BENEFICIILE TOAMNEI
Încă nu s-au șters ecourile vacanțelor vesele și însorite de vară și, iată, a sosit toamna cea cu arome de gutui și de multe alte bunătăți, gata să ne umple tuturor cămările. Natura ne oferă în acest minunat anotimp o adevărată farmacie verde prin bogăția de vitamine și minerale pe care le conțin fructele și legumele de sezon. Să pornim în descoperirea beneficiilor lor, rând pe rând, și să le savurăm pe deplin!
Roșiile sunt o comoară de substanțe vindecătoare, cu un conținut bogat în minerale gen potasiu, fosfor, fier, calciu, proteine, vitaminele A, C și grupul B, antioxidanți, dar au o cantitate redusă de calorii, fiind de preferat în curele de slăbire.Ele protejeza pielea de acțiunea nocivă a razelor ultraviolete prin betacaroten, iar licopenul scade procesul de degradare a pielii și riscul apariției cancerului cutanat. Datorită vitaminei K și calciului conținute reușesc să fortifice și regenereze eficient țesutul osos, cu prevenția osteoporozei. Fiind o sursă importantă de crom, mineral implicat în reglarea glicemiei din sânge și în scăderea poftei de dulciuri, roșiile sunt un aliment de ajutor diabeticilor, iar prin vitamina A îmbunătățesc vederea și previn afecțiunile oculare, în special pe cele de degenerescență maculară. Tot ele reduc dezvoltarea de calculi renali și biliari, reduc intensitatea durerilor cronice recurente prin bioflavonoizi și carotenoide ca agenți antiinflamatori eficienți. Sunt de mare ajutor în curele de slăbire datorită conținutului crescut de apa și de fibre vegetale și numărului redus de calorii și grăsimi saturate.
O altă vedetă a toamnei este mult îndrăgitul gogoșar!
Este dulce, gras și foarte gustos! Conține vitaminele A și C ca antioxidanți puternici care contribuie la combaterea radicalilor liberi, la prevenția bolilor de inimă, cancere și cataractă oculară.Vitamina K reglează coagularea sângelui și protejează oasele, iar luteina îmbunătățește vederea nocturnă și în culori, potasiul intervine în funcționarea eficientă a mușchilor, a sistemului nervos, a inimii, echilibrează tensiunea arterială.
Să nu uităm beneficiile vinetelor, ca detoxifiante eficiente, ne ajută în curele de slăbire prin bogăția de fibre și conținutul redus de calorii, previn inflamațiile și bolile cronice datorită cantității mari de antocianine, antioxidanți care ne protejează împotriva neoplasmelor, îmbătrânirii premature, inflamațiilor și bolilor neurologice, scad nivelurile colesterolului din sânge.
Parfumate și aromate, gutuile au calități multiple, intervin cu succes în ameliorarea infecțiilor respiratorii, a astmului, a faringo-amigdalitei, stimulează funcțiile hepatice și imunitatea, sunt un bun pansament pentru stomac, ameliorează durerile abdominale, reglează tranzitul intestinal, scad tusea, răgușeala, stimulează activitatea cardiacă datorită conținutului de potasiu, ajută la scăderea colesterolului și a tensiunii arteriale prin substanțele pectice.
Mai avem câteva dintre alimentele recomandate de nutriționiști: merele-care îți scad colesterolul și au multe fibre; dovlecii și cartofii dulci, care sunt bogați în vitamina E și au un conținut scăzut de calorii; smochinele-care au un nivel ridicat de fibre și potasiu.
Studiind mai profund virtuțile binecunoscutului măr, aflăm că minunatul fruct cu gust deosebit este un bogat rezervor de vitamine și minerale, cu rol benefic în ameliorarea multor afecțiuni; în afară de rolul său biblic de a-i scoate pe Adam și Eva din Rai, el ne aduce, de fapt, o mulțime de substanțe nutritive ca magneziu, fosfor, fier și potasiu, vitamine A, B1, B2 și C, conține cam 5 grame de fibre alimentar, asta însemnând cam 20% din doza zilnică recomandată. Merele nu conțin grăsimi, colesterol sau sodiu, fiind foarte indicate în curele de slăbire, la hipertensivi și la pacienții cu niveluri crescute de grăsimi din profilul lipidic; persoanele care mănâncă zilnic mere au un nivel mai redus al colesterolului din sânge, iar un măr pe zi determină o creștere a nivelului de colesterol HDL, așa-zisul colesterol „bun”, cu aproape 4%.Țin pofta de mâncare departe pentru mai mult timp și au darul de a potoli „foamea” de dulce pe care mulți o simț mai ales atunci când sunt foarte obosiți, după o zi de lucru prea încărcată, ori sunt stresați.
Se pare că quercetina, alături de alte substanțe din măr, reduce, la jumătate, riscul de cancer la plămâni. Unele studii sugerează că merele îmbunătățesc în general funcționarea plămânilor, deoarece conțin antioxidanți. Consumul regulat de mere ajută la întărirea oaselor, curăță dinții și întărește gingiile. Potasiul, care se găsește în compoziția merelor, este important în normalizarea presiunii arteriale. Ca urmare a antioxidanților pe care îi conțin, merele au proprietatea de a proteja, în cea mai mare măsură, împotriva radicalilor liberi care dăunează organismului.
Este adevărat că „un singur măr pe zi ține doctorul departe” dar se recomandă ca mărul să fie mâncat cu tot cu coajă. Acidul ursolic din componența coajei de măr ține colesterolul și nivelul zahărului din sânge sub control. Dacă, din diferite motive, nu poți mânca mărul cu tot cu coajă, atunci nu o arunca, ci usuc-o. După uscare, cojile de măr pot fi date prin râșnița electrică de cafea. Din pulberea obținută se poate lua zilnic, de trei ori, câte un vârf de linguriță.
Merele pot fi consummate ca atare dar și sub formă de suc proaspăt, preparat în casă. Sucul de mere este diuretic, tonic muscular, răcoritor, antiseptic intestinal, laxativ, depurativ sanguin, antireumatismal și conține zaharoză, celuloză, pectină, săruri minerale și vitamine precum B1, PP, A, C. Se recomandă în astenie fizică și intelectuală, anemie și demineralizare, reumatism, gută, constipație, obezitate, stări febrile, gastrită, ulcer gastric, insomnii, cefalee. Mere bune, sănătoase, cultivate fără chimicale, găsești în piață, la producătorii autohtoni, și mai puțin la supermarket.
Dar și aici, în piață, trebuie să te orientezi bine ca să nu pici în plasa speculanților care vând mere străine jurând că-s românești. Merele nu trebuie să fie perfecte, să aibă coaja prea frumoasă, lucioasă, toate gemene , la fel. Perfecțiunea fructelor demonstrează că au fost tratate chimic să se încadreze în niște norme prestabilite care să le facă mai atrăgătoare…
În arena fructelor de sezon tomnatic intră cu aplomb și pline de efecte curative și gustoasele pere! Ele sunt fructe delicioase ce conțin apă în proporție de 80%, fibre, acizi organici liberi potasiu, fier și vitamina C. Există numeroase soiuri de pere care diferă în funcție de dimensiune, culoare (pot fi verzi, galbene, maro, roșiatice sau o combinație între aceste culori) și gust. Pentru a beneficia de proprietățile acestor se recomandă consumul cu tot cu coajă. Din pere se pot face decocturi și compoturi care sunt bogate în substanțe cu proprietăți astringente numite tanine, fiind de un real folos în tulburările intestinului. Sucurile de pere reglează digestia și sunt recomandate persoanelor care suferă de diabet zaharat (dar atenție la cantitatea celor prea dulci!), constipație și obezitate. Perele au un indice glicemic redus (30), motiv pentru care sunt digerate și absorbite mult mai lent față de alimentele care au un indice glicemic mediu sau mare. Astfel, perele sunt recomandate în prevenirea obezității, diabetului și a bolilor coronariene. În special pentru diabetici, perele pot îmbunătăți nivelul de glucoză din sânge, ajută la pierderea în greutate și la îmbunătățirea concentrației. Pe lângă aceste beneficii, perele sunt recomandate în multe alte afecțiuni. Pe lângă morcovi, și perele ajută la menținerea ochilor sănătoși.
Potrivit unui studiu publicat în Arhivele de Oftalmologie, 3 porții de fructe consumate în fiecare zi reduc cu 36% riscul de apariție a degenerescenței maculare – cauza principală în pierderea vederii la persoanele în vârstă. Înlocuiește alimentele bogate în calorii cu fructe delicioase, precum perele, merele, gutuile, care asigură vitaminele necesare organismului! Perele conțin acid hidroxicinamic care s-a dovedit că ajută la prevenirea cancerului de stomac. O porție de mere și pere pe zi este asociată cu un risc mai scăzut de cancer pulmonar la femei. Mai mult de atât, cercetătorii au ajuns la concluzia că persoanele care au o dietă bogată în fibre au un risc mai scăzut de a dezvolta cancer de colon decât cele care consumă fibre în cantități mici. Fibrele ajută la eliminarea substanțelor toxice din colon, substanțe care pot provoca inflamații și distrugerea celulelor peretelui colonului, ducând la apariția cancerului.
Un alt nutrient care se regăsește în compoziția perelor, cuprul, ajută la prevenirea cancerului de colon. Cuprul este necesar pentru a crea enzime specifice în organism ce acționează ca antioxidanți cu rol în neutralizarea radicalilor liberi. Un alt studiu care a examinat dietele a peste 50 de mii de femei aflate în postmenopauză, timp de 8 ani, a dovedit faptul că persoanele de sex feminin care au mâncat mai multe fibre au fost cu 34% mai puțin susceptibile de a dezvolta cancer la sân decât cele care au consumat foarte puține fibre. Coaja perelor conțin o substanță denumită amfakt care acționează asupra proteinelor ce determină eliberarea hormonilor ovarieni, potrivit oamenilor de știință. Astfel, în ovar sunt fabricate anumite structuri cu rol în creșterea sensibilității neuro-psihice a sistemului nervos în zonele în care apare percepția plăcerii organismului feminin. De asemenea, în cazul bărbaților, această substanță favorizează declanșarea mai rapidă a erecției, scăzând nivelul producerii de androgeni testiculari. Cunoscute ca fructe hipoalergenice, perele nu sunt de natură să cauzeze reacții alergice. De aceea se recomandă consumul de pere chiar și la copiii de vârste foarte mici (dar nu chiar bebeluși…). Totodată, ele pot fi adjuvante în tratarea inflamației mucoaselor, în tulburările cronice, în artrită și în gută. Perele conțin mult mai multe fibre față de alte fructe, fapt pentru care ajută la digestie, însă joacă și un rol important în menținerea glicemiei în limite normale prin încetinirea absortiei carbohidraților din intestin în sistemul circulator sangvin.
De asemenea, perele sunt recomandate copiilor care suferă de reflux gastro-esofagian deoarece ele nu afectează mucoasa stomacului. Au rolul și de a atenua constipația datorită pectinei care este diuretică și poate avea un efec laxativ ușor. Se recomandă sucul de pere pentru reglarea tranzitului intestinal. Un pahar mare cu suc de pere s-ar putea să îți reducă febra și să îți calmeze durerile în gât.
Pentru un sistem imunitar crescut se recomandă consumul de pere regulat datorită antioxidanților ce se regăsesc în compoziția acestor fructe de toamnă. Printre numeroasele beneficii ale consumului de pere se numără și efectul sedativ și calmant al sistemului nevos, dar și efectul cicatrizant pe care îl are asupra tenului. Măștile realizate din pere ajută la vindecarea acneei datorită acțiunii astringente a pulpei de pară. Se aplică câteva felii pe obraz, se lasă să acționeze câteva minute, după care se clateste față cu apă călduță.
Observând atâtea calități deosebite ale fructelor și legumelor de toamnă, nu ne rămâne decât să vă dorim poftă bună în savurarea salatelor, cu sfatul de a le face cât mai colorate și de a folosi ulei de rapiță (se pare că este mult superior în virtuți terapeutice!) și mirodenii pe deplin de genul busuiocului, oregano, cimbru, mentă stropite cu zeamă de lămâie, făcându-le și mai savuroase și sănătoase!
Să nu uităm de beneficiile binecuvântatelor murături: cresc imunitatea deoarece prin fermentație legumele produc bacterii sănătoase, care ajută la reglarea microflorei intestinale, atenuează alergiile și sunt anticancerigene, reduc inflamațiile din organism, iar datorită conținutului crescut de acid lactic ameliorează problemele digestive gen gastrite sau ulcer, ajută la prevenirea răcelilor, contribuie la menținerea sănătății pielii, prevenind îmbătrânirea și întârzie apariția ridurilor.
Se pare că este bine să fii unul dintre copiii care s-au născut toamna! Cercetătorii de la Universitatea din Chicago au descoperit că oamenii născuți în lunile de toamnă au o șansă mai mare de a trăi până la vârstă de 100 de ani. Studiul a inclus 1500 de centenari care s-au născut între 1880 și 1895.
Cercetătorii au constatat că lunile în care oamenii se nasc au o importanță foarte mare asupra ratei de supravieturire până la 100 de ani: frații născuți între lunile septembrie-noiembrie au șanse mai mari să devină centenari, comparativ cu frații care s-au născut în luna martie.
Specialiștii americani susțin că este nevoie de aproximativ patru săptămâni pentru ca organismul/corpul tău să se adapteze la schimbările stilului de viață, odată cu venirea noului anotimp. Tocmai de aceea, oamenii care renunță la programele lor de la sală de fitness tind să facă acest lucru în primele 30 de zile de când s-au înscris. Așa că încearcă să nu renunți, chiar dacă afară este frig, întuneric și umezeală. Încearcă să te ții de un program și să urmezi acele antrenamente la sală timp de o lună, spun trainerii. După o lună, vei vedea că tiparul comportamental se va adapta și că îți va fi mult mai ușor să te ții de programul de la sala de fitness după această perioadă.
Iată câteva principii care te ajută să te menții în formă toamna aceasta:
1. Treci de la salatele de vară la supe consistente și la legumele fierte (pe post de garnitură).
2. Adaugă în alimentația ta cât mai multe alimente sau legume aromate și acre, cum ar fi: varză murată, măsline, murături, praz, prune uscate, ceai de măceșe, oțet, brânză, iaurt, lămâi, lime, grepfruit și soiuri acre de mere, struguri și prune.
3. Include în dieta de toamnă aceste alimente hrănitoare: mere, banane, sfeclă roșie, ardei gras, broccoli, varză, morcov, conopidă, merișoare, smochine, usturoi, praz, pere, prune, rodii, dovleac, rozmarin, salvie, spanac, cereale integrale, dovleci.
4. Alimentele picante și iuți îți vor oferi un echilibru în lunile mai reci și îți vor proteja plămânii, care sunt sensibili la răceli și gripe în aceste perioade. Așa că nu trebuie să îți lipsească de pe masă următoarele legume: usturoi, ghimbir, ardei iute și boabe de piper, ceapă, nap, hrean, varză și ridichi. Atenție și prudență, însă, pentru cei care au probleme digestive!
5. Crește cantitatea/consumul de legume de culoare verde închis și de culoare portocaliu-auriu (acestea din urmă conțin beta-caroten, un pigment care îți protejează organismul); iată ce legume intră în această categorie: morcovi, dovlecii lungi, dovleci rotunzi, cartofi dulci, broccoli, kale, muștar, măcriș, grâu sau orz.
Toamna nu trebuie neapărat să însemne că se vor adăuga niște centimetri buni în talia ta, Cu câteva schimbări simple în privința obiceiurilor alimentare și în regimul tău de fitness, vei putea să îți menții greutatea în limite normale.
Cu alaiul ei de culori, soare, vânt, stropi de ploaie și roade minunate, toamna se așterne în fața noastră zâmbitoare, gata să ne ofere zile minunate, de care să ne bucurăm pe deplin!
Doctor CRISTINA MARIN
Citarea se poate face în limita a 300 de semne. Nici o instituţie sau persoană (site-uri, instituţii mass-media, firme de monitorizare) nu poate reproduce integral articolele purtătoare de Drepturi de Autor din cadrul IndependentaRomana.ro sau al revistei INDEPENDENȚA ROMÂNĂ – INDEPENDENȚA PRIN CULTURĂ fără acordul Fundaţiei literar-istorice "Stoika". Pentru mai multe detalii, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa info@independentaromana.ro