ACASĂ / ARTICOLE / ÎN GRADINA LUI ACADEMOS / CARTEA AMINTIRILOR, CARTEA AMINTIRILOR, LOC DE ÎNTÂLNIRE A EXCELENŢELOR (XXVI)

CARTEA AMINTIRILOR, CARTEA AMINTIRILOR, LOC DE ÎNTÂLNIRE A EXCELENŢELOR (XXVI)

În numărul din septembrie 2019 al revistei „Independența RomânăIndependența prin cultură„ redăm câteva pasaje despre următorii artiști plastici:

Vasile Dumitru (26 octombrie 1943 – 20 martie 2015) – Artist fotograf, desenator și pictor, pentru care peisajele, portretele și alte teme arată adaptabilitatea domnului Vasile Dumitru la mediul înconjurător.

În activitatea sa fotografică alb-negru și color, a practicat o idee artistică de largă creativitate, unde se întreză rește nu numai sensibilitatea unei uimitoare retine amatoare de farmecul pitoresc, ci și adâncurile sufletești ale omului care a dorit să vadă cromatic, în juru-i viața, în tot ce are ea mai frumos, interesant și profund.

În arta sa fotografică, domnul Vasile Dumitru prin lucrările expuse vizionării unui public educat, în arta frumosului, deși simple la prima vedere nu par a neglija caracteristici expresive. În scurta sa viață, autorul unor fotografii de mare răsunet artistic, nu s-a îndepărtat niciodată de la realitate, care a rămas pentru talentatul autor, cel mai loial izvor de inspirație.

Calitatea operelor sale fotografice stă în undele emotive care se desprind din tematică în intensitatea și durabilitatea unui joc sufletesc cu care opera sa fotografică este încărcată cu personalitatea spirituală a artistului.

Prin arta sa, domnul Vasile Dumitru, a urmărit idealul de a bucura inima și sufletul celor ce caută comoara curată de impresii, prin care să-și plămădească al

uatul sufletesc. În arta fotografică și prin gravuri și-a construit forme artistico-plastice care au însemnat expresia cea mai fidelă a realităților lui sufletești. Absolvent al Școlii de Artă Plastică prof. Agarici, a fost remarcat, apreciat, prețuit cu diverse diplome în mai toate expozițiile la care a prezentat lucrări artistice alb-negru sau color.

În anul 2015, la 20 martie, Dumnezeu l-a chemat la Ambasada Pământenilor din Cer, pentru a imortaliza cu aparatul foto, pe toate rudele dragi aflate în lumea veșnică și plină de lumină, pentru ca pământenii să le țină vii în amintire. Vasile Dumitru nu a murit, el și-a schimbat doar domiciliul. Soția, în lacrimi, așteaptă un semnal pentru a-și lua startul către el.

Valerie Blanche – În tabloul „Amazonul abstract”, elementele picturale pot trăi într-un tot sau individual, artista impunându-se pe mai multe paliere artistice de interpretare după propriile instrumente ale gândirii vremilor contemporane.

Arta sa plastică văzută capătă sens, pe timp ce te apropii mai mult de ea, o înțelegi și apreciezi.

Pictura originală, brand Valerie Blanche este expresia ideală a unei personalități coloristice care uimește prin hărnicia desenului și compoziției, nădăjduind binefacerile succesului, succes pe care toți artiștii plastici și toți oamenii ce se află în activitatea profesiilor, pregătirii lor, și-l doresc, îl așteaptă și îl merită.

Aspectele plastice care o preocupă pe artista plastică sunt infinite. Valerie Blanche cuprinde într-o privire rapidă de ansamblu, fără a exclude detaliul expresiv în forme mai simple, mai limpezi, mai cuprinzătoare, mai sintetice.

Ca artistă modernă, spre deosebire de artiștii plastici clasici din trecut este scrutătoarea unei lumi mai vaste și mai complexe decât lumea pe care au contemplat-o înaintașii.

Pictura artistei plastice Valerie Blanche este pe drumul unei evaluări constante între expresionismul liric și fantastic. Preferă un univers bogat cu multe repere disparate care își regăsesc expresia plastică în ansamblul compozițional.

Cu îndemânare artistică, talent cromatic, prin desen și compoziție dă accent și particularitate momentului plastic creat.

Artista plastică Valerie Blanche, prin limbajul său plastic, subtilități cromatice și transparente valorifică la superlativ capacitatea sa creatoare de artă și frumuseți.

Valentine Blanche, care prin opera sa plastică se bucură de o frumoasă reputație și ea și opera sa de artă, sunt două creații artistice frumoase, înnobilate de virtuți magice.

Gândul și inima domniei sale oricât de repede i-ar răspunde dorințelor sale, nu pot ține pasul cu pasiunile pentru artă, cultură, frumos cu tot ce este plăcut și folositor.

Trăiește din plin bucuria talentului și îndemânării artistice care i-au fost sortite de Dumnezeu.

Gheorghe Pintilie – Arta plastică a artistului plastic Gheorghe Pintilie se remarcă printr-o gamă artistică realistă. Frumoasele tablouri cu flori, personaje, diverse portrete de ciobani, mama cu fetița în brațe, peisaje încântătoare, rețin atenția iubitorilor de artă și frumos, aflați într-o expoziție de grup, la hotelul Crowne Plazza. Pictura „Româncuța” umple sufletele de mândrie națională și prin redarea plastică de invidiat a costumelor naționale tradiționale, populare, a căror lumină cromatică și desen redau o profundă și bogată realitate artistică.

Tabloul cu ciobanul rezemat într-o bâzdoacă (ciomag cu măciulie), pe ai căror umeri stă protector un flanel de lână așa de bine realizat, de ai crede că este ”viu” și proaspăt îmbrăcat. Privit pe îndelete, ai impresia că ai în fața ta o întreagă istorie a poporului. Cu ochii acoperiți de sprâncenele stufoase, parcă pentru a suporta și învinge penetrația razelor de soare, cu căutătura blândă și felul cum privește cerul, ne arată că de secole este stăpân peste peisaje, locuri natale în care zeci de ani a stat de vorbă cu istoria, pe ploaie și în bătaia vântului, încât buzele au căpătat crăpături, pe care maestrul Gheorghe Pintilie le-a redat la superlativ.

În tabloul „Româncuța” impresionează pe lângă desen și culoare zâmbetele dulci și privirile încrezătoare mama-fiica, care îmi amintesc că cel mai cuprinzător, este sufletul de mamă. Toate tablourile expuse, inclusiv florile, pun în evidență la înalt nivel artistic, prospețimea, tumultul, furnicarea luminoasă, toată suculenta întrețesătură de sevă pe care o înfățișează natura însăși în toate exemplarele ei vii.

Artistul plastic Gheorghe Pintilie, vede lumea prin fereastra sentimentelor sale, pe care le așterne cromatic pe pânză, carton, hârtie.

Este tipul de artist plastic, care va continua să picteze atât timp cât va respira, lăsând frâu liber imaginației și îndemânării artistice să zburde.

Diana Mitulescu – Într-o expoziție de grup, deschisă în localul restaurantului „Stucatura” din București, strada Italiană, nr. 12, printre cei 11 expozanți: Anastasia Soleanu, Adelmo Prini, Andana Călinescu, Radu Bojescu, Anita Rădulescu, Gabriel Medvedov, Opriș Roland, Mihai Caranica, Antoaneta Iancu, Anca Deleanu, ultima dar nu cea din urmă ca realizare artistică, s-a remarcat Diana Mitulescu din Râmnicu Vâlcea.

Expoziția, la al cărei vernisaj am luat parte în ziua de 25 august 2019, s-a bucurat de mare succes. În afara tablourilor expuse, clipele de frumusețe și armonie plastică, au fost prelungite de muzica vocală de înaltă clasă a unei mai vechi cunoștințe de familie, care după circa 25 de ani s-a întors de la opera din Paris și în București, Micul Paris. Numele celei frumoase și talentate artiste de operă, Daniela Pandelescu va rămâne întipărit în mintea publicului, odată cu melodiile sale, la superlativ.

Artista plastică Diana Mitulescu, expunând la această expoziție de artă colectivă, frumoase lucrări plastice, a reușit să-și împlinească vocația cu care a fost dăruită de către Dumnezeu.

Expresivă prin formă, puternică prin culoare emblematică prin natura simbolică, acestea ar fi elementele ce definesc mai bine creațiile sale decorative, nonfigurative, abstracte.

Ciclul de măști, înlesnește privitorul admirator al artei sale plastice să remarce cu ușurință elementul fantastic al picturalității și personalității artistei Diana Mitulescu.

Arta plastică, brand, Diana Mitulescu care tinde spre o natură simbolică, este o artă a reperelor un tip de sintată, creatoare de atmosferă caracteristică proprie ce caracterizează un spațiu prin elemente artistice, de durată și plăcute.

Prof. Pictor Vergil Cojocaru-COVER Expune fragmente, cuvinte potrivite, expresii frumoase și afirmații laudative despre artiștii plastici ce vor apărea în „Cartea amintirilor – loc întâlnire a excelențelor”, lucrare ce se află în culegere la tipografie

Citarea se poate face în limita a 300 de semne. Nici o instituţie sau persoană (site-uri, instituţii mass-media, firme de monitorizare) nu poate reproduce integral articolele purtătoare de Drepturi de Autor din cadrul IndependentaRomana.ro sau al revistei INDEPENDENȚA ROMÂNĂ – INDEPENDENȚA PRIN CULTURĂ fără acordul Fundaţiei literar-istorice "Stoika". Pentru mai multe detalii, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa info@independentaromana.ro


Recomandări

Ghițeanu Ecaterina (Nineta)

Motto: Cuvintele rămân pentru totdeauna mai ales când se adresează între doi Oameni. Când discuți …

Prini Adelmo

Artistul plastic Prini Adelmo, al cărui talent se desfășoară continuu și în cote din ce …







Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Toate informaţiile şi articolele publicate pe acest site de către colaboratorii şi partenerii revistei INDEPENDENȚA ROMÂNĂ – INDEPENDENȚA PRIN CULTURĂ şi ai Fundaţiei literar-istorice "Stoika" sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui site sunt interzise. (vezi secţiunea TERMENI ȘI CONDIȚII). Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa info@independentaromana.ro


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

ATENȚIE! Postaţi pe propria raspundere! Vă rugăm să comentaţi la obiect, legat de conţinutul prezentat in material. Inainte de a posta, citiţi regulamentul. Ne rezervăm dreptul de a şterge comentariile utilizatorilor care nu intrunesc regulile de conţinut prevăzute la capitolul TERMENI SI CONDIȚII. Site-ul IndependentaRomana.ro nu răspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formulării acestora revine integral autorului comentariului.




Te-ar mai putea interesa şi articole din: