ACASĂ / ARTICOLE / Asociația de Reconstituiri Istorice „Ferdinand I”

Asociația de Reconstituiri Istorice „Ferdinand I”

Asociația de Reconstituiri Istorice „Ferdinand I” este purtătoare a numelui Regelui Marii Uniri și a tradiţiilor istorice ale armatei române. Reprezentată de Dl. Liviu Burcea, Președinte, asociația reunește reenactori cu experiență, deținători de arme de colecție și pasionați de reenactment din țară. Inspirați de curajul, loialitatea și spiritul de răspundere al Regelui Ferdinand I al României, asociația și-a propus să creeze punți în timp și spațiu, între trecut și prezent, atât de necesare astăzi tinerilor români pentru cultivarea identității naționale, prin participarea cu uniforme, echipament și accesorii de epocă, la evocări omagiale, acţiuni de comemorare, reconstituiri istorico-militare, defilări, organizarea unor gărzi de onoare, prezentări de uniforme și mânuiri de arme.

Înființată în anul 2020, Asociația de Reconstituiri Istorice „Ferdinand I” este o organizație al cărui scop principal îl constituie promovarea tradiţiilor istorice și militare românești, cultivarea respectului faţă de ostaşii armatei române și armatelor străine, care, cu cinste, curaj şi sacrificiu, şi-au făcut datoria faţă de patria lor, promovarea valorilor naționale, cunoașterii istoriei și păstrarea în memoria posterității a personalității Regelui Ferdinand I. Asociația și-a propus să atragă parteneri din rândul celorlalte asociații de reenactment din țară și străinătate, asociațiilor și fundațiilor culturale și istorice, instituții și autorități, renactori, cadre militare active, în retragere și rezervă, profesori, preoți, studenți, elevi, pasionți de istorie și trecut, în vederea organizării de reconstituiri istorice, elaborării şi implementării de proiecte şi programe de istorie vie, prin colaborarea cu alte ONG-uri, cu sprijinul voluntarilor, comunităţii şi al autorităților.

În ultimul an, Asociația de Reconstituiri Istorice „Ferdinand I” a desfășurat mai multe proiecte educaționale, unul dintre acestea fiind „Uniforma militară, simbol al regalității românești”. În întâlniri directe cu elevii sau online, asociația a prezentat uniforme și accesorii specifice regalității românești, din perioada 1866-1947. Proiectul a adus în fața elevilor din peste 20 de școli gimnaziale și licee, reproduceri istorice ale ținutelor militare purtate de regii Carol I, Ferdinand I, Regina Maria, Carol al II-lea, Principesa Elena sau Mihai I, accesorii, explicații uniformologice, dar și evocări ale unor momente importante din timpul monarhiei românești.

Asociația participă în fiecare an la sărbătorirea Zilei Unirii Principatelor Române, în uniforme militare din timpul domniei lui Alexandru Ioan Cuza, membrii asociației fiind prezenți la statuia domnitorului de la Patriarhie. Voluntarii asociației readuc la viață ținutele militare purtate de Carol I, Ferdinand I și Regina Maria, Carol al II-lea, Regina-Mamă Elena sau Mihai I, accesorii, dar și evocări ale unor momente importante din timpul regalității românești, în Proiectul „Uniforma militară, simbol al regalității românești”. Despre acest proiect aflăm amănunte de la profesorul Andrei Popete Pătrașcu, vicepreședinte AriF: „Din 2021, asociația a desfășurat mai multe proiecte educaționale, unul dintre acestea fiind <<Uniforma militară, simbol al regalității românești>>”.

În întâlniri directe cu elevii, sau online, Asociația „Ferdinand I” a prezentat uniforme și accesorii specifice regalității românești, din perioada 1866-1947. Proiectul a adus în fața elevilor din peste 20 de școli gimnaziale și licee, reproduceri istorice ale ținutelor militare purtate de regii României”. Un proiect important al asociației a fost participarea la filmările documentarului „Ultimul zbor peste graniță”, realizat de Televiziunea Română. Subiectul documentarului a fost reconstituirea unui moment important din istoria României, și anume cel în care, în condiții de război, se stabilește o comunicare între Consiliul Național Român Central de la Arad și Regele Ferdinand I aflat împreună cu Guvernul României la Iași, în exil. ”De ce avem nevoie de eroi!?” ne întreabă membrii organizației.

”Eroii au fost, sunt și vor rămâne piatra de temelie a comunității, fără de care, identitatea noastră se poate prăbuși. Și atunci se naște o întrebare: Ce datorăm noi eroilor? Nu întotdeauna avem nevoie de cuvinte pentru a răspunde la această întrebare, ci doar de o inimă care să simtă pulsând istoria familiilor noastre prin vene. Fără ei, astăzi noi nu neam numi români, nu am duce mâna la piept atunci când se intonează Imnul național și nu am avea credința că cele trei culori: albastru, galben și roșu simbolizează România de azi și de mâine”.

De aceea Asociația de Reconstituiri Istorice „Ferdinand I” organizează și participă periodic la evenimente de comemorare a eroilor și personalităților istorice, politice și militare ale României: Regina Maria, Căpitanul aviator Alexandru Şerbănescu, Ecaterina Teodoroiu, Aviator Mariana Drăgescu, Savantul Gheorghe Munteanu Murgoci, Gheorghe Avramescu, „Tătuca” Vânătorilor de Munte, sunt doar o mică parte din personalitățile pentru care asociația scrie pagini de istorie. Asociația de Reconstituiri Istorice „Ferdinand I”, reunește reconstituitori cu experiență, deținători de arme de colecție și pasionați de reconstituire istorică și istorie vie din țară, sub deviza „Semper Fidelis Patriae”.

Maria Petrescu

Citarea se poate face în limita a 300 de semne. Nici o instituţie sau persoană (site-uri, instituţii mass-media, firme de monitorizare) nu poate reproduce integral articolele purtătoare de Drepturi de Autor din cadrul IndependentaRomana.ro sau al revistei INDEPENDENȚA ROMÂNĂ – INDEPENDENȚA PRIN CULTURĂ fără acordul Fundaţiei literar-istorice "Stoika". Pentru mai multe detalii, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa info@independentaromana.ro


Recomandări

Câteva consideratii asupra antologiei de autor „În constelafia fiinfei”-editura Bogdania, Focşani, 2024

Ajuns la borna 70 de ani a vârstei sale terestre, prietenul şi colaboratorul Revistei „Independenţa …

Părintele nostru Patriarh

Luni – 30.09.2024, Preafericitul Părinte Daniel va împlini 17 ani de strălucit, rodnic, vrednic, harnic, …







Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Toate informaţiile şi articolele publicate pe acest site de către colaboratorii şi partenerii revistei INDEPENDENȚA ROMÂNĂ – INDEPENDENȚA PRIN CULTURĂ şi ai Fundaţiei literar-istorice "Stoika" sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui site sunt interzise. (vezi secţiunea TERMENI ȘI CONDIȚII). Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa info@independentaromana.ro


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

ATENȚIE! Postaţi pe propria raspundere! Vă rugăm să comentaţi la obiect, legat de conţinutul prezentat in material. Inainte de a posta, citiţi regulamentul. Ne rezervăm dreptul de a şterge comentariile utilizatorilor care nu intrunesc regulile de conţinut prevăzute la capitolul TERMENI SI CONDIȚII. Site-ul IndependentaRomana.ro nu răspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formulării acestora revine integral autorului comentariului.




Te-ar mai putea interesa şi articole din: