ACASĂ / ARTICOLE / FUNDAȚII - ASOCIAȚII / ASOCIAȚIA „SĂ CREZI ÎN OAMENI!” – POVESTEA NOASTRĂ

ASOCIAȚIA „SĂ CREZI ÎN OAMENI!” – POVESTEA NOASTRĂ

ASOCIAȚIA „SĂ CREZI ÎN OAMENI!”
POVESTEA NOASTRĂ

În septembrie 2017, când totul era doar o idee, nici nu știam cât de frumos poate fi acest drum….
În acea zi de frumoasă toamnă, când mergeam către Mănăstirea Cetățuia din vârful muntelui, ultima de altfel din traseul nostru religios, toți participanții acelui pelerinaj ne doream să găsim liniște sufletească și mângâiere divină… și am găsit tot ce ne doream în fața icoanei făcătoare de minuni a Maicii Domnului, din micuța biserică a mănăstirii.
Și iată că, la numai câteva zile, l-am cunoscut pe domnul Adrian Suhăianu. Și atunci a apărut ideea de a face ceva ce doream să dureze în timp, iar marea mulțumire a fost a participanților la pelerinajele și excursiile ce au urmat față de noi, organizatorii, și firma de transport Royal Trip din București și față de domnul Suhăianu care, cu atâta măiestrie, ne conducea către locuri atât de frumoase, pe unde noi nu mai fusesem niciodată și nici nu credeam că vom ajunge…..
Și, cum o astfel de activitate trebuie să se facă temeinic și cu mare responsabilitate, am pus încet, pas cu pas, bazele unei asociații pe care am numit-o „SĂ CREZI ÎN OAMENI!” și am conturat concret genul de activități pe care ne doream, în acel moment, să le facem. Primul obiectiv fiind „realizarea unor activități de interes general în promovarea turismului la nivel regional, național și european”.
Și pentru că orice înființare de asociație, pe lângă un statut și celelalte documente de întocmit, mai are nevoie de încă doi trei oameni capabili, alături de care să pot realiza noile idei ce începeau să se contureze, fără să stau prea mult pe gânduri, i-am contactat pe cei ce cu toată încrederea mi-i doream alături de mine.
Prima alegere a fost doamna Ioana Mihai, pe care o cunoscusem cu ocazia desfășurării pelerinajelor cu doar două luni înainte, de profesie învățătoare și un om de o sensibilitate, profesionalism și putere de muncă absolut uimitoare, calități pe care le-am descoperit pe parcurs.
A urmat domnul Emil Talianu, un profesionist desăvârșit, profesor de limba română, om de cultură giurgiuvean și publicist în același timp, pe care îl cunoșteam ca pe un om de mare valoare și doream să fie alături de noi. Și, pentru că echipa nu era parcă suficient de completă, am mai pus o întrebare domnului avocat, doctor și scriitor George Vlaicu, un om deosebit, de o calitate excepțională, om al legii și, în același timp, al teatrului. Toți acești oameni minunați au răspuns afirmativ cerinței mele de a munci și a realiza activități deosebit de frumoase în satul Remuș, satul nașterii lor și, totodată, parohia unde soțul meu, Stelian Mușat, își desfășoară activitatea de preot paroh în ultimii 15 ani.
Echipa era completă, aveam un învățător excepțional, un profesor de limba română, renumit pentru activitățile sale, un avocat care avea să vegheze asupra legalității tuturor acțiunilor noastre și eu, Geta Mușat, un economist care își dorea să pună bazele unei asociații.
Așa a luat ființă Asociația „SĂ CREZI ÎN OAMENI!” – singura din județ prin prisma obiectivelor cuprinse în statut și în actul de constituire – și noi eram acei oameni în care doream să se creadă. Și când țineam prima noastră ședință de înființare, familia Dan și Florina Țane ne-a oferit gratuit un spațiu deosebit de generos și foarte frumos amenajat, pentru a ne desfășura toate activitățile propuse. Și pentru că știam de existența unui micuț grup de copii dansatori ai școlii generale din localitate, ne-am gândit să-i aducem alături de noi și să le oferim servicii educative de calitate, în speranța că se vor alătura și alții pe parcurs. Și au venit, au fost primii noștri copii Miruna Pană, Andreea Nuță, Andreea Ioana Cristian, Claudia Ioana Lărgeanu, Mihai Lărgeanu, Cristina Stadler, Alexia Ghimpețeanu, Felicia Mihalcea, Cristina Craiciu, Andreea Șerbănică, Denisa Anghelache, pe care i-am numit Omuleții asociației noastre, pentru care l-am adus alături de noi pe domnul fost profesor și instructor de dans popular Florin Grosu, deschizând astfel secția de dans popular a asociației.
Alături de copiii și de părinții lor minunați, am realizat prima noastră activitate în decembrie, împreună cu școala din comuna Singureni, un program cultural artistic la căminul de oameni din această localitate a aceluiași județ, unde s-au interpretat cântece și dansuri populare, colinde tradiționale, am oferit totodată cozonaci, mere, portocale și covrigi acestor bâtrani, care ne-au răsplătit cu aplauze și aprecieri deosebit de frumoase. Dar nu ne-am oprit aici; am continuat zilele următoare să colindăm, iar programul de colinde, foarte bine realizat, a fost evidențiat pe măsură în presa locală.
Și pentru că trebuia răsplătiți copiii pentru munca și ambiția de care au dat dovadă, am plecat toți în prima noastră excursie de două zile la Azuga, unde, pe lângă distracția pe pârtie, am vizitat Mănăstirea Caraiman, Castelul Cantacuzino, Mănăstirea Sinaia și Castelul Peleș.

Am continuat activitățile. Pe 14 ianuarie l-am omagiat pe marele nostru poet național Mihai Eminescu, în cadrul simpozionului ”Dor de Eminescu”, activitate realizată de noi, fondatorii, copiii asociației, cu participarea unor invitați
deosebiți. Pe care domnul profesor Emil Talianu a moderat-o exemplar. S-au cântat versurile marelui poet de grupul vocal înființat și dirijat de doamna Ioana Mihai, s-au recitat poezii, s-a vizionat un film despre viața Luceafărului poeziei românești, iar la final a avut loc un concurs la care au participat copiii noștri, dovedindu-ne prin rezultate cunoștintele lor temeinice, pentru care au fost răsplatiți cu diplome și cărti cu creații ale celui mai mare poet național.
Pe 24 ianuarie a urmat „Mica Unire”, eveniment de o importanță deosebită în istoria poporului român, deschis de doamna Geta Grosu, fostă profesoară de istorie și geografie. Evenimentul a fost evidențiat prin două filme de scurt metraj, cântece și poezii patriotice, poveștile lui Moș Ion Roată, s-a cântat și dansat Hora Unirii…
Ultima activitate”, Dragobetele și Șezătoarea”, a avut loc pe 25 februarie, când mobilizarea generală a tuturor a dat rezultate uimitoare.
Și tot în aceste două luni de la înființare, am reușit să încheiem colaborări cu firma S.C Royal Trip pentru turism, cu Centrul Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale din Giurgiu, cu Centrul A.S.S.D. de formare profesională din Târgoviște, alături de care vom atinge un alt obiectiv de activitate al asociației – formarea profesională pe meserii, pentru tinerii din localitatea noastră și nu numai. Am încheiat, de asemenea, un Protocol special de colaborare cu Primăria Frătești, de care aparține satul Remuș, și ne dorim să facem cât mai multe asocieri cu diverse instituții de stat și private, pentru dezvoltarea activităților asociatiei.
În momentul de față avem deschise cinci ateliere: Dansurile populare, – profesor instructor Florin Grosu; Grupul vocal – sub îndrumarea învățătoarei Ioanei Mihai; Secțiunea limba română – în cadrul căreia profesorul Emil Talianu pregătește elevii pentru examenul de admitere la liceu; Secțiunea dedicată celor mici – învățătoarea Ioana Mihai având sarcina să-i sensibilizeze pe elevii ciclului primar cu procesul de pregătire școlară individuală; Secțiunea de învățare a limbii engleze – care beneficiază de implicarea cu deosebită dragoste pentru elevi a distinsei profesoare Ana-Maria Leorda. Și urmează foarte curând să deschidem și alte secțiuni, precum cele de creație artistică și de formare profesională.

Economist GETA MUȘAT
Președintele Asociației „SĂ CREZI ÎN OAMENI!”

Citarea se poate face în limita a 300 de semne. Nici o instituţie sau persoană (site-uri, instituţii mass-media, firme de monitorizare) nu poate reproduce integral articolele purtătoare de Drepturi de Autor din cadrul IndependentaRomana.ro sau al revistei INDEPENDENȚA ROMÂNĂ – INDEPENDENȚA PRIN CULTURĂ fără acordul Fundaţiei literar-istorice "Stoika". Pentru mai multe detalii, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa info@independentaromana.ro


Recomandări

Asociația de Reconstituiri Istorice „Ferdinand I”

Asociația de Reconstituiri Istorice „Ferdinand I” este purtătoare a numelui Regelui Marii Uniri și a …

Asociația ASO-EST “Educație Talent Șansă”

“EDUCAȚIA este cea mai puternică armă pe care voi o puteți folosi pentru a schimba …







Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Toate informaţiile şi articolele publicate pe acest site de către colaboratorii şi partenerii revistei INDEPENDENȚA ROMÂNĂ – INDEPENDENȚA PRIN CULTURĂ şi ai Fundaţiei literar-istorice "Stoika" sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui site sunt interzise. (vezi secţiunea TERMENI ȘI CONDIȚII). Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa info@independentaromana.ro


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

ATENȚIE! Postaţi pe propria raspundere! Vă rugăm să comentaţi la obiect, legat de conţinutul prezentat in material. Inainte de a posta, citiţi regulamentul. Ne rezervăm dreptul de a şterge comentariile utilizatorilor care nu intrunesc regulile de conţinut prevăzute la capitolul TERMENI SI CONDIȚII. Site-ul IndependentaRomana.ro nu răspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formulării acestora revine integral autorului comentariului.




Te-ar mai putea interesa şi articole din: