ACASĂ / ARTICOLE / SFERE DE LUMINĂ

SFERE DE LUMINĂ

Semnificaţiile creştine ale Crucii

Crucea este simbolul de căpătâi al Creştinismului, reprezentând totodată patima, moartea şi învierea Domnului. Indentificată dintru început ca fiind „semnul Fiului Omului“ (Matei 24, 30), crucea arată calea urmării lui Hristos (imitaţio Christi). Toţi mucenicii şi martirii au ochii aţintiţi asupra lui Iisus Hristos, Care „a suferit crucea“, mărturisind că nu există experienţă a împărăţiei Lui Dumnezeu fără cruce. Pentru …

Citeşte articolul »

Sfântul Mare Mucenic Dimitrie Izvorâtorul de Mir (26 octombrie)

Dimitrie, un tânăr credincios și cu o educație aleasă, a fost prefect al Tesalonicului. Pentru că L-a mărturisit pe Hristos și pe mulți i-a întors la credință, mai întâi a fost întemnițat, iar mai apoi ucis cu sulițele, la porunca împăratului Maximian. Trupul Sfântului Dimitrie a fost îngropat cu cinste de către creștini și, după un timp, din mormântul său …

Citeşte articolul »

Părintele nostru Patriarh

Luni – 30.09.2024, Preafericitul Părinte Daniel va împlini 17 ani de strălucit, rodnic, vrednic, harnic, dinamic şi binecuvântat patriarhat! Ce să-i doresc, eu unul, umilul de mine, un simplu credincios, Părintelui nostru Patriarh Daniel, cu prilejul acestui ales eveniment şi deosebit moment aniversar? Eu mă rog să-i dea Dumnezeu sănătate sporită şi putere de muncă susţinută, că are multă şi …

Citeşte articolul »

Valoarea simbolică, sacramentală şi morală a sfintelor icoane

Cu multă bucurie sufletească constatăm faptul că despre sfintele icoane s-au spus foarte multe lucruri folositoare, din punct de vedere duhovnicesc, de către mulţi avizaţi şi însemnaţi teologi, publicânduse, în acest sens, volume întregi. Sfinţii Părinţi au vorbit despre rolul icoanelor din perspectivă istorică, duhovnicească şi dogmatică, în acelaşi timp învăţându-ne să ne închinăm la ele ca la sfinţii ce …

Citeşte articolul »

Ortodoxia, astăzi

În rândurile ce urmează și, ca o introducere, voi încerca să subliniez câteva noţiuni generale care definesc Ortodoxia, însă nu voi insista pe o tratare exhaustivă, deoarece subiectul este unul foarte complex. Înainte de a face o analiză a cuvântului în sine trebuie spus că Ortodoxia nu este înţelegerea exclusiv raţională a unor sume de adevăruri, ci înseamnă asumarea şi …

Citeşte articolul »

Părintele Patriarh Daniel la ceas aniversar!

În ziua de luni – 22.07.2024, Preafericitul Părinte Patriarh Daniel își aniversează ziua sa de naștere, când împlinește frumoasa vârstă, septuagenară ori patriarhală, de 73 de ani! Acum, la sorocul acestei binecuvântate aniversari, ce-i doresc eu, în continuare, Părintelui nostru Patriarh Daniel? Multă sănătate, lungime de zile, răbdare, înțelepciune, îngăduință, înțelegere, cunoaștere, aprofundare și pricepere! Rezistență, articulare, conectare, clarviziune și …

Citeşte articolul »

Despre Reîntrupare sau cum Iisus Hristos nu este virtual

Ecran, degete, ochi. Este rezumatul antropologiei digitale. Aplecați deasupra sticlei, ne lăsăm purtați de metrou, tramvai, tren sau de propriile picioare – prin lume. De obicei este liniște. Omul scufundat în ecran e un om pașnic, domesticit sub tăvălugul informațional pe care îl dezlănțuie fiecare atingere de ecran. Touch to live, atinge pentru a putea trăi. O încredințare de tip Toma, întoarsă …

Citeşte articolul »

Voievozii, domnitorii, sfinții, mucenicii și martirii! Mucenicie, sfințenie și martiriu

Astăzi, marți – 02 iulie 2024, ca în fiecare an, omagiem și comemorăm sfârșitul pământesc al Dreptcredinciosului nostru Voievod Ștefan cel Mare și Sfânt, peste o lună vom pomeni sfârșitul pământesc al Voievodului Mihai Viteazul, apoi, peste o altă săptămână, vom prăznui sfârșitul mucenicesc al strălucitului Domnitor Constantin Vodă Brâncoveanul dimpreună cu fiii și cu sfetnicul său, în fiecare an, …

Citeşte articolul »

Înălțarea Domului – Ziua eroilor

În fiecare an, la Praznicul Înălțării Domnului nostru Iisus Hristos sărbătorim (și) Ziua eroilor, ocazie sau prilej cu care se oficiază și se organizează multe, diverse și diferite momente sau evenimente religioase și culturale, omagiale sau comemorative! Da, altfel spus, ne cinstim, ne prețuim, toți eroii și înaintașii, știuți și neștiuți, cunoscuți ori ba, care, într-un fel sau altul, într-un …

Citeşte articolul »