ACASĂ / ARTICOLE / RESTITUIRI

RESTITUIRI

NICOLAE CIACHIR-Un basarabean profesor universitar în România

Cunoaşterea istoriei cu toate ramurile ei, nu poate fi realizată fără truda specialistului, înarmat cu instrumente şi metode adecvate cercetării acestei științe interdisciplinare. Prin efortul său, istoricul transfigurează şi personalizează spaţiul geografic, trecutul şi prezentul acestuia prezentându-l contemporaneităţii, în faţa studenţilor prin cărţile de specialitate scrise, în spiritul ştiinţei, adevărului istoric. În ştiinţa istorică românească, şi nu numai, din a …

Citeşte articolul »

Istoricul Nichita Adăniloaie

Despre profesorul Nichita Adăniloaie s-a scris si se va mai scrie. In „Codrii Cosminului” prof.univ.dr. Mihai Iacobescu, elogiază personalitatea profesorului şi activitatea acestuia. Este reliefată corespondenţa lui cu mitropolitul Teodor Bălan fiind publicată de către Henrieta Mareci. Prof. univ. dr. Stoica Lascu de la Universitatea din Constanța de asemenea scrie despre cel care toată viața a slujit zeița CLIO și Societatea …

Citeşte articolul »

Nicolae Crevedia poet al Câmpiei Dunărene

În 2020 documentându-mă despre Monumentul eroilor din Comuna Crevedia, printre multe alte aspecte am găsit în Revista din iunie-iulie 1924 un articol comemorativă Monumentul eroilor din comuna Cultul eroilor noștri Spre adevărata artă Crevedia, județul Vlașca. Denumirea comunei Crevedia vine de la valea cu același nume care se varsă în râul Drâmbovic, menționează Dicționarul geografic al județului Vlașca, de P. …

Citeşte articolul »

Societatea Istorică Iuliu Barasch

Nicolae Bălcescu scria prof. univ. dr. Nichita Adăniloaie în Societății de Științe din România publicată în 2009 a fost primul istoric român care a susținut înMonografia Magazin, istoric pentru Dacia, în 1845, necesitatea unei Societăți de istorie pentru istoria patriei. În secolul XIX au existat astfel de preocupări prin înființarea în 1881 în județul Mehedinți a Societății de istorie și …

Citeşte articolul »

Institutul de Proiectare ”Proiect București”

O legendă a sistematizării orașului Bucureștiul între cele două secole (XX-XXI) Deși născută în județul Ialomița, pot spune de la bun început că sunt o priveligiată – fiind adoptată de orașul București de la vârsta de 19 ani – și, conform sintagmei că ”îl cunosc ca în palmă” se adeverește și la mine datorită faptului că am lucrat între cele …

Citeşte articolul »

Balada Ciobanul care a pierdut oile – o nouă variantă –

Balada este genul cel mai complex din folclorul românesc. Termenul a fost folosit pentru prima dată în literatura română de Vasile Alecsandri în 1852 și provine din cuvântul latin ballare cu înțelesul de cântec scurt, simplu. Nu intrăm în istoria acestei denumiri pe teritoriul locuit de români. Pentru aceste amănunte recomandăm cartea scrisă de Mădălina Dana Ruxandra, Repertoriul neocazional al …

Citeşte articolul »

Amintiri din Casa poeziei

Am fost anul acesta (2019) pentru prima oară la Văratic, într-o necesară excursie de studii pe urmele unei cărţi urzite în biblioteci bucureştene, şi mă simt dator cu încă o observaţie. O făcusem deja, în cartea mea „Scrisul, ca o taină” (2007) – de unde voi relua, de altfel, un text; aici trebuie, însă, făcută corelaţia. Actualmente, în fața Mănăstirii, …

Citeşte articolul »

Profesorul și omul politic Alexandru Cartojan

Cultura și civilizația unui popor reprezintă suma acțiunilor întreprinse de fiecare grup social sau membru al acestuia, personalitate, într-o perioadă istorică sau în mai multe. Spațiul românesc a constituit și constituie un tezaur inestimabil de personalități, de la țăranul român la muncitorul din fabrici sau intelectualii care au dat culturii lucrări de valoare materială și spirituală, idei politice cu implicații …

Citeşte articolul »

Eugenia de Reuss Ianculescu

Mișcare feministă din spațiul românesc a avut reprezentante de seamă, personalități care s-au impus în viața socială, economică, culturală și politică. Eugenia de Reuss Ianculescu prin inițiativele de la sfârșit de secol XIX și început de secol XX ocupă un loc aparte. S-a născut la data de 11 martie 1866 în satul Igești din Bucovina pe moșia strămoșească a familiei …

Citeşte articolul »