ACASĂ / ARTICOLE / SFERE DE LUMINĂ

SFERE DE LUMINĂ

Înălțarea Domului – Ziua eroilor

În fiecare an, la Praznicul Înălțării Domnului nostru Iisus Hristos sărbătorim (și) Ziua eroilor, ocazie sau prilej cu care se oficiază și se organizează multe, diverse și diferite momente sau evenimente religioase și culturale, omagiale sau comemorative! Da, altfel spus, ne cinstim, ne prețuim, toți eroii și înaintașii, știuți și neștiuți, cunoscuți ori ba, care, într-un fel sau altul, într-un …

Citeşte articolul »

Vederea

Unul dintre cele mai însemnate daruri pe care ni l-a oferit Creatorul este lumina ochilor noștri – vederea! Duminica a 6 a după Sfintele Paști ne relatează întreagă scenă a vindecării orbului din naștere! Mare lucru să vezi, să ai parte, atât de lumina/vederea trupească cât și de cea sufletească, spirituală, rațională, morală și duhovnicească căci, mulți, sărmanii „ochi au …

Citeşte articolul »

Mare lucru să ştii alege!

Mare lucru să știi vorbi, mare lucru să știi tăcea, mare lucru să știi răbda, să știi (supra ori con)viețui, să știi ierta, să știi aștepta dar, într-adevăr, mare lucru este să știi alege, în toate și, întotdeauna, în tot locul și în tot ceasul, în toate zonele și domeniile vieții: personale, sociale, profesionale, spirituale, intelectuale, morale etc. Da, chiar …

Citeşte articolul »

Vocația…

Chemarea lăuntrică a omului spre împlinirea unui anumit lucru se numește vocație! Mare lucru este să știi răspunde acestei invitații interioare și, practic, să realizezi care este vocația/chemarea ta! Acestei poftiri este foarte bine dacă reușim să-i dăm curs și crezare, adică, atenția cuvenită și potrivită! Este extraordinar când omul achiesează vocației sale și, mai ales, o împlinește, o înmulțește …

Citeşte articolul »

Taina Sfântului Botez

Mergând, învăţaţi toate neamurile, botezându-le în numele Tatălui şi al Fiului şi al Sfântului Duh. Matei 28,19 Ce este botezul? Sfintele Taine sunt lucrări văzute, instituite de Mântuitorul nostru Iisus Hristos şi încredinţate Bisericii, prin care se împărtăşeşte credinciosului harul Sfântului Duh. Săvârşitorul Sfintelor Taine este Iisus Hristos prin slujitorii săi: episcopi şi preoţi. Necesitatea Sfintelor Taine este de netăgăduit, …

Citeşte articolul »

O palmă de Pământ

Nu știu la alții cum e, și, de fapt, nici nu prea mă interesează! Dar când e vorba de neamul meu, știu precis care e socoteala, fiindcă am trăit cu el și știu ce simte. Românul are un fel de-a fi, care îl caracterizează. Dacă nu are el măcar o palmă de pământ al lui, nu se simte om pe …

Citeşte articolul »

Sărbătoarea Sfinților Împărați Constantin și Elena

În miezul primăverii, în fiecare an la data de 21 mai, Dumnezeu a rânduit ca Biserica să prăznuiască pe cele două mlădițe pline de seva Duhului, pe mărgăritarele Bisericii, pe luminătorii și risipitorii păgânătății, pe cei întocmai cu Apostolii cinstiți și lăudați, pe Sfinții Împărați Constantin și mama sa, Elena. Altfel spus, prin acești sfinți, a lucrat Dumnezeu în lume, …

Citeşte articolul »

Părintele nostru Nicolae Bordașiu

Blândul, bunul, radiosul, nonagenarul și venerabilul nostru Părinte Nicolae Bordasiu a fost, pentru unii, Părintele lor duhovnicesc, pentru alții nașul lor, pentru alții profesorul, dirigintele sau directorul lor, pentru alții colegul lor, pentru alții vecinul sau camaradul lor, iar pentru alții a fost, probabil, mai multe sau chiar toate acestea la un loc! De aceea plecarea lui dintre noi, chiar …

Citeşte articolul »

Părintele Arhimandrit Teofil Paraian

De departe, unul dintre cei mai străluciți și renumiți duhovnici contemporani, români, este și rămâne Părintele Arhimandrit Teofil Paraian de la Mănăstirea Brâncoveanu, din loc. Sâmbăta de Sus, județul Brașov! Născut la 03.03.1929, în loc. Topârcea, jud. Sibiu, din părinții Ioan și Elisabeta Paraian, absolvent de studii medii, liceale, la Cluj și Timișoara și de studii universitare, teologice, la Sibiu, …

Citeşte articolul »

Mănăstirea Almaș, loc de rugăciune

Din cele mai vechi timpuri, credința în puterea divină a fost una dintre căile ce puteau fi urmate benevol de către oameni. Mai pe la începutul Lumii, vârsta la care se ajungea se număra în sute de ani, timp în care se nășteau fii și fiice. Exemplu: Iar de toate, zilele lui Matusalem, pe care le-a trăit, au fost nouă …

Citeşte articolul »