, la data de 29 iulie 2004. Procesul de edificare a …

Citeşte articolul »

GHEORGHE ZAMFIR: „Discipolii mei sunt cei care iubesc Adevărul și pe Dumnezeu”

GHEORGHE ZAMFIR: „Discipolii mei sunt cei care iubesc Adevărul și pe Dumnezeu” La sosirea maestrului Gheorghe Zamfir pe aeroportul Otopeni (6 Martie 2019) fiind alături de numeroși confrați de la reviste și ziare, care-l asaltau cu întrebările, mă socotesc un privilegiat… fiindcă a acceptat să-mi acorde acest interviu. Cel mai cunoscut ambasador cultural al României pe cele cinci continente, maestrul …

Citeşte articolul »

IONUȚ VULPESCU: „Gestionată corect, cultura ne poate aduce bani”

IONUȚ VULPESCU: „Gestionată corect, cultura ne poate aduce bani” Musafirul nostru de azi, este nimeni altul decât domnul Ionuț Vulpescu, actualmente senator, dar care, cu nu foarte mult timp în urmă, a ocupat și demnitatea publică de ministru, al Culturii Naționale! • Care ar fi ”atributul” principal sub care s-au desfășurat mandatele dvs, de ministru al culturii? Scurte și intense, …

Citeşte articolul »

MIRCEA DANELIUC sau fimul ca sentiment al istoriei

MIRCEA DANELIUC sau fimul ca sentiment al istoriei Locul unui cineast de talia lui Mircea Daneliuc în spațiul filmului autohton este unul greu de definit. Și aceasta nu doar din cauza temperamentului, sau avatarurilor sale estetic-vizionare, cât mai ales din multitudinea formelor protestului socio-politic ”văzut” prin intermediul artei. Filmele de autor ale acestuia comprimă mai mult o vocație a singularității …

Citeşte articolul »