ACASĂ / ARTICOLE / SPIRITUALITATE

SPIRITUALITATE

Despre Omilia a XXII-a către tineri sau autoritatea Sfântului Ierarh Vasile cel Mare

Atitudinea şi gândirea Sfântului Vasile cel Mare faţă de relaţia culturii profane cu învăţătura creştină reprezintă temeiuri semnificative în conturarea unei poziţii echilibrate şi înţelepte în această problematică deosebit de complexă. În acest domeniu, Sfântul Vasile cel Mare s-a remarcat prin poziţia sa de mijloc, evitând poziţiile extreme şi reducţioniste. El depăşeşte atitudinea unor autori creştini care polarizau într-o manieră …

Citeşte articolul »

Viața este un vis într-un vis (II)

înțelepciune japoneză Un alt răspuns, poate mai aproape de adevăr, ar fi cel enunțat pe față de câteva slugi obediente ale ocultei, cum ar fi Jacques Attali, Klaus Schwab și Bill Gates, care au declarat public că populația excedentară a lumii ar trebui redusă la minimum, în condițiile Marii Resetări și a instaurării Noii Ordini Mondiale, o societate totalitară în …

Citeşte articolul »

Viața este un vis într-un vis (I) înțelepciune japoneză

De câteva decenii mă tot întreb dacă lumea noastră omenească este întradevăr fizică, obiectivă, reală și de necontestat. Iată că astăzi, David Icke susține că această lume tridimensională nu este altceva decât o simulare, o hologramă, o creație mentală rezultată din „informația venită pe calea undelor (gândiți-vă în continuare la wi-fi) pe care cele cinci simțuri o interpretează ca fiind …

Citeşte articolul »

Imnul de stat al Macedoniei

Pentru că națiunea română este încă împărțită și divizată, neatrăgându-și lângă vatră frații vlahi și aromâni din peninsula balcanică și împrejurimi, nu cunoaște nici istoria minunată a acestor români înstrăinați. Pe lângă faptul că au scris istorie adevărată, au lăsat în urmă nume de eroi și o cultură cu care ne-am putea mândri. Dintre toate aceste nume aproape necunoscute nouă, …

Citeşte articolul »

Grădinița „Ciupercuța”-coordonator Proiect European ERASMUS+ K227

“Amazing children, amazing nature” „Copil uimitor, natură uimitoare” Pe copil îl educă tot ce îl înconjoară: câmpul, pădurea, râul, marea, munţii, rândunelele, cucul. Faceţi tot posibilul ca şi copiii dumneavoastră să iubească tot ce-i înconjoară, pentru că fără dragostea faţă de natură şi animale, omul nu poate să simtă din plin, ceea ce numim, cu cel mai minunat dintre cuvinte …

Citeşte articolul »

Mărțișor. Paralele româno-americane

Astăzi mărțișoarele ni se înfățișează privirii sub o varietate – și creativitate-luxuriante. De la simplul șnur, poate cea mai primitivă, mai arhaică imagine a sa, trecând prin mărțișorul arhetipal (pe care sunt încrustate imagini care irump, parcă, din inconștientul nostru colectiv – cum ar fi roata, labirintul, axa lumii), și ajungând la mărțișorul de pe care ne surâd candid sau …

Citeşte articolul »

Avem o Românie în Bosnia – ROMANIJA –

Printre alte „Romanii” europene mai avem și „Romanija”, care este o regiune din Bosnia, situată la 30 km și la nord-est de capitala Sarajevo. Nu numai că este o regiune întinsă, dar este şi cea mai mare din Republica Srpska, partea de federaţie a Bosniei locuită majoritar de sârbi ortodocşi. După ce un posibil călător străbate spectaculoasele chei ale râului …

Citeşte articolul »

Cavalerul TRISTAN TZARA. Un prinț poet, partizan și creator al curentului „DAda”

Tristan Tzara (1895-1963) a fost un poet, dramaturg și eseist avangardist, cofondator al mișcării culturale dadaiste care a condus la o revoluție majoră în secolul 20, în artele plastice și literatură. S-a născut pe 16 aprilie 1896, la Moinești, în România și a decedat la 25 decembrie 1963, la Paris. Numele este un pseudonim al lui Samuel Rosenstock, poet și …

Citeşte articolul »

LADINIA-o mică țară românească din Alpii italieni

Stema Asociației Studenților Ladinia din 1920. În această emblemă apare: în primul sfert de scut Castelul Tor, în cel deal doilea Castelul Colz („Colț”?), în cel de al treilea vulturul din Tirol (simbol asemănător cu getica Mama Gaya Vultureanca), iar în al patrulea semnele papale (cheile tainei?). Astfel se prezintă pentru prima dată culorile care vor deveni mai târziu cele …

Citeşte articolul »

Eroul națiunii române AVRAM IANCU-Revoluția din 1848 – 1849 salvatorii Transilvaniei de integrare străină

MOTTO: „Dacă vitregia soartei ne va face să ne pierdem vreodată istoria și credința, vom dispărea ca neam” (Nicolae Iorga) Eroii de ieri-modele de azi Cunoașterea istorică se naște dintr-o curiozitate a cărei justificare este umană, existențială și nu pur intelectuală, în virtutea unei atare concepții, tradițiile, asemenea memoriilor, amintirilor, jurnalelor, confesiunilor, autobiografiilor, fiind mărturii ale unei conștiințe și ale …

Citeşte articolul »