ACASĂ / ARTICOLE / FUNDAȚII - ASOCIAȚII / Asociatia Femeilor Universitare

Asociatia Femeilor Universitare

Asociatia Femeilor Universitare

 

Dr. CLEMENTINA TIMUŞ, membru AFU
Dr. CLEMENTINA TIMUŞ, membru AFU

A.F.U a fost constituită în 1925, fiind a patra asociaţie afiliată la Federaţia Internaţională a Femeilor Universitare, federaţie care numără astăzi asociaţii similare din tot mai numeroase ţări. Printre ambasadoarele voluntare se numără Elena Văcărescu, Anna de Noaille, Martha Bibescu şi Alexandrina (Dida) Hodoş, iar Regina Maria a fost preşedinte de onoare.
Dintre activităţile întreprinse pe plan național: organizarea de şcoli gratuite pentru fetele sărace; ziare şi reviste pentru femei; a cumpărat şaisprezece hectare de pământ pe care s-a construit monumentul Eroilor de la Mărăşeşti.
Desfiinţată în 1947, Asociaţia a fost reconstituită în octombrie 1990 de către doctor Antoaneta Maria Ciochircă, profesoarele Hermine Jinga Roth şi Ileana Mustaţă, fiind prima asociaţie de acest gen care a „reînviat” în Europa de Est şi prima re-afiliată, în 1991, la IFUW (Federaţia Internaţională a Femeilor Universitare) şi UWE (Federaţia Europeană a Femeilor Universitare)
Obiectivele asociaţiei: mobilizarea şi încurajarea femeilor cu diplomă universitară să obţină pentru toate femeile egalitate de şanse în toate domeniile, mediatizarea acurateţei politice şi economice în munca asociativă. Dezvoltarea spiritului de echipă, activităţi de susţinere a afirmării femeii în toate domeniile de activitate, susţinerea spiritului de iniţiativă. Este prima asociaţie care a efectuat şi publicat studii de gen şi prima asociaţie care, încă din 1993, s-a străduit să schimbe în bine imaginea României atât în ţară cât şi peste hotare, să realizeze o structură unitară a asociaţiei de femei FORUM–ul ONG-urilor de femei, să realizeze cursuri gratuite pentru învăţarea democraţiei, să reconstituie „Mica Antantă pentru Pace a Femeilor din Balcani”.
A fost singura asociaţie din România invitată la Congresul pentru Integrare Europeană care a avut loc la Fulda, Germania, cât şi cea care a scris rapoarte paralele cu raportul guvernului, pe baza lucrărilor unor congrese naţionale cu reprezentantele Asociaţiilor de femei şi pentru femei, cu privire la problemele femeilor din Romania, rapoarte prezentate la:
– Conferinţa a IV-a Mondială a Femeilor, Beijing, 1995
– Conferinţa Extraordinară „Beijing+1”, ONU New York, 1996
– Conferinţa Extraordinară „Beijing+5”, ONU New York, 2000
– Conferinţa Extraordinară şi Conferinţa CEDAW, New York, ONU, 2000

AFU_2

A fost singura asociaţie care a mobilizat 86 de asociaţii spre a scrie propunerile ONG-urilor pentru proiectul „noii constituţii”, care au fost doar discutate cu reprezentanţii parlamentului. Trei puncte propuse au fost trecute în Constituţia României.
– a înfiinţat un centru multicultural, artistic şi de studii feministe în comuna Dragoslavele;
– constituirea Formului Naţional al ONG-urilor de Femei în anul 1993;
Inaugurarea primului curs gratuit pentru femei „Curs de educaţie civică şi învăţarea democraţiei”.
Apariţia monografiei „Femei de excepţie ale României sec XVII –XX”, în care se menționează primele femei universitare cu titlul de doctor: Sarmiza Bilcescu Alimăneşteanu, prima femeie doctor în drept din lume, Maria Crătunescu-Cuţarida, prima femeie doctor în medicină din Europa în iunie 1884, Cecilia Cuţescu Stork, prima femeie profesor universitar într-o Academie de Artă din Europa, Eliza Leonida Zamfirescu, prima femeie inginer din Europa, cu studii în Germania
În septembrie 2014, AFU www.femei-universitare.ro a fost co-organnizator al Conferinţei Femeilor Universitare din Europa, cu o participare de 55 de membre din străinătate şi 30 din România. Lucrările legate de „educaţie de calitate pentru toată lumea“ au fost găzduite la Biblioteca Naţională a României, unde s-au desfăşurat conferinţe în plen şi numeroase workshop-uri.

AFU

Asociaţia este de asemenea partener în proiectul grundtvig „Violenţa domestică întâlnită la femei educate”, proiect finanţat din fonduri europene și coordonat de Finlanda, ceilalţi parteneri fiind Slovenia, Germania şi Suedia, în cadrul căruia s-au realizat întruniri în fiecare din ţările partenere, numeroase activităţi naţionale de natură a lărgi informaţia despre problema violenţei, dar şi activităţi de ajutor pentru victime ale violenţei domestice. Preşedinta AFU în exerciţiu este doamna Alexandrina Niculescu. Asociaţia colaborează cu asociaţiile „surori” din UWE şi IFUW participând la congresele anuale organizate în diferite oraşe ale lumii: Viena, Bochum, Antalya, Helsinki, Bucureşti etc, organizând expoziţii în mai multe ţări, la cursuri organizate de UWE la Amsterdam (Olanda), acţiunea „Meet and Greet”, Olanda 2014, Londra 2015. Întâlnirile şi activităţile lunare sunt găzduite de Centrul Cultural „Friedrich Schiller”. Suntem în faza de întocmire a raportului final în proiectul european mai sus amintit, realizând toate mobilităţile prevăzute, prin participarea activă la toate întâlnirile de proiect, ocazii cu care ne-am deplasat la partenerii din proiect, am desfăşurat activităţi împreună şi am schimbat experienţa obţinută din activităţi naţionale. Îmi este plăcut să constat că am făcut faţă cu brio, în pofida faptului că este primul proiect finanţat din fonduri europene, dovedind că suntem parteneri cu acelaşi potenţial precum ceilelalte ţări. Prin activităţile organizate în ţară am reuşit să ajutăm mamele şi copiii prin înființarea unui adăpost pentru victimele violenţei domestice, să le organizăm o mică festivitate de sărbători cu dulciuri şi fructe copiilor, câteva clipe de atmosferă de prietenie, de solidaritate, aşa cum normal ar fi să aibă parte în fiecare zi atât mamele cât şi copiii lor.
La o vârstă când, poate, multe persoane nu se preocupă decât de propriile probleme, multe dintre membrele asociaţiei se simt încă utile, îşi pot împărtăşi experienţa şi mai ales demonstrează că femeile românce continuă să lupte pentru educaţie, pentru ele însele, pentru copiii şi familiile lor.
Prin întreaga sa activitate asociaţia militează pentru creşterea unui standard de viaţă civilizat, pentru toate femeile, indiferent de gradul de cultură, rasă, naţionalitate, religie sau opţiune politică şi pentru încurajarea femeilor în a-şi pune în valoare cunoştinţele şi talentul, pentru a se implica în viaţa politică şi socială, pe plan intern şi internaţional, pentru că „Femeia este purtătoarea, păstrătoarea şi transmiţătoarea tezaurului spiritual al fiecărui popor”.

Citarea se poate face în limita a 300 de semne. Nici o instituţie sau persoană (site-uri, instituţii mass-media, firme de monitorizare) nu poate reproduce integral articolele purtătoare de Drepturi de Autor din cadrul IndependentaRomana.ro sau al revistei INDEPENDENȚA ROMÂNĂ – INDEPENDENȚA PRIN CULTURĂ fără acordul Fundaţiei literar-istorice "Stoika". Pentru mai multe detalii, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa info@independentaromana.ro


Recomandări

Asociația de Reconstituiri Istorice „Ferdinand I”

Asociația de Reconstituiri Istorice „Ferdinand I” este purtătoare a numelui Regelui Marii Uniri și a …

Asociația ASO-EST “Educație Talent Șansă”

“EDUCAȚIA este cea mai puternică armă pe care voi o puteți folosi pentru a schimba …







Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Toate informaţiile şi articolele publicate pe acest site de către colaboratorii şi partenerii revistei INDEPENDENȚA ROMÂNĂ – INDEPENDENȚA PRIN CULTURĂ şi ai Fundaţiei literar-istorice "Stoika" sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui site sunt interzise. (vezi secţiunea TERMENI ȘI CONDIȚII). Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa info@independentaromana.ro


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

ATENȚIE! Postaţi pe propria raspundere! Vă rugăm să comentaţi la obiect, legat de conţinutul prezentat in material. Inainte de a posta, citiţi regulamentul. Ne rezervăm dreptul de a şterge comentariile utilizatorilor care nu intrunesc regulile de conţinut prevăzute la capitolul TERMENI SI CONDIȚII. Site-ul IndependentaRomana.ro nu răspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formulării acestora revine integral autorului comentariului.




Te-ar mai putea interesa şi articole din: