În ziua de joi – 05.12.2024 l-am comemorat pe Regele nostru Mihai I cu prilejul împlinirii a șapte ani de la trecerea sa la veşnicele şi cereştile lăcaşuri! Da, îl pomenim, îl evocăm şi îl regretăm încă şi astăzi fiindcă Regele Mihai I a iubit acest popor, a respectat această ţară, a slujit această naţiune, a militat pentru această patrie …
Citeşte articolul »George T. Niculescu-Varone, un folclorist și istoric uitat
Dintre oamenii de cultură români, enciclopediști, cercetători ai creației populare a românilor, G. T. Niculescu-Varone ocupă un loc special, prin cercetările de folclor, prin bibliografiile în domeniul monografiilor satelor, orașelor și mănăstirilor din România, prin contribuția la cunoașterea și punerea în valoare a costumului popular românesc și promovarea la nivel european a acestor valori. Este autorul cu o contribuție documentară …
Citeşte articolul »9 Mai în istoria românilor și istoria universală
Istoria universală și istoria Românilor a fost și este marcată de ziua de 9 mai care a avut un rol important în evoluția umanității, europene și a românilor. Această zi predestinată prin semnarea unor documente sau promovarea prin declarații a colaborării pentru evitarea unor rivalități seculare dintre Germania și Franța are o triplă semnificație: Ziua Europei, a proclamării independenței de …
Citeşte articolul »Biserica de lemn „Cuvioasa Paraschiva” din satul Bujoreni, județul Teleorman
Momente din istoria comunei Bujoreni-Teleorman Comuna Bujoreni formată din satele Bujoreni şi Prunaru este amplasată în partea estică a judeţului Teleorman pe valea râului Câlniştea, la 53 km de București și 30 km de Alexandria. Satul Bujoreni, centrul comunei cu acelaşi nume, este cunoscut în epoca medievală sub numele de satul lui Costea apoi de Costieni iar la sfârşitul epocii …
Citeşte articolul »Tehnologia informației și comunicațiilor – TIC
Cultura este legată de credinţe şi idei religioase, de spaţii istorice şi geografice cu noi dimensiuni în funcţie de interferenţe, de evenimente istorice. Egalitarismul cultural presupune o faţă a umanului, generată de interferenţa culturilor tradiţionale. Acest egalitarism s-a manifestat îndeosebi odată cu revoluţia americană, iar în secolul XX, cu declaraţiile privind drepturile omului iar la început de secol XXI prin …
Citeşte articolul »1989 – Revoluția Română-Secvențe decisive pentru viitorul țării
Articolul Ideea de revolutie și evenimentele din 1989 dorește să contribuie la o mai bună informare, înțelegere, a acestor evenimente la nivel național și internațional. Cunoscute sub numele de Revoluțiile anului 1989 sunt cel mai bine explicate în volumul cu același titlu coordonat de Vladimir Tismăneanu unde sunt publicate studiile unor profesori din mari universități din lume. Meritul autorilor constă …
Citeşte articolul »Biserica Evanghelică din Mediaș-documente și cărți vechi de peste 500 de ani
Într-o tainiță din podul bisericii evanghelice din Mediaş s-au aflat peste 150 de volume, documente vechi, manuscrise, unele apreciate ca fiind vechi de sute de ani, de către prof. dr. Adinel Dincă, de la Universitatea „Babeş-Bolyai” din Cluj. Profesorul clujean a declarat că descoperirea n-a fost una chiar întâmplătoare, ci existau informaţii despre depozitul de carte respectiv, care l-au condus …
Citeşte articolul »Excelența românească în anii UE 2007-2023
Excelența României s-a tradus în acești 15 ani într-o vizibilitate mai mare a artiștilor, profesioniștilor și sportivilor în cadrul larg al UE. Aderarea României la Uniunea Europeană a adus multe avantaje care s-au reflectat în primul rând la nivel economic. Progresul din ultimii ani s-a datorat colaborării cu statele vestice, unde nivelul de trai este evident mult mai ridicat. Principiul …
Citeşte articolul »Comunitatea armeană factor de progres pentru România
Format în ținuturile dintre Munții Caucaz, Marea Caspică și Marea Neagră, poporul armean are o vechime atestată de peste 4.000 de ani. În Armenia s-a născut primul stat creștin din lume, în anul 301 e. n., cu două decenii înainte de Conciliul de la Niceea, piatră de hotar în evoluția lumii creștine. Primii creștini care au venit pe pământ armean, …
Citeşte articolul »