Parcă mai ieri, făceam și desfăceam poduri de flori, și ne lăudam cu limba română, ca liantul de peste veacuri al cele două popoare, vitregite de „Pactul Ribentrop Molotov”! Azi, iată că, după 30 de ani de frământări se prea poate ca, „sora” Moldova să-și găsească liniștea, prin contribuția… tacită a marilor puteri europene, la care se adăugă în mod inevitabil Rusia și SUA. ROMÂNIA VITREGITĂ DIN NOU?
Deși s-a văzut clar că România a aderat imediat la ideea lansată și realizată de marile forțe europene iar atenție și Polonia, totuși nu putem a ne face că ignorăm faptul că, prin noua „mutare”, de pe tabla de șah, a polticii internaționale influența Rusiei, la gurile Dunării se va extinde, iar tot acum se va crea un cap de pod serios, cu sau fără intervenția tacită a partenerului militar, NATO!
Așa se face că „Organizaţia Tratatului Atlanticului de Nord (NATO)” a anunţat că urmăreşte cu îngrijorare criza politică din Republica Moldova. NATO cheamă toate partidele politice să acţioneze cu calm şi să soluţioneze toate divergenţele prin dialog şi prin respectarea statului de drept. „Liderii Republicii Moldova, aleşi în mod democratic, trebuie să lucreze împreună pentru depăşirea situaţiei de criză”, se arată într-un comunicat de presă emis de NATO. Aceasta din urmă reafirmându-și sprijinul pentru Republica Moldova în vederea realizării reformelor în domeniul apărării şi securizării instituţiilor. Curtea Constituţională a dizolvat Parlamentul Republicii Moldova. Preşedintele interimar, Pavel Filip, a semnat decretul privind stabilirea datei alegerilor parlamentare anticipate – 6 septembrie 2019. Parlamentul a declarat Guvernul Filip în afara legii şi cerând intervenţia Consiliului de Securitate al ONU spre a stabiliza situaţia din Republica Moldova.
DE LA CE A PORNIT TOTUL
Paradoxal, sau nu, situația din Republica Moldova a fost mediatizată, prima și cu mare „intensitate”, în România, de către postul „Realitatea Tv”, un post la ale cărui butoane „magice” stă (încă) Cozmin Gușă, nimeni altul, decât președintele Federației Române de Judo, un apropriat al tandemului Vizer -Putin! În seara zilei de vineri, Igor Dodon s-a întâlnit cu liderul PDM Vlad Plahotniuc, în faţa căruia a recunoscut că primea până la un milion de dolari pe lună din Rusia, pentru întreţinerea PSRM. Democratul Andrian Candu a prezentat cu probe video şi a menţionat că Dodon a propus federalizarea ţării, interzicerea unionismului, schimbarea Constituţiei ca, preşedintele ţării să fie ales de Parlament. Potrivit lui, Dodon s-a aliat pe ultima sută de metri cu „ACUM” pentru a se răzbuna pe democraţi, din cauza refuzului primit de a accepta o coaliţie în conformitate cu condiţiile impuse de Moscova.
Presa internațională continuă a stipula pe această temă și „Radio Europa Liberă” alimentează speculațiile, citându-l pe corespondentul de presă rus, Serghei Mișin care afirmă: „Consensul Rusiei, al UE și al Statelor Unite privind Moldova va continua”. Ba mai mult acesta mai arăta că: „fostul procuror al municipiului Chișinău, Ivan Diacov, susține că actualul procuror general, Eduard Harunjen, ar fi ajuns în această funcție după ce a fost promovat insistent la funcția de procuror șef al Procuraturii Anticorupție. Citat de către IPN, Ivan Diacov menționează că în 2013 a fost anunțat concurs pentru ocuparea funcției de procuror-șef al Procuraturii Anticorupție. În turul doi au trecut procurorii Ruslan Popov și Eduard Harunjen. Fostul procuror al municipiului Chișinău mai scrie că l-a sfătuit atunci pe Ruslan Popov să nu participe la concursul repetat, că „era clar că el nu este dorit, că este promovat Harunjen”. „Comisia de anchetă„ pentru elucidarea circumstanțelor de fapt și de drept privind tentativa puciului anticonstituțional a Partidului Democrat realizată prin intermediul Curții Constituționale și a Procuraturii Generale” este o comisie lipsită de substanță și lipsită de rezultat. De această părere este vicepreședintele Partidului Democrat fostul speaker al Parlamentului, Andrian Candu. El a declarat pentru postul de televiziune TVR Moldova că, această comisie este mai mult pentru intimidarea, în cazul de față, a Partidului Democrat și a opoziției parlamentare a Partidului Democrat.
Revenind la opinia lui Mișin , acesta mai declara, la postul de televiziune NTV, din Moldova, că: „aceasta, consensul va continua”. Mai mult chiar Serghei Mișin, vorbind la același post tv a menționat că… „acești trei actori geopolitici importanți au avut acest consens privind Moldova, deoarece președintele țării noastre, Igor Dodon, la Conferința de Securitate de la München, de la începutul acestui an, a propus oficial un pachet privind politica externă echilibrată a Republicii Moldova și a anunțat tuturor: Rusiei, UE și SUA, că țara noastră nu se va certa cu nimeni, dar vrea să prietenească cu toții…”.
Numirea președintelui României la șefia PE ar putea schimba datele problemei
Se tot aude prin „târg”, tot mai des și tot mai tare , faptul că președintele României, K.W. Johannis ar avea șanse din ce în ce mai reale, de a ocupa fotoliul de „Chief” al bătrânei Europe. O astfel de mutare ar duce inevitabil credem noi și la inversarea datelor problemei. Până atunci, deocamdată ceea ce vedem clar este că se urmărește pe mai departe stabilirea graniței Europei, la Prut. Ca, de atâtea ori în istorie, astfel de înțelegeri se fac peste capul și interesele imediate ale popoarelor, a nu se uita episodul „Yalta 1945”. Dacă la Malta s-au stabilit zonele de influență, după căderea comunismului… o noțiune abstractă, ca multe altele, acum putem spune că asistăm, mai mult, sau mai puțin neputincioși, la o reîmpărțire geopolitică concretă.
Deși cu întârziere, Executivul de la București a salutat această „înțelegere”, iar doamna premier Dăncilă, a invitat-o, în perioada imediat următoare pe Maia Sandu, noul premier moldovean, într-o vizită de lucru. Însă, peste toate aceste fapte, de ultimă oră, nu putem a nu ne ascunde durerea și temerea, pusă cândva, atât de corect și de emoționant de către poetul basarabean Grigore Vieru, în versurile: „Toate le ierţi, Doamne, de sus, cu blândeţe măreaţă, Chiar şi pe cei care te-au dus în Siberii de gheaţă…” (Redacția)
Citarea se poate face în limita a 300 de semne. Nici o instituţie sau persoană (site-uri, instituţii mass-media, firme de monitorizare) nu poate reproduce integral articolele purtătoare de Drepturi de Autor din cadrul IndependentaRomana.ro sau al revistei INDEPENDENȚA ROMÂNĂ – INDEPENDENȚA PRIN CULTURĂ fără acordul Fundaţiei literar-istorice "Stoika". Pentru mai multe detalii, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa info@independentaromana.ro