ACASĂ / ARTICOLE / FUNDAȚII - ASOCIAȚII / Asociația „AUTISM SUPORT VLADIMIR PLATON”

Asociația „AUTISM SUPORT VLADIMIR PLATON”

Azi, la început de An Nou, pe lângă efortul umanitar făcut de către colega noastră Doina Bârcă, la secția oncologică de pediatrie a Spitalului Oncologic Fundeni de a aduce un pic de alinare în sufletele și ochilor micuților diagnosticați cu astfel de maladii, adeseori incurabile, deci azi am să-mi fac la rândul meu, o datorie de suflet și voi vorbi despre o asociație de suport în autism, care a plecat așa cum veți vedea chiar d e la zero, „împinși” din spate, de o necesitate personală.

ARICIUC CORVIN BOGDAN


Dar, pentru a vorbi despre așa ceva, pentru a înțelege în mod corect întreg demersul meu, haideți să aveți puțină răbdare și să vorbim despre Autism și urmările care pot veni în urma acestei… să-i spunem generic, boli.

CE ESTE AUTISMUL? TULBURAREA CARE AFECTEAZĂ PESTE 30.000 DE COPII ROMÂNI

Autismul este o afecţiune considerată drept una dintre cele mai frecvente tulburări ale copilăriei, mai frecventă decât cancerul, diabetul şi sindromul Down. Statisticile internaţionale ne arată că 1 din 68 de copii suferă de autism, iar datele înregistrate în ultimii ani în România indică o creştere continuă a numărului acestora. Este o tulburare de origine neurobiologică ce afectează copilul până la vârstă de 3 ani, până la această vârstă deficienţele sunt evidente şi poate fi stabilit un diagnostic. Autismul implică toate palierele de dezvoltare, cognitiv, comportamental, motricitate grosieră, motricitate fină, practic sunt afectate toate laturile care privesc dezvoltarea normală a unui copil. Autismul nu este o boală, ci o tulburare de comportament, din acest motiv diagnosticul nu poate fi pus prin analize de sânge, analize ADN sau alte investigaţii clinice. Singurul mod prin care un medic psihiatru în pediatrie pune diagnosticul de autism este prin analizarea comportamentului copilului. De aceea, implicarea părintelui este esenţială, pentru că el trebuie să observe primul dacă apare ceva anormal în dezvoltarea celui mic.


SEMNALE DE ALARMĂ PENTRU PĂRINŢI

Primele semne care pot indica o Tulburare de Spectru Autist sunt vizibile încă din perioada în care copilul este sugar. Nu îşi caută mama cu privirea, nu se uită după obiectele care se mişcă, nu arată cu degetul, nu răspunde cu zâmbet la zâmbet, nu gângureşte, nu răspunde la sunetele scoase de adulţi, nu reacţionează la expresiile faciale ale celor din jur, nu râde şi nu-şi manifestă bucuria, nu rosteşte niciun cuvânt, toate acestea pot reprezenta indicii ale unei tulburări. Există însă şi situaţii în care copilul se dezvoltă normal până la vârsta de 2 ani, are toate abilităţile necesare vârstei sale, adică merge, vorbeşte, interacţionează firesc, iar brusc, în jurul vârstei de 2 ani, îşi pierde toate aceste achiziţii. Interventia timpurie este cheia obținerii unor rezultate optime pentru copiii cu autism. Oamenii de știintă au demonstrat că perioada maximă de dezvoltare a creierului uman se află undeva între varsta de 0 si 3 ani, fapt ce sugerează într-un mod cât se poate de evident că perioada în care trebuie să se înceapă intervenția terapeutică trebuie să se gasească undeva în acest interval.

În anul 2014 erau neoficial aproximativ 30.000 de copii cu autism sau afecţiuni asociate. În fiecare an acest număr creşte constant şi statul
român trebuie să ia măsuri pentru a ajuta aceşti copii. Din păcate nu există un tratament medicamentos care să vindece aceste afecţiuni. Singurele metode de a recupera aceşti copii sunt diversele terapii efectuate de psihologi specializaţi.

„Asociaţia Autism Suport Vladimir Platon, a fost înfiinţată în anul 2017, cu scopul principal de a face rost de fonduri pentru terapia fiului meu, Vladimir Platon, diagnosticat cu tulburare de spectru autist la vârsta de 2 ani şi 4 luni, în aprilie 2014.” îmi mărturisi franc, din capul locului Valentin Platon, tatăl copilului.

ÎNCEPUTURILE NU AU FOST UȘOARE

Iniţial au fost fonduri din vânzarea unui apartament al tatălui meu dar aceşti bani s-au terminat în 2 ani şi jumătate. Din păcate, statul nu decontează nici până în prezent aceşti bani, necesari pentru terapie efectuată de psihologi specializaţi pe copii cu autism sau afecţiuni asociate autismului. Costurile lunare în unele cazuri pot ajunge între 6000-8000 lei, uriaşe în condiţiile veniturilor medii din România. Sumele strânse iniţial au fost mici, ulterior au mai crescut şi am mai putut ajuta , din păcate, doar două persoane cu probleme medicale diferite, un adult şi un copil de 3 ani.

Statistic, cel puţin 25% din aceşti copii pot fi recuperaţi şi pot deveni viitorii adulţi care vor contribui în mod activ la dezvoltarea societăţii. Implicarea statului în recuperarea acestor copii prin decontarea cheltuielilor aferente ar ajuta la integrarea acestora; aceşti copii nu ar mai avea nevoie de asistenţă socială pe parcursul vieţii de adult şi nu ar mai fi o ,,povară” pentru societate. O parte din aceşti copii au chiar sclipiri de geniu în anumite ramuri ale ştiinţelor exacte, şi nu numai. Un exemplu foarte cunoscut este cel al marelui fotbalist Lionel Messi, diagnosticat cu Asperger la 9 ani, o formă uşoară de autism. Cei care vor să ajute, astfel ca mai multe cazuri să poată să aibă succes, pot dona, atât cât pot… la contul: R064BRDE410SV79331924100, pe numele „Asociația Autism Suport Vladimir Platon”.

Citarea se poate face în limita a 300 de semne. Nici o instituţie sau persoană (site-uri, instituţii mass-media, firme de monitorizare) nu poate reproduce integral articolele purtătoare de Drepturi de Autor din cadrul IndependentaRomana.ro sau al revistei INDEPENDENȚA ROMÂNĂ – INDEPENDENȚA PRIN CULTURĂ fără acordul Fundaţiei literar-istorice "Stoika". Pentru mai multe detalii, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa info@independentaromana.ro


Recomandări

Asociația națională a cadrelor militare în rezervă și retragere „Alexandru Ioan Cuza” – Filiala județeană Giurgiu „Mircea cel Bătrân”

S-a scris și se va mai scrie despre organizațiile n o n g u v …

Asociația “AGATA“ – o punte de legătură între tineri și seniori

Asociația “AGATA” se constituie potrivit Ordonanței Guvernului nr.26/2000 modificată și completată cf. Legii nr.246/18.07.2005 și …







Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Toate informaţiile şi articolele publicate pe acest site de către colaboratorii şi partenerii revistei INDEPENDENȚA ROMÂNĂ – INDEPENDENȚA PRIN CULTURĂ şi ai Fundaţiei literar-istorice "Stoika" sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui site sunt interzise. (vezi secţiunea TERMENI ȘI CONDIȚII). Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa info@independentaromana.ro


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

ATENȚIE! Postaţi pe propria raspundere! Vă rugăm să comentaţi la obiect, legat de conţinutul prezentat in material. Inainte de a posta, citiţi regulamentul. Ne rezervăm dreptul de a şterge comentariile utilizatorilor care nu intrunesc regulile de conţinut prevăzute la capitolul TERMENI SI CONDIȚII. Site-ul IndependentaRomana.ro nu răspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formulării acestora revine integral autorului comentariului.




Te-ar mai putea interesa şi articole din: