ACASĂ / ARTICOLE / PORTRETE

PORTRETE

Câteva considerații referitoare la Publicistica eminesciană -Artă poetică-

Acest volum Manual de jurnalism cultural. Publicistica eminesciană – Artă poetică a apărut la editura Cerconsin, București 2000. Coordonatoarea acestui volum, având ca principală temă abordată publicistica eminesciană, a fost Ana Maria Sireteanu, promotor, între anii 1996-2000 la Canalul Radio România Cultural – jurnalist profesionist în domeniul cultural, al cărei traseu în domeniu este necesar să fie evocat. Din anul …

Citeşte articolul »

Marile bucurii

Multe bucurii trăiește omul de-a lungul vieții! Unele sunt de o importanță covârșitoare prin conținutul lor. Cu siguranță nu vor fi uitate niciodată. Ba, mai mult, de milenii încoace, sunt susținute prin sărbătorire în fiecare an. Un exemplu este Sărbătoarea Crăciunului stabilită în calendar la dată fixă, pe 25 decembrie. Sărbătoarea și marea bucurie, reprezintă, de fapt, ziua când s-a …

Citeşte articolul »

Dublă lansare de carte

Până la orele 17:00, mai erau multe minute, aşa că, gândeam în sinea mea: am venit prea repede, ne-am grăbit degeaba. Cu această convingere, am intrat luni 26 septembrie 2022, în sala unde urmau să se lanseze ultimele două creații literare ale doamnei Ioana Stuparu: Sfânta călăuza a vieții și Viața eterna dorință, manifestare culturală care a avut loc la Biblioteca …

Citeşte articolul »

PETRICĂ PANĂ-Viața pe aripile cântecului

Pe violonistul de excepție Petrică Pană, cel care a colindat prin multe țări ale lumii cântând, l-am cunoscut la filmări în cadrul unei emisiuni pentru copii, eu cu nepoțica Maria. L-am reîntâlnit la evenimente culturale, și admirând revista Fundației noastre literaristorice “Stoika”, acum l-am invitat spre a sta mai mult de vorbă. Doina Bârcă: Ce a însemnat în viață cântecul …

Citeşte articolul »

De la Șerban cel Rău la Șerban cel Bun

In memoriam istoricului și criticului literar Șerban Cioculescu. De o corectitudine necomună în privința datelor referitoare la scriitori și confrații istorici și criticii literari despre a cărui operă și viață a scris, având la bază, un suport documentar fără niciun cusur, de aceea orice exactitate, oricât de neînsemnată, întâlnită în scrierile confraților era taxată fără menajamente. Așa se face că, …

Citeşte articolul »

Geo Călugăru. Un om care „înfruntă clipa”

Născut la 27 ianuarie 1942, în Mărășești, județul Vrancea, dintr-o mamă vrânceană și un tată gorjean, Geo Călugăru va urma Facultatea de Filologie a Universității București și, apoi, Facultatea de Ziaristică. Cariera sa a fost extrem de densă, activând ca profesor în județul Călărași, apoi ca director al bibliotecii N. Labiș a Casei de Cultură a M.I, redactor la revistele …

Citeşte articolul »

Muzeul din casa bunicilor

Când am decis să plec din București, socoteam că ar fi mai bine departe de arșița de acasă, dar nu gândeam că atât de darnice în evenimente vor fi zilele petrecute la Pucioasa, să nu vă mirați, dar voi demonstra, că spun doar adevăr și că un gând cel bun m-a împins să plec, de fapt să vă spun drept, …

Citeşte articolul »

Ovid versus Covid & Co.

Ovidiu ȚUȚUIANU, ca și majoritatea autorilor genului scurt de literatură, este un martor al al vremurilor care cum întâlnește o situație deosebită, cu un oarecare conținut de haz, o și fixează printr-o epigramă, un epitaf, o fabulă etc., periodic adunând aceste gânduri într-un volum. De data aceasta, există un element de specificitate legată de această pandemie seculară, acest blestem căzut …

Citeşte articolul »

Niculae L. Stănescu

Sunt absolvent al Facultății de Geologie din cadrul Institutului de Mine din București. După examenul de stat din februarie 1955, am fost repartizat în producție la Ministerul Metalurgiei din București. Dar, sfătuindumă și cu tatăl meu, și știind că geologia nu se practică în birou, am renunțat la această repartizare, și am primit o nouă repartiție (cu felicitările de rigoare) …

Citeşte articolul »