CANOTORII ROMÂNI,
AUR ȘI ARGINT LA MONDIALE
După ce a traversat o perioadă mai puțin fastă, canotajul românesc dă semne că a revenit în vârf. Țara noastră a câștigat o medalie de aur și una de argint la Campionatele Mondiale desfășurate în luna septembrie la Plovdiv (Bulgaria). La sfârșitul competiției, România a ocupat locul 11 în clasamentul pe medalii.
UN AN PERFECT
Medalia de aur la Campionatele Mondiale de canotaj de la Plovdiv a fost câștigată de echipajul feminin de dublu vâsle, format din Ionela-Livia Cozmiuc și Gianina-Elena Beleagă. Fetele noastre au dominat cursa de la început până la final și au încheiat cu timpul 6:50.71, fiind urmate de echipajele din SUA și Olanda.
Medalia de argint a fost adjudecată de echipajul masculin de dublu rame, format din Marius Cozmiuc și Ciprian Tudosă, care a încheiat cursa cu timpul de 6:50.71. Titlul mondial a fost dobândit de Croația (6:14.96), iar bronzul a revenit Franței (6:17.51).
România a mai avut reprezentanți și în alte trei finale. În cea de patru rame masculin, Mihăiţă Ţigănescu, Cosmin Pascari, Ştefan Berariu şi Ciprian Huc au plecat tare la start, dar și-au pierdut suflul pe parcurs și au încheiat pe poziția a 5-a cursa câștigată de Australia, urmată de Italia și de Marea Britanie.
La dublu vâsle masculin, Ioan Prundeanu și Marian Enache (vicecampioni europeni) s-au clasat pe 6, la 8+1 feminin, echipajul tricolor format din Ioana Vrînceanu, Viviana Iuliana Bejinariu, Adriana Ailincăi, Maria Tivodariu, Beatrice Mădălina Parfenie, Iuliana Popa, Mădălina Bereș, Denisa Tîlvescu și Daniela Druncea a trecut linia de sosire pe poziţia a cincea (pe podium clasându-se, în ordine, SUA, Canada și Australia) iar la 8+1 masculin, românii Vlad Dragoș Aicoboae, Adrian Damii, Alexandru Matincă, Constantin Radu, Constantin Adam, Sergiu Vasile Bejan, Cristi Ilie Pîrghie, Alexandru Cosmin Macovei și Adrian Munteanu au terminat pe locul 6, medaliile fiind cucerite de Germania, Autralia şi Marea Britanie.
De notat că 2018 a fost un an extrem de fructuos pentru canotajul românesc, sport care a cucerit nu mai puțin de 32 de medalii la Campionatele Mondiale și Europene de seniori, tineret și juniori (aurul nelipsind de la nicio întrecere). La acestea se adaugă alte 25 de medalii adjudecate la Jocurile Balcanice. „Am calificat șase echipaje în finale și deja privim spre Tokio (n.r. orașul care va găzdui Olimpiada de vară din 2020) cu mândrie, determinare și speranță că aceste finale se vor transforma în medalii. Și nu doar aceste finale, pentru că mai avem sportivi tineri, care nu au reușit să acceadă în lupta pentru medalii din cauza lipsei de experiență, dar cu determinare și hotărâre sunt sigură că rezultatele vor fi altele. A fost un rezultat de excepție, care îmi dă putere să merg mai departe și să mă pot lupta pentru acești sportivi”, a declarat Elisabeta Lipă, președinta Federației Române de Canotaj, după Mondialele de la Plovdiv.
La ultimele două ediții ale Jocurilor Olimpice, canotajul, altă dată un vârf de lance al sportului românesc, nu a strălucit. La Londra, în 2012, canotorii din țara noastră nu au luat nicio medalie, iar la Rio de Janeiro, în 2016, s-a cucerit o singură medalie la această ramură, de bronz, adjudecată de echipajul feminin de 8+1.
CINE SUNT CAMPIOANELE MONDIALE
Gianina-Elena Beleagă, una dintre cele două canotoare românce medaliate cu aur la Mondialele de la Plovidiv, s-a născut în data de 1995 la Câmpulung Moldovenesc și este legitimată în prezent la CSA Steaua București. În 2012, împreună cu echipajul feminin de 8+1, a câștigat medalia de aur tot la Plovdiv, la Campionatul Mondial de juniori. A repetat performanța și un an mai târziu, la Trakai (Letonia), tot la proba de 8+1, iar la Jocurile Olimpice de la Rio de Janeiro, din 2016, a participat la proba de dublu vâsle categorie ușoară, unde, împreună cu Ionela-Livia Lehaci, s-a clasat pe locul 7 în finala B a competiției. Gianina-Elena Beleagă mai are în palmares o medalie de aur la Mondialele sub 23 de ani (2017), precum și un titlu mondial la seniori (2017).
Ionela-Livia Lehaci, colega de barcă a Gianinei, a văzut lumina zilei tot la Câmpulung Moldovenesc, pe 3 ianuarie 1995. Este legitimată la CS Dinamo București și prima medalie internațională a cucerit-o în 2012, argint la Mondialele de juniori de la Plovdiv, în proba de două vâsle. Pe lângă aurul de acum, mai are în plamares un argint la Mondialele sun 23 de ani (2014) și un loc 2 la Regata preolimpică de la Lucerna, unde a participat alături de Gianina-Elena Beleagă, cu care a făcut echipă la Olimpiada de la Rio de Janeiro.
MUGUR BĂILEȘTEANU
Citarea se poate face în limita a 300 de semne. Nici o instituţie sau persoană (site-uri, instituţii mass-media, firme de monitorizare) nu poate reproduce integral articolele purtătoare de Drepturi de Autor din cadrul IndependentaRomana.ro sau al revistei INDEPENDENȚA ROMÂNĂ – INDEPENDENȚA PRIN CULTURĂ fără acordul Fundaţiei literar-istorice "Stoika". Pentru mai multe detalii, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa info@independentaromana.ro