ACASĂ / ARTICOLE / FUNDAȚII - ASOCIAȚII / Asociația – Societatea Cultural-Patriotică „Avram Iancu” din România

Asociația – Societatea Cultural-Patriotică „Avram Iancu” din România

Asociația – Societatea Cultural-Patriotică
„Avram Iancu” din România

Filiala București (persoană juridică)

 

Avram Iancu

Societatea Cultural-Patriotică „Avram Iancu” din România (Asociația mamă) a fost înființată în aprilie 1992 și reactualizată prin Actul constitutiv, Statutul și Încheierea civilă nr. 11520/2009 a Judecătoriei Cluj- Napoca, având sediul în Cluj-Napoca, fiindu-i aplicabile prevederile Ordonanței Guvernului nr 26/2000 privind asociațiile și fundațiile.
Potrivit art. 19 din Statutul Societății Cultural- Patriotice „Avram Iancu” din România: „Filialele Societății se vor înființa în baza hotărârii Adunării Generale a membrilor fondatori ai acesteia, avizate de Biroul executiv al Societății. Filialele vor putea avea statut propriu, organe de conducere proprii și patrimoniu distinct de cel al Societății. Filialele se vor înregistra, potrivit legii, în Registrul Asociațiilor și Fundațiilor aflat la Judecătoria din circumscripția în care își vor avea sediile, respectiv la Administrația Financiară din localitatea respectivă, având cod unic propriu, distinct de cel al societății și contabilitate proprie”.
În baza prevederilor legale și statutare de mai sus, la data de 29 iunie 2011 a avut loc Adunarea generală a membrilor Filialei București a Societății – condusă de președintele acesteia, Prof. Victor Bercea – care a aprobat organele proprii de conducere ale Filialei București, pe o perioadă de 4 ani de la data obținerii personalității juridice a Filialei, potrivit procedurii legale, fiind ales ca președinte prof. univ. dr. Ioan Condor.
Judecătoria sectorului 6 București, prin hotărâre definitivă și irevocabilă (9 ianuarie 2012), a acordat personalitate juridică și a dispus înscrierea „Asociației – Societatea Cultural-Patriotică Avram Iancu – Filiala București” în Registrul Asociațiilor și Fundațiilor, potrivit Ordonanței Guvernului nr. 26/2000 și a Actului constitutiv și Statutului propriu al acesteia. În temeiul hotărârii Judecătoriei, s-a emis Certificatul nr. 1 din 9 ianuarie 2012 de înscriere a noii persoane juridice, fără scop patrimonial, în registrul menționat și apoi am îndeplinit celelalte formalități legale și statutare, astfel că Filiala București a „Asociației – Societatea Cultural-Patriotică Avram Iancu din România” funcționează efectiv din luna februarie 2012.
Scopul Filialei noastre este acela de a folosi ansamblul mijloacelor și modalităților moderne de informare în vederea cultivării și răspândirii, în rândul românilor, al moților și simpatizanților acestora, a ideologiei promovate de către înaintașii noștri, al căror stindard l-a constituit personalitatea ilustrului AVRAM IANCU, în ceea ce privește îmbunătățirea vieții economice, sociale, culturale și spirituale a românilor și, în special, a moților de pretutindeni.

Prof. univ. dr. IOAN CONDOR, președintele Asociației
Prof. univ. dr. IOAN CONDOR, președintele Asociației

Asociația își propune să militeze pentru respectarea și aplicarea legilor României, în frunte cu Constituția României, pentru apărarea suveranității naționale și integrității teritoriale, a caracterului național, unitar, indivizibil și independent al României, să promoveze și să apere drepturile și libertățile fundamentale ale omului, în lumina legislației europene în vigoare, să contribuie la îmbunătățirea vieții economice, culturale, sociale și spirituale a românilor și, în special, a moților de pretutindeni, cu aspect prioritar asupra militării pentru un mediu sănătos în zona Munților Apuseni.
În realizarea scopului general al Filialei, menționat anterior, ne propunem un mare număr de obiective concrete, care sunt prevăzute în art. 3 a Actului constitutiv și Statutului (lit. a]-n]) și se referă la mai multe domenii economico-sociale, inclusiv patriotice.
Iată care sunt aceste obiective: apărarea și promovarea ființei naționale a românilor; promovarea ideilor de libertate și demnitate națională, a limbii, istoriei și culturii naționale românești; realizarea comuniunii spirituale a moților de pretutindeni, în contextul nediscriminării, al egalității și libertăților fundamental-umane; evocarea contribuției moților, în special și a românilor în general, la lupta pentru emancipare economică, socială, politică, respectiv la înfăptuirea marilor realizări din istoria României în cadrul unor sesiuni științifice, simpozioane, manifestări omagiale și cultural artistice, edificarea de monumente, obeliscuri, statui, montarea de plăci comemorative, case memoriale și muzee; sprijinirea dezvoltării economico-sociale a spațiului locuit de moți, în special a zonei Munților Apuseni, prin investiții reale și eficiente; protecția mediului și activități de custode, protejarea monumentelor naturii din Munții Apuseni; dezvoltarea turismului și a activităților de agro-turism rural și montan; ocrotirea sănătății locuitorilor din zona Munților Apuseni prin informare, educare și baza materială specifică, în colaborare cu autoritățile locale, ministerele de specialitate și cadre medicale; dezvoltarea învățământului și culturii în zonele locuite de moți, în special și de români, în general, prin promovarea și încurajarea unor activități științifice; stimularea și promovarea creației spirituale a moților, a valorilor românești, în general, prin editarea de cărți, ziare, reviste, publicații de orice fel, albume, organizarea de festivaluri și concursuri culturale de interpretare sau creație artistică, expoziții etc., cu largă răspândire națională și internațională, lobby prin toate mijloacele permise de lege, comunicate, inclusiv prin internet; acordarea de diplome, medalii, premii, ordine și alte asemenea distincții personalităților române sau străine și mai ales personalităților marcante ale vieții moților, precum și simpatizanților acestora; acordarea de burse pentru elevii și studenții români și, în special, moților, aflați în situație materială modestă, respectiv încurajarea și promovarea acestora în elita educației și culturii naționale, europene și internaționale, cu includerea lor în programele organizate de către Asociație în vederea realizării obiectivelor propuse; încurajarea și sprijinirea colaborării cu românii din Basarabia și nordul Bucovinei, precum și cu românii stabiliți în întreaga lume, prin corespondență continuăcu aceștia și activități comune, respectiv organizarea unor proiecte comune în vederea realizării scopului Asociației; găsirea și atragerea resurselor financiare, materiale, interne și externe, în vederea realizării scopului și obiectivelor propuse.

DOINA BÂRCĂ

Citarea se poate face în limita a 300 de semne. Nici o instituţie sau persoană (site-uri, instituţii mass-media, firme de monitorizare) nu poate reproduce integral articolele purtătoare de Drepturi de Autor din cadrul IndependentaRomana.ro sau al revistei INDEPENDENȚA ROMÂNĂ – INDEPENDENȚA PRIN CULTURĂ fără acordul Fundaţiei literar-istorice "Stoika". Pentru mai multe detalii, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa info@independentaromana.ro


Recomandări

Asociația de Reconstituiri Istorice „Ferdinand I”

Asociația de Reconstituiri Istorice „Ferdinand I” este purtătoare a numelui Regelui Marii Uniri și a …

Asociația ASO-EST “Educație Talent Șansă”

“EDUCAȚIA este cea mai puternică armă pe care voi o puteți folosi pentru a schimba …







Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Toate informaţiile şi articolele publicate pe acest site de către colaboratorii şi partenerii revistei INDEPENDENȚA ROMÂNĂ – INDEPENDENȚA PRIN CULTURĂ şi ai Fundaţiei literar-istorice "Stoika" sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui site sunt interzise. (vezi secţiunea TERMENI ȘI CONDIȚII). Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa info@independentaromana.ro


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

ATENȚIE! Postaţi pe propria raspundere! Vă rugăm să comentaţi la obiect, legat de conţinutul prezentat in material. Inainte de a posta, citiţi regulamentul. Ne rezervăm dreptul de a şterge comentariile utilizatorilor care nu intrunesc regulile de conţinut prevăzute la capitolul TERMENI SI CONDIȚII. Site-ul IndependentaRomana.ro nu răspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formulării acestora revine integral autorului comentariului.




Te-ar mai putea interesa şi articole din: