ACASĂ / ARTICOLE / MUZEE-EXPOZIȚII-COLECȚII-COLECȚIONARI / BOCȘA – OCNA DE FIER: REPERE CULTURALE BĂNĂȚENE

BOCȘA – OCNA DE FIER: REPERE CULTURALE BĂNĂȚENE

BOCȘA – OCNA DE FIER
– REPERE CULTURALE BĂNĂȚENE –

Așa cum ne-a învățat, de-a lungul timpului renumitul doctor chirurg Traian Romeo Dumitrescu și anul acesta domnia sa a organizat o serie de manifestări, de înaltă ținută artistică. De data aceasta, preambulul a fost făcut la muzeul dedicat lui Constantin Lucaci, din orașul Bocșa, un loc unde găsim expuse o serie întreagă de sculpturi realiste. Revenind însă la „maestrul luminii”, sculptorul bocșean Constantin Lucaci, este bine de știut că este singurul artist contemporan căruia Muzeul Vaticanului i-a solicitat lucrări de artă contemporană pentru o sală specială care-i poartă numele și proprietarul „casei binelui” de la Ocna de Fier, domnul Constantin Gruescu, mineralogul care și-a transformat casa într-un muzeu de mineralogie și estetică a fierului, cu unicate la nivel mondial.
Sala muzeală „Constantin Lucaci – Spațiu și Lumină” din Bocșa este singura de acest gen din România și a doua în lume, după cea de la Vatican, care promovează arta modernă, în speță sculpturile în inox, ale maestrului Constantin Lucaci, născut și format la Bocșa. Instituția noastră găzduiește 17 sculpturi (16 în interior și una amplasată în parcul din fața Casei Orășenești de Cultură) și 7 schițe în cărbune, având două particularități: nicio lucrare nu are nume lăsând imaginația vizitatorului să „zburde în spațiu și lumină”, iar sculpturile au fost „aranjate” personal de către maestru în așa fel încât ele pot fi privite în ansamblu sau singular! De asemenea colecția mai cuprinde o serie de distincții obținute de-a lungul carierei sale prodigioase de către domnul Lucaci, între care se remarcă diploma de acordare a Premiului „Herder” pentru cultură în anul 1984, sau Ordinul de merit „Cavaler al Republicii Italiene” obținut în 1982, albume de artă cu operele maestrului sau publicații. Trebuie menționat faptul că o altă legătură „spirituală” Bocșa-București este dată de faptul că în foaierul Teatrului Național din București există o altă colecție de sculpturi în inox al lui Constantin Lucaci, donate de către soția acestuia, doamna Irina Lucaci, ceea ce denotă faptul că nu există bariere culturale, indiferent de distanță!

Macle coaxiale (Gruiescu) unicate în lume

Muzeul de mineralogie și estetica fierului, sau „Casa binelui” din Ocna de Fier, o altă locație fabuloasă, situată la doar 5 kilometrii de Bocșa, poate oricând rivaliza cu marile colecții ale lumii prin cele aproximativ 2000 de exponate! Fascinata lume a „florilor de mină” este expusă publicului larg, gratuit, de aproape 70 de ani, de către domnul Constantin Gruescu, ajuns la venerabila vârstă de 95 de ani. Și aici consemnăm câteva „premiere”: în această locație au „poposit” înainte de 1989, doi din președinții postdecembriști ai României: Ion Iliescu și Emil Constantinescu; este singurul colecționar care a dăruit Reginei Beatrice a Olandei un mineral și a determinat-o, prin frumusețea naturală a „florilor de mină” să-și prelungească vizitarea expoziției cu aproximativ 1 oră; adăugăm aici și macla Gruescu, unicat mondial.
“Muzeul este cunoscut ca fiind unic în lume, în care toate speciile de minerale de fier sunt sub formă de macrocristale, precum şi patru subspecii (pseudomorfoze), fiind citate în literatura de specialitate numai în acest muzeu“, susţine Constantin Gruescu.
Așadar, două obiective care ar trebui să se găsească pe harta oricărui iubitor de cultură care vizitează Caraș-Severinul, două locații „bifate” de către membrii Fundației literar istorice „Stoika”, ceea ce întărește spusele noastre… poți fi „independent prin cultură”!
Ne dorim ca asemenea oameni să transmită din prea-plinul lor cultural celor pe care Dumnezeu îi va scoate în calea lor faptul că „educația trimite către cultură, cultura obligă la o anumită formă de educație, iar valorile sunt astfel puse într-o lumină nouă – creând un soi de omogenitate la nivel de societate și o determinare comună către a repune cultura acolo unde îi este locul într-o țară care vrea să crească sănătos.” Dar mai ales că aici, în Banat, cultura este și va fi așa cum ne-au lăsat-o înaintașii noștrii, la cote ridicate, „pe orizontală” (adică cum ar spune bănățeanul, ”pentru tot natu”), iar sintagma „Tot Banatu-i fruncea” este mereu valabilă.
La final mai țin a adăuga doar două lucruri: primul țin de faptul că, seratele culturale românești, din inima Banatului Montan, Reșița, din casa domnului doctor Romeo Dumitrescu, prilejuiesc participanților momente de încărcătură emoțională, spirituală, dar mai ales culturală, de înaltă clasă,
Și al doilea, pornește de la sloganul revistei ”Independența prin cultură”, cred că, pentru a fi Independent, nu trebuie decât… să vrei!!!

IOAN LIUȚ

Citarea se poate face în limita a 300 de semne. Nici o instituţie sau persoană (site-uri, instituţii mass-media, firme de monitorizare) nu poate reproduce integral articolele purtătoare de Drepturi de Autor din cadrul IndependentaRomana.ro sau al revistei INDEPENDENȚA ROMÂNĂ – INDEPENDENȚA PRIN CULTURĂ fără acordul Fundaţiei literar-istorice "Stoika". Pentru mai multe detalii, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa info@independentaromana.ro


Recomandări

Muzeul „CRAMA 1777”

Aflat pe „Drumul Vinului”, în satul Valea Nicovani, pe dealurile cu podgorii din Valea Călugărească, …

Muzeul „Nicolae Iorga”-Vălenii de munte

Avem posibilitatea să cunoaștem mari perso- nalități ale culturii și științei românești prin intermediul muzeelor …







Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Toate informaţiile şi articolele publicate pe acest site de către colaboratorii şi partenerii revistei INDEPENDENȚA ROMÂNĂ – INDEPENDENȚA PRIN CULTURĂ şi ai Fundaţiei literar-istorice "Stoika" sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui site sunt interzise. (vezi secţiunea TERMENI ȘI CONDIȚII). Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa info@independentaromana.ro


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

ATENȚIE! Postaţi pe propria raspundere! Vă rugăm să comentaţi la obiect, legat de conţinutul prezentat in material. Inainte de a posta, citiţi regulamentul. Ne rezervăm dreptul de a şterge comentariile utilizatorilor care nu intrunesc regulile de conţinut prevăzute la capitolul TERMENI SI CONDIȚII. Site-ul IndependentaRomana.ro nu răspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formulării acestora revine integral autorului comentariului.




Te-ar mai putea interesa şi articole din: