ACASĂ / ARTICOLE / ÎN GRADINA LUI ACADEMOS / CARTEA AMINTIRILOR, LOC DE ÎNTÂLNIRE A EXCELENŢELOR (VII)

CARTEA AMINTIRILOR, LOC DE ÎNTÂLNIRE A EXCELENŢELOR (VII)

CARTEA AMINTIRILOR,
LOC DE ÎNTÂLNIRE A EXCELENŢELOR (VII)

În numărul din martie 2018 al revistei „Independenţa română – Independenţa prin cultură” redăm câteva pasaje despre următorii artişit plastici:

Marin Năsturaş. Născut în anul 1952, în Bucureşti, iubeşte pictura, arta plastică de orice gen, admiră şi respectă frumosul ca pe un dar pe care divinul l-a lăsat oamenilor cultivaţi, educaţi şi cu dorinţa de a cunoaşte, crea şi păstra.
Implicit în pictura de icoane; pictura religioasă nu-l opreşte, ba din contră, îl îndeamnă creştineşte către pictura clasică, laică, grafică. Îndrăgostit de peisajele dunărene, ca un adevărat „fiu al Dunării”, ca fluviul Dunărea, pe unde trece lasă urme plăcute şi recolte artistice bogate ca la Turnu Severin şi Porţile de Fier. Dumnezeu i-a dat harul de a fi iconar. Acest har îl fericeşte şi îi dă starea şi dimensiunea ascunsă a chipului dumnezeiesc şi un suflet curat, nobil, creat pe calapodul facerii de bine şi ajutorarea semenilor.
Artistul plastic Marin Năturaş, privit de aproape este un om simplu, clar şi echilibrat. Comportamentul său ajută oamenii să se schimbe numai în bine, să se sfinţească şi să se înalţe sufleteşte. Picturile sale religioase – icoanele – sunt realizate cu „apa sfinţită” pentru desăvârşirea frumuseţii ce ne-a dăruit-o Dumnezeu şi credinţei pe care noi, oamenii, o întoarcem către divinitate.
Marin Năsturaş se exprimă spiritual în arta sa plastică faţă de morală, capabil să adune lumina.

Maria Dăbuleanu. Fiecare artist plastic are o mare încredere în superioritatea calităţilor sale artistice şi talentul său. Această încredere este unul din secretele reuşitei sale, la care se adaugă munca permanentă.
La artiştii plastici de valoare consacraţi, crezurile lor nu sunt trecătoare şi le însuşesc şi trăiesc pentru ele şi nu le leapădă sau schimbă.
Artista plastică Maria Dăbuleanu, pe care am întâlnit-o cu multe lucrări plastice în tot atât de multe expoziţii, ca fiică a întinsei câmpii brăilene aşterne pe pânză cu energice tuşe printr-un har al meşteşugului cromatic frumuseţi din natura mamă; artista Maria Dăbuleanu, ca şi Ştefan Luchian – sper că nu se supără niciunul pentru comparaţie – ar spune „Simt că locurile natale mă iubesc”.
Nu pot afirma cu tărie că locurile natale şi chiar peisajele din toată ţara o pot iubi mai mult ca admiratorii de suflet ai artei sale, public educat artistic, iubitor şi degustător de frumos.
Lucrările sale plastice trăiesc sentimente de încredere şi frumuseţe.
După cum o cunosc pe artistă mă alătur prietenului, om de mare oameni, criticul de artă Alexandru Cebuc, plecat în lumea celor sfinţi că emoţia estetică poetizată cu mijloace picturale este molipsitoare la Maria Dăbuleanu.

Margareta Apahidean. Pentru artista plastică Margareta Apahidean întrun aer nepoluat, este un prieten sincer care dă valoare vieții. Într-o expoziție, cu mai mult timp în urmă, am remarcat două tablouri pictate de artistă. Din aducere aminte și ora când scriu, după mai mulți ani de la eveniment, titlurile „Răsărit de Bali” și „Bucurie de poveste” îmi aduc în fața ochilor aceste peisaje care ascunse în memoria uitării, aduc clipe de aducere aminte și apreciere artistică îmbucurătoare.
Lumina ce se vede în ochii artistei plastice Margareta Apahidean exprimă năzuința proprie spre frumusețe prin crearea de opere de artă. Prin eforturi evidente încărcate de lumina biruinței artistice, poate expune și depăși sentimente spirituale printr-o apelare la o cromatică coloristică și o simfonie în culori. Într-o expoziție personală la sala Foaier în cadrul Cercului Militar Național, alături de artista plastică Florentina Popescu, a expus lucrări plastice pe o lungime de mai mulți ani de creare artistică. Frica de a nu fi înțeleasă și apreciată de publicul admirator de artă plastică îi transformă privirea luminoasă care va fi disperată și tăcută aruncată în gol, iar inima ar simți-o ca și când cineva o sfâșie.
De profesie economist, doamna Margareta Apahidean cochetează frumos cu arta plastică, iar fiecare expoziție este un eveniment artistic nobil care prin puritatea sa este o binemeritată împlinire a năzuințelor frumoase, spirituale și umane.

Arety Candide Dinulescu. Medic primar anatomo-patolog și doctor în științe medicale, a înființat și a condus în calitate de președinte „Societatea Română de Anatomie Patologică”. A origanizat congrese naționale de specialiatate și a reprezentat România la congrese internaționale, fiind reprezentantă în European Society of Pathology, la Paris, Barcelona, Atena, Rio de Janeiro, Montreal, Seul și altele.
A frecventat Cenaclul de Arte Plastice al Medicilor „Ion Țuculescu”. În decursul activității artistice a îmbinat pictura cu arta fotografică, încurajată fiind de regretatul critic de artă Dan Hăulică, pictorița Vera Buzoianu și profesorul Paul Agarici.
A participat la diverse expoziții de grup, organizate de Asociația Pictorilor din București și este membru al Flotilei Artistice din cadrul Ligii Navale Române, filiala București, în Palatul Parlamentului, Cercului Militar Național.
Este o înfăcărată iubitoare de artă cu o viață spirituală de adâncă venerație pentru frumusețea desăvârșită a artei, pentru un doctor, are o imaginație colorată, desenată, fotografiată și compusă curgător de izvorul minții sale creatoare de aur preacurat.
Datorită sufletului său bun și blând, întotdeauna frumos, artista plastică și fotograf recunoscut, doctor Arety Candide Dinulescu are o largă gamă artistică pentru realitate. După cum un pește nu se poate ascunde într-o apă limpdede, așa și doamna Arety, în opera sa, fără voie își deschide sufletul, suflet cu care artista-doctor creează. Și ce suflet mare și nepovestită dragoste.
Arety Dinulescu trăiește într-o continuă activitate artistică cucerită de frumos. Dacă activitatea artistică ar fi întreruptă ar fi ca o floare fără apă care s-ar usca pe îndelete, bucată cu bucată, frunză cu frunză. Ca doctor, artist și om este o gânditoare sclipitoare, o realizatoare colorată a gândurilor ce o preocupă.
Absolvind și Facultatea de Drept Internațional a reușit să păstreze vie o specializare pe cale de dispariție, „anatomia patologică”, atât de necesară artei medicinei.

Elena (Liliana) Dumitrescu. Are experienţă bogată în domeniile artelor plastice. Absolventă a Facultăţii de Teologie, din cadrul Univerităţii Bucureşti, profesor la Colegiul Naţional „Mihai Eminescu” din Capitală, artist plastic, restaurator de pictură bisericească, grafică design vestimentar, tradiţii populare. Încărcătura artistico-afectivă îi dă dimensiunea fascinaţiei atât artistei plastice Elena (Liliana) Dumitrescu, cât şi operei sale.
S-a ridicat pe scara valorilor artistice lent şi discret, fără a se bucura de gălăgia triumfului, de fapt un triumf binemeritat.
Am făcut cunoştinţă cu artista Elena Dumitrescu la o expoziţie cu tematică religioasă, în incinta Muzeului Satului. Pentru artistă icoanele constituie un respect profund pentru valoarea şi măreţia universului. Prin icoanele expuse şi-a exprimat recunoştinţa pentru Creator, ştiind că aceasta este adesea strâns asociată cu o viaţă mai fericită; ea îi ajută pe oameni să fie mai pozitivi, să se bucure de experienţele frumoase din viaţă, să aibă o sănătate mai bună, să lege relaţii cu alţii şi să facă faţa situaţiilor dificile.
Icoanele, opere sfinte, nemuritoare, vor continua să mângâie şi să vindece tot mai multe suflete singure, aflate în durere, fiindcă formulele simple ale rugăciunilor vor fi tot mai adânc înţelese. Artista plastică Elena (Liliana) Dumitrescu mi-a întărit crezul că în urma unei îngenuncheri şi rugăciuni în faţa unei icoane te simţi mai bine şi într-o siguranţă spirituală mai sănătoasă şi mai puternică. Mi-a mai întărit convingerea că fiecare om are în el o putere nemărginită – sufletul – pe care dacă ştim să-l domesticim, vom putea cu ajutorul lui să prelucrăm natura fizică a organismului nostru. Expoziţia din Muzeul Satului – Casa Ţărănească Glod, din 22 octombrie 2016 m-a ajutat să cunosc o mulţime de artişti de valoare, într-o artă plastică religioasă, realizată cu drag, talent, pricepere, muncă, îndemânare a artistului, suflet şi imaginaţie aşa cum le-am descifrat şi în atitudinea şi lucrările expuse de artista Elena (Liliana) Dumitrescu. Arta acesteia împlineşte cu succes frumosul către oameni ca o distincţie a personalităţii sale.

Pictor VERGIL COJOCARU – COVER
Expune fragmente, cuvinte potrivite, expresii frumoase şi afirmaţii laudative
despre artiştii plastici ce vor apărea în „Cartea amintirilor
– loc de întâlnire a excelenţelor”, lucrare ce se află în culegere la tipografie
.

Citarea se poate face în limita a 300 de semne. Nici o instituţie sau persoană (site-uri, instituţii mass-media, firme de monitorizare) nu poate reproduce integral articolele purtătoare de Drepturi de Autor din cadrul IndependentaRomana.ro sau al revistei INDEPENDENȚA ROMÂNĂ – INDEPENDENȚA PRIN CULTURĂ fără acordul Fundaţiei literar-istorice "Stoika". Pentru mai multe detalii, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa info@independentaromana.ro


Recomandări

Ghițeanu Ecaterina (Nineta)

Motto: Cuvintele rămân pentru totdeauna mai ales când se adresează între doi Oameni. Când discuți …

Prini Adelmo

Artistul plastic Prini Adelmo, al cărui talent se desfășoară continuu și în cote din ce …







Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Toate informaţiile şi articolele publicate pe acest site de către colaboratorii şi partenerii revistei INDEPENDENȚA ROMÂNĂ – INDEPENDENȚA PRIN CULTURĂ şi ai Fundaţiei literar-istorice "Stoika" sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui site sunt interzise. (vezi secţiunea TERMENI ȘI CONDIȚII). Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa info@independentaromana.ro


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

ATENȚIE! Postaţi pe propria raspundere! Vă rugăm să comentaţi la obiect, legat de conţinutul prezentat in material. Inainte de a posta, citiţi regulamentul. Ne rezervăm dreptul de a şterge comentariile utilizatorilor care nu intrunesc regulile de conţinut prevăzute la capitolul TERMENI SI CONDIȚII. Site-ul IndependentaRomana.ro nu răspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formulării acestora revine integral autorului comentariului.




Te-ar mai putea interesa şi articole din: