ACASĂ / ARTICOLE / SPORT / Campionatul Mondial de fotbal 2022 – ambiții și controverse-

Campionatul Mondial de fotbal 2022 – ambiții și controverse-

Argentina – campioana celui mai hulit Mondial, dar cu cea mai frumoasă finală

Echipa națională de fotbal a Argentinei va deține, cel puțin în următorii patru ani, titulatura de campioana lumii. Selecționata sud-americană este câștigătoarea Campionatului Mondial de fotbal desfășurat în Qatar, în perioada 20 noiembrie-18 decembrie 2022, după ce a învins în finală, cu scorul de 4-2 (după executarea loviturilor de departajare), reprezentativa Franței, câștigătoarea precedentului turneu, din 2018. Acesta este cel de-al treilea titlu mondial câștigat de Argentina, după cele din 1978 și 1986.

Încununarea carierei lui Messi Lionel Messi, vedeta argentinienilor, n-a ascuns niciodată faptul că visul carierei sale fotbalistice este câștigarea titlului mondial. Cu echipele de club, Leo câștigase tot ce se putea câștiga, dar, până anul trecut, nu reușise să obțină niciun trofeu cu echipa națională.

La un moment dat, a intenționat să renunțe să mai joace pentru prima reprezentativă, dezamăgit fiind de finala Mondialului din 2014 pierdută în fața Germaniei și de cele două finale de Coppa America în care echipa țării sale a fost învinsă de același adversar, Chile și în același mod: la loteria loviturilor de la 11 metri (în 2015 și 2016). Messi decis, până la urmă, să meargă mai departe și în anul 2021 a obținut primul trofeu cu Argentina: Coppa America.

Iar turneul din Qatar era, foarte probabil, ultima șansă de a cuceri titlul mondial, având în vedere vârsta sa: 35 de ani. Argentina a început cu stângul Mondialul: 1-2 cu Arabia Saudită! A urmat un 2-0 cu Mexic, dar după un joc neconvingător, și o victorie cu același scor în fața Poloniei. În „optimi”, sud-americanii au trecut de Australia (scor 2-1), în „sferturi” – de Olanda (4-3 la penalty-uri, după 2-2 în cele 120 de minute de joc), iar cea mai concludentă victorie a fost obținută în semifinale: 3-0 cu Croația. Finala Argentina – Franța a fost declarată de mulți drept cea mai frumoasă din istoria Campionatelor Mondiale de fotbal! Sud-americanii au început în forță și conduceau la pauză cu 2-0 (goluri Messi și Di Maria), după o primă repriză în care francezii nu au tras niciun șut pe poartă! Argentina a rămas la cârma jocului până spre final, când europenii s-au trezit brusc și au gealat în decurs de numai două minute prin Kylian Mbappe!

S-a intrat în prelungiri, unde argentinienii au lovit din nou, prin același Messi, dar Mbappe a egalat din nou, astfel că „regina lumii” a trebuit desemnată la penalty-uri. Unde argentinienii au avut nervii mai tari, transformând toate loviturile, în timp ce francezii au ratat de două ori. „Nu puteam cere nimic mai mult, Îi mulțumesc lui Dumnezeu pentru tot ce mi-a dat! Am avut noroc că am realizat totul în carieră, doar această cupă îmi lipsea”, a declarat Lionel Messi după ce Argentina a devenit campioana lumii. Messi a mai primit o distincție în Qatar, și anume „Balonul de aur” pentru cel mai bun jucător al Campionatului Mondial.

Cel mai bun tânăr jucător al turneului final a fost desemnat un alt argentinian, Enzo Fernandez (născut la data de 17.01.2001), iar portarul „pumelor”, Emiliano Martinez, a primit trofeul pentru cel mai bun goal-keeper al Mondialului. Golgheterul turneului final a fost francezul Kylian Mbappe (8 goluri). Revelația Maroc, dezamăgirile Germania și Belgia Marea surpriză a Campionatului Mondial de fotbal din Qatar a fost naționala Marocului, care a ajuns până în semifinalele turneului, fiind prima echipă de pe continentul african care atinge o asemenea fază. Marocanii au depășit faza grupelor după un egal, 0-0, cu Croația și două victorii: 2-0 cu Belgia și 2-1 în fața Canadei. În „optimi”, au trecut de Spania, scor 3-0 după executarea loviturilor de departajare, iar în „sferturi” au trimis acasă Portugalia lui Cristiano Ronaldo (scor 1-0. Au trebuit să se recunoască învinși în semifinale, 0-2 cu Franța, iar finala mică au cedat-0, 1-2, în fața Croației.

Performanța magrebienilor este însă una remarcabilă. În schimb, marile dezamăgiri ale Mondialului au fost Germania și Belgia. Nemții au părăsit, pentru a doua oară consecutiv, competiția în faza grupelor, după 1-2 cu Japonia, 1-1 cu Spania și un succes cu Costa Rica, 4-2, care, însă, n-a mai contat.

La rândul lor, belgienii au început competiția cu o victorie, 1-0 în fața Canadei, dar au cedat apoi, 0-2, în fața Marocului iar egalul 0-0, înregistrat în partida cu Croația i-a trimis acasă. România, reprezentată la Mondial de Istvan Kovacs La fel cum se întâmplă succesiv din 1998 încoace, naționala României a ratat calificarea și la Campionatul Mondial din Qatar. Totuși, țara noastră a fost reprezentată la cel mai important eveniment fotbalistic al planetei de arbitrul Istvan Kovacs.

Deși n-a fost delegat la centru la niciun meci, Kovacs a fost al patrulea oficial la opt partide din cadrul Mondialului: Qatar – Ecuador 0-2, Uruguay – Coreea de Sud 0-0, Argentina – Mexic 2-0, Spania – Germania 1-1, Ecuador – Senegal 1-2, Arabia Saudită – Mexic 1-2, Croația – Belgia 0-0 și Portugalia – Elveția 6-1.

Controversele Mondialului din Qatar

Campionatul Mondial de fotbal din Qatar a fost un turneu final atipic față de predecesoarele, având în vedere data desfășurării (20 noiembrie-18 decembrie, fiind prima întrecere din istorie care are loc în această perioadă a anului), dar și prin prisma faptului că a fost găzduit în premieră de o țară din Orientul Mijlociu, în speță Qatar. Mondialul din anul 2022 a fost cel mai controversat mega-eveniment sportiv din ultimele decenii.

Subiectele care au stârnit indignare internațională au fost legate de cele câteva mii de muncitori care au murit pe șantierele Cupei Mondiale din Qatar, dar și de modul în care țara a obținut aprobarea de a organiza turneul. Inclusiv Netflix a produs o mini-serie documentar intitulată „FIFA: Fotbal, bani și putere”, care a dezvăluit corupția de la cel mai înalt nivel al fotbalului mondial. O altă controversă a fost legată de posibilitatea suporterilor echipelor participante de a consuma alcool pe durata competiției, în condițiile în care Qatar este o țară musulmană.

Chiar și FIFA a anunțat cu doar două zile înainte de startul turneului că statul qatarez a interzis comercializarea berii în incinta stadioanelor. Totuși, în capitala țării, Doha, fanii au avut la dispoziție mai multe locații unde au putut consuma băuturi alcoolice. Au mai fost aduse critici mai-marilor FIFA și pentru faptul că au atribuit organizarea Campionatului Mondial de fotbal din 2022 unei țări acuzate că nu respectă drepturile omului și cele ale minorităților. Nu în ultimul rând, au apărut critici și după ceremonia de premiere de după finală, când emirul Qatarului, Tamin bin Hamad Al Thani, i-a pus pe umeri lui Lionel Messi o mantie tradițională lumii musulmane.

Acest gest a fost comentat acid de fostul mare fotbalist Dennis Bergkamp: „Roba a fost groaznică! Oricare a fost semnificația ei, nu are nimic de-a face cu Messi, Argentina sau cu fotbalul”. Și fostul internațional român Viorel Moldovan s-a arătat indignat de situație: „În locul lui Messi, eu o dădeam jos! Nu poți tu, Messi, să faci poza istoriei în fantomă! Dacă era Diego Maradona în locul lui, o scotea sigur”. Experți în tradiția musulmană au precizat însă că mantia pe care Messi a primit-o din partea emirului se numește Bisht, iar acest accesoriu vestimentar este purtat în lumea arabă la ocazii speciale, precum nunți sau diferite sărbători musulmane. Faptul că emirul i-a pus Bisht-ul pe umeri lui Messi reprezintă un semn de onoare și de prețuire, au explicat profesorii de studii islamice.

România, doar pe locul 12 la Campionatul European feminin de handbal din 2022

ea de-a 15-a ediție a Campionatului European feminin de handbal, desfășurată în luna noiembrie a anului 2022 în Slovenia, Macedonia de Nord și Muntenegru, nu i-a adus echipei României o clasare mai bună decât la precedentele întreceri. Reprezentativa țării noastre a încheiat competiția pe locul 12, la fel ca și la ediția din 2020 și bifează al patrulea turneu consecutiv în care ratează clasarea între primele 10 participante.

În urma noastră s-au mai clasat, în ordine, doar Polonia, Serbia, Elveția și Macedonia de Nord, în timp ce trofeul continental a fost câștigat de Norvegia, după victoria, scor 27- 25, repurtată în finală în fața Danemarcei. Totuși, prestația avută de tricolore la acest Euro ne face să sperăm că, în viitor, lucrurile ar putea sta mai bine pentru noi. Consolarea Cristinei Neagu Cristina Neagu, cea mai bună handbalistă a României, a scris o nouă pagină de istorie la turneul final din 2022, devenind golgheterul all-time al Campionatelor Europene, indiferent dacă vorbim de competițiile feminine sau masculine.

Românca a început turneul final cu 264 de goluri înscrise la competițiile continentale, iar după meciul cu Germania a ajuns la cota 303, fiind prima jucătoare din istorie care depășește granița de 300 de goluri. În cele șase partide bifate la Euro, Cristina Neagu a înscris 39 de goluri. Totodată, Cristina Neagu a fost inclusă în echipa ideală a Campionatului European de handbal feminin 2022, în urma voturilor exprimate de suporteri. De asemenea, handbalista româncă a fost desemnată cea mai bună jucătoare pe postul de inter stânga, la fel cum s-a întâmplat și la edițiile din 2010, 2012 și 2014.

Citarea se poate face în limita a 300 de semne. Nici o instituţie sau persoană (site-uri, instituţii mass-media, firme de monitorizare) nu poate reproduce integral articolele purtătoare de Drepturi de Autor din cadrul IndependentaRomana.ro sau al revistei INDEPENDENȚA ROMÂNĂ – INDEPENDENȚA PRIN CULTURĂ fără acordul Fundaţiei literar-istorice "Stoika". Pentru mai multe detalii, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa info@independentaromana.ro


Recomandări

FCSB, campioană după nouă ani de așteptare

După nouă ani de așteptare, în care părea că se abonase la locul doi în …

Povestea lui Gheorghe Dungu, cel mai longeviv portar al Rapidului

Probabil că sunt destui iubitori ai fotbalului care nu știu cine este Gheorghe Dungu, deși …







Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Toate informaţiile şi articolele publicate pe acest site de către colaboratorii şi partenerii revistei INDEPENDENȚA ROMÂNĂ – INDEPENDENȚA PRIN CULTURĂ şi ai Fundaţiei literar-istorice "Stoika" sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui site sunt interzise. (vezi secţiunea TERMENI ȘI CONDIȚII). Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa info@independentaromana.ro


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

ATENȚIE! Postaţi pe propria raspundere! Vă rugăm să comentaţi la obiect, legat de conţinutul prezentat in material. Inainte de a posta, citiţi regulamentul. Ne rezervăm dreptul de a şterge comentariile utilizatorilor care nu intrunesc regulile de conţinut prevăzute la capitolul TERMENI SI CONDIȚII. Site-ul IndependentaRomana.ro nu răspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formulării acestora revine integral autorului comentariului.




Te-ar mai putea interesa şi articole din: