ASOCIAȚIA PRIETENIA
Asociația “Prietenia” a luat ființă în 1996 ca organizație non-guvernamentală, românească, apolitică, fără scop lucrativ, având ca obiect asistarea, susținerea și îngrijirea copiilor și adulților cu nevoi speciale folosind pedagogia curativă și terapia socială inițiate de Rudolf Steiner, ca metoda de lucru.
Membrii Asociației sunt părinți, cadre didactice și alte persoane dornice să ajute copiii, tinerii și adulții cu dizabilități mentale și deficiențe neuromotorii asociate, care nu au putut fi integrați în nici un alt sistem de învățământ sau de muncă din România.
Viziunea Asociației Prietenia este crearea unui mediu stabil, bazat pe principiile dezvoltării durabile, în care 50 de adulți cu dizabilități mentale și asociate să se integreze și să trăiască conform modelului “maximă independență cu minimă asistență”. Pornind de la acest motto și având ca valori respectarea demnității persoanei cu dizabilități, egalitatea de șanșe și conservarea mediului, Asociația Prietenia a creat pentru și împreună cu persoanele cu dizabilități cadrul necesar dezvoltării aptitudinilor și deprinderilor de muncă și viață, astfel încât beneficiarii să se simtă motivați să fie persoane active, utile celor din jur și lor înșiși.
În anul 2006, centrul a fost acreditat ca furnizor de servicii sociale tip Centru de zi și Locuință protejată. Și-a deschis porțile pentru un număr inițial de 13 tineri, iar în prezent găzduiește 35 de beneficiari adulți.
Principalele activități și proiecte realizate de Asociația “PRIETENIA” sunt:
• 1996 a fost înființat Centrul de Pedagogie Curativă și Terapie Socială “CORABIA” în parteneriat cu Ministerul Învățământului și Sonnhalde Gempen Elveția,
• 1998 a fost înființată școala profesională cu profil tâmplarie – tapițerie în cadrul CPCTS “CORABIA”,
• 2003-2006 s-a construit în orasul Pantelimon, Ilfov, Centrul de Socio Terapie “PANTELIMON” pe baza unui proiect în valoare de 1.000.000 USD, finanțat de: Ministerul Federal pentru Cooperare și Dezvoltare Economică (BMZ)-Germania, Software Ag Stiftung-Germania, Freunde der Erziehungskunst Rudolf Steiner-Germania,
• 2006 centrul a fost acreditat ca furnizor de servicii sociale tip Centru de zi și Locuință protejată. Și-a deschis porțile pentru un număr inițial de 13 tineri, iar în prezent găzduiește 35 de beneficiari adulți,
• 2011 a fost înființată întreprinderea socială BIOHRANA-PRIETENIA,
• 2011 a început contrucția brutăriei,
• 2015 Parteneriatul cu Asociația de Terapii Suportive HIOPTERAPIA care își propune îmbunătățirea vieții adulților și copiilor cu dizabilități folosind terapia cu calul.
• 2016 a fost lansat proiectul “BIOHRANA pentru toți”
• 2017 a fost amenajat un frumos apartament de locuit în Foișor – apartamentul Johanna. Construirea acestuia s-a realizat cu sprijinul donatorilor din Elveția.
Centrul de zi oferă un program diversificat în ateliere de terapie ocupațională, activități artistice și recreative precum și terapii.
În atelierul de țesătorie beneficiarii învață să țeasă manual la război și produc pânză și preșuri din diferite fire și materiale. Pânza de bumbac, lână sau mohair sunt folosite la realizarea unor obiecte de îmbăcăminte, genți și decorațiuni.
În atelierul de croitorie – artistică beneficiarii realizează obiecte din diferite materiale pentru decorarea și amenajarea spațiilor centrului și obiecte destinate vânzarii în cadrul târgurilor de iarnă și primăvara organizate în fiecare an în Centru.
În atelierul de menaj-gospodărie beneficiarii pregătesc masa, întrețin curățenia la locul de servire a mesei și în locuința, întrețin cazarmamentul .
În atelierul de bucătărie beneficiarii pregătesc mâncarea de prânz și gustările pentru toți cei ce lucrează în ateliere: beneficiari, lucrători și voluntarii centrului. Sub îndrumarea și supravegherea bucătarului coordonator fac conserve de iarnă, prăjituri pentru zilele de naștere și alte evenimente.
În atelierul de grădinărit beneficiarii îngrijesc o suprafață de aproximativ 0,5 ha cu legume, plante aromatice și livada de mere. Astfel se asigură o parte din legumele și fructele necesare pentru hrana zilnică.
Locuința protejată oferă găzduire de luni dimineață până vineri după-amiază, în 2 apartamente de câte 4 camere de 1 sau 2 paturi, ce pot fi decorate sau personalizate dupa gustul fiecarui locatar. Fiecare apartament are 2 grupuri sanitare și o cameră de zi în care locatarii participă la pregătirea mesei și la activități recreative comune.
Împreună cu lucrătorul social, în fiecare dimineață ei își planifică și organizează activitățile zilnice iar seara privesc retrospectiv la ce au realizat, ce i-a bucurat sau i-a întristat, se încurajează și se sprijină reciproc la nevoie, nu așteaptă întotdeauna suport de la asistentul social.
Terapia socială pune în evidență valoarea vindecătoare a muncii și vieții împreună cu alți oameni motivați de obiective asemănătoare. În Centrul de Socioterapie “Pantelimon”, Asociația Prietenia încearcă să creeze împreună cu persoanele cu dizabilități atmosferă, cadrul necesar ca ei să dezvolte aptitudini și deprinderi de muncă și viață astfel încât să se simtă motivați să fie persoane active și utile celor din jur.
Asociația Prietenia încurajează traiul responsabil și independent pentru cei ce doresc și pot contribui prin munca și entuziasmul lor la climatul propice integrării sociale a adulților cu nevoi speciale.
Maria Petrescu
sociolog
Citarea se poate face în limita a 300 de semne. Nici o instituţie sau persoană (site-uri, instituţii mass-media, firme de monitorizare) nu poate reproduce integral articolele purtătoare de Drepturi de Autor din cadrul IndependentaRomana.ro sau al revistei INDEPENDENȚA ROMÂNĂ – INDEPENDENȚA PRIN CULTURĂ fără acordul Fundaţiei literar-istorice "Stoika". Pentru mai multe detalii, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa info@independentaromana.ro