ACASĂ / ARTICOLE / ŞTIINŢA AZI

ŞTIINŢA AZI

Cutremurele: de la „superstiție și imprevizibil la cunoaștere”

În prezent suntem asaltați prin mass-media dar și prin soluții, echipamente sau servicii și aplicații de două subiecte, cel al Inteligenței Artificiale și cel al cutremurelor. Dacă Inteligența Artificială este o creație a civilizației umane, problema cutremurelor, mai ales a celor de adâncime, este o problemă a naturii, geologiei cu impact direct asupra vieții. Astăzi când tehnologia ne-a cucerit și …

Citeşte articolul »

Inteligența Artificială-„o nouă revoluție tehnologică”

Ofertele de servicii informatizate și echipamente, mass- media și numeroase aplicații sunt astăzi dominate de un asalt masiv al Inteligenței Artificiale (IA). Viața noastră, este studiată, prelucrată și îi sunt oferite opțiuni prin mass-media dar și prin alte soluții, echipamente sau servicii și aplicații informatice. S-au marcat deci în cercetare și practică și menționat pașii tehnologiei și cei filozoficiairevoluțiilortehnologice de …

Citeşte articolul »

Controverse și considerații privind mărirea și decăderea stabilității sistemului energetic național

Cunoscând din interior problematica dificilă pe care o traversăm la ora actuală în energetica românească, consider că pe fond a avut loc un mare hiatus între componenta tehnică și cea comerciala dministrativă. Acest lucru s-a datorat în mare parte implicării în luarea deciziilor majore a unor structuri și personaje care erau complet nepregătite să gestioneze un asemenea domeniu complex cum …

Citeşte articolul »

Știința azi se îndreaptă spre cer

Asistăm azi la progrese remarcabile în domeniul cercetării și al științelor. Saltul în cunoaștere și inovare era de neconceput cu o sută de ani în urmă dar de neimaginat chiar și referindu-ne la ultimul sfert de veac. Este suficient să amintim microelectronica, procesoarele, bio și nanotehnologiile, inteligența artificială, comunicațiile dar ne vom opri azi la industria spațială. O industrie în …

Citeşte articolul »

Motorul pe hidrogen între probleme și performanțe, între mit și realitate

Multe invenții și descoperiri științifice și tehnologice trebuie să răspundă la întrebarea care este valoarea economică, randamentul și gradul de acceptabilitate a pieței versus soluțiile prezente. Cerințele de dezvoltare ale științei și industriei de azi fac din energie factorul care impune tehnologiile și modalitățile de utilizare. Direcțiile de dezvoltare sunt impuse de mărimea pieței, a utilizatorilor unei soluții sau alteia, …

Citeşte articolul »

ENERGIA impune TEHNOLOGIA

Energia la nivelul de dezvoltare al științei de azi impune tehnologiile atât în producția sa cât și în modalitățile de utilizare și direcțiile de dezvoltare ale altor ramuri energofage sau tehnice. Revoluțiile industriale ne-au demonstrat că motorul dezvoltării îl constituie producția energiei, dar aceasta are un rol la fel de important în dezvoltarea pe ansamblu a societății. Câteva domenii ale …

Citeşte articolul »

Universitatea Hyperion reper educațional de valoare, actual, specific secolului XXI

Cu prilejul împlinirii unui sfert de secol de existență Univeritatea Hyperion a primit Diploma de Excelență și Placheta comemorativă din partea Ministerului Educației și Cercetării Științifice semnate de prof. univ. dr. Sorin Mihai Câmpeanu, ministru de resort. Cu următorul conținut: Ministrul Educației și Cercetării Științifice Diplomă de Excelență Se acordă UNIVERSITĂȚII HYPERION DIN BUCUREȘTI ca semn al prețuirii generațiilor de …

Citeşte articolul »

Sisteme informatice românești – Retrospectivă

Uriașul salt tehnologic al civilizației umane s-a concretizat și concentrat pe scara istorică ai ultimilor 2000 de ani în ultimii 50 de ani în special prin industria comunicațiilor, calculatoarelor și informaticii. Astăzi sistemele și rețelele informatice ne țin conectați între noi dar și cu lumea și cunoașterea globală. De aceea le vom aborda pe palierul cunoașterii și înțelegerii lor, chiar …

Citeşte articolul »