Întemeietorul școlii moderne românești de chirurgie și de anatomie topografică Citindu-i memoriile, nu pot uita verdictul ce l-a enunțat Winston Churchill (1874-1965): Poporul care și-a uitat trecutul nu mai are viitor! Nu-l pot uita, pentru că în general, fără a ne da seama, îi uităm pe înaintașii noștri, care prin dăruirea, seriozitatea și sacrificiul lor, ne-au lăsat nouă, o zestre …
Citeşte articolul »Hristache Popescu
Un distins om de știință – inovator dar și un adevărat scriitor și om de cultură premiat de Academia Română Fără excepție, toți cei care l-au cunoscut și au colaborat de-a lungul timpului cu acest om minunat au avut și i-au apreciat calitățile sale profesionale prin care s-a remarcat ca un inginer de înaltă clasă, dar și un om modest …
Citeşte articolul »Maria Virginia Andreescu-Haret
Prima femeie arhitect din țara noastră Este bine cunoscut faptul că de-a lungul timpului femeilor nu li se acordau drepturi de a lua parte la activitățile sociale. Ele aveau rolul domestic de a crește copiii și de a se îngriji de bunul mers al gospodăriei familiei. Târziu, pe la începutul secolului 20, situația a început să se schimbe, femeile încep …
Citeşte articolul »Marin I. SANDU
Într-adevăr, ingineria în general, este cu adevărat o mare profesiune a creației, căci este fascinant să vezi cum o plăsmuire a imaginației se transformă cu ajutorul științei, într-un plan pe hârtie, pentru ca mai apoi să se materializeze, cu scopul realizării de bunuri necesare omului; care aspiră în permanență spre o viață mai bună. De aceea inginerul are o mare …
Citeşte articolul »Meteoritul „românesc” OHABA de la Muzeul de Istorie Naturală din Viena
„Semnele” cerești au lăsat întotdeauna impresii puternice în mentalul colectiv. Dacă fresca din Biserica Mănăstirii din Sighișoara (bazele din sec. XIII) ne prezintă o pictură ce nu are nevoie de nicio explicație, pentru că aici apare un obiect zburător în formă de disc ce plutește deasupra unei clădiri în flăcări (posibil OZN), simbolul stelei călăuzitoare pentru magi poate fi explicitat …
Citeşte articolul »Alexandru Ciurcu
Jurnalist – a inventat prima ambarcațiune propulsată de un motor cu reacție din lume Deși s-a născut în comuna Șercaia, Comitatul Făgăraș (azi județul Brașov), la 29 ianuarie 1854, familia sa provenea din Vechiul Regat fiind nevoită să se refugieze în Transilvania, ca urmare a participării tatălui său Neculai Ciurcu la Revoluția de la 1848. Urmează școala primară în satul …
Citeşte articolul »Ion N. Ionescu Bizeț
Unul dintre ctitorii învățământului ingineresc din țara noastră, educator complex, fondator al Gazetei Matematice Nu departe de București, la circa 26-30 km se află comuna Dascălu, în perimetrul căreia se găsea, în cea de-a doua jumătatea secolului 19 și satul (cătunul) Stoienoaia. Aici, pe moșia fraților Constantin și Iosif Darvari, a fost chemat ca administrator, un om harnic și cinstit, …
Citeşte articolul »Nicolae Teclu
Chiar dacă a fost nevoit să-și desfășoare activitatea științifică printre străini, a rămas și a simțit românește, încercând cu toată puterea sa să impulsioneze dezvoltarea țării sale. În toamna anului 1839, la 18 octombrie (unele surse indică 11 octombrie) se năștea în orașul de la poalele Tâmpei, Brașov, într-o familie modestă de negustori, Nicolae Teclu, cel care va deveni celebru …
Citeşte articolul »Alexandru Orăscu
Primul mare arhitect român, care în 1893 a elaborat primul Proiect de sistematizare al orașului București A fost omul care a înțeles că viața este o neîncetată luptă pentru progres. Pentru a demonstra și convinge, sub președinția sa, ia ființă prima asociație profesională a inginerilor și arhitecților (1876) din țara noastră. El a înțeles pe deplin rolul intelectualului-cetățean, în dezvoltarea …
Citeşte articolul »Corneliu Adameșteanu-Promotor al chirurgiei toracice din România
Astăzi, nu puțini, ignoră, sau nu vor să recunoască, că fără înaintașii noștri, noi, generațiile de azi, ori nu am putea să beneficiem de facilitățile câștigate, ori am rămâne într-un anonimat nedrept! Așa credea și cred că nu greșea, în 1938, cel ce a fost profesorul doctor, Iuliu Hațieganu, care afirma: Ei nu au avut înaintea ochilor sufletești decât binele …
Citeşte articolul »