ACASĂ / ARTICOLE / CARTEA AMINTIRILOR, LOC DE ÎNTÂLNIRE A EXCELENŢELOR (XI)

CARTEA AMINTIRILOR, LOC DE ÎNTÂLNIRE A EXCELENŢELOR (XI)

CARTEA AMINTIRILOR,
LOC DE ÎNTÂLNIRE A EXCELENŢELOR (XI)

Elena Morozan. Din piatra Neamț, în două expoziții personale, a venit în București cu „Dor de Brâncuși”, „Cumințenia Pământului”, flori și peisaje, în zbor măreț de păsări.
Lucrările artistei plastice Elena Morozan orchestrate magistral cu un deosebit talent și imaginație nelimitată reprezintă cromatic „Poarta sărutului”, „Coloana infinitului”, „Pasărea măiastră”, „Domnișoara Pogany”, „Clepsidra”, „Masa tăcerii” și, alături de zborul păsărilor, sufletul său curat, bun, blând, mult încercat de viață. Artista Elena Morozan stăpânește un desen curgător, curat și compoziții pe măsura talentului și imaginației sale brâncușiene. Ideile „Cumințenia pământului” și „Dor de Brâncuși” o vor ajuta pe artistă să se scalde în lumina veșniciei, să intre în tagma creatorilor de performanțe care-i vor da puterea de a aprinde farul ce dirijează „Întoarcerea în timp”.
Prin culoare, desen și compoziții brâncușiene lucrările sale artistice sunt adevărate simfonii cromatico-plastice. Este o bună realizatoare a gândurilor sale colorate ce o preocupă.
Expozițiile personale „Cumințenia pământului” și „Dor de Brâncuși” vor rămâne în istoria artelor plastice românești puternice „Umbre luminoase” de aducere aminte, respect, iubire și apreciere a marilor legende care au fost hărăzite de Dumnezeu ca pe pământul și din pământul țării noastre să se afirme, realizând în trecerea prin timp cele mai miraculoase minunății, frumuseți și idei din toate miracolele ce ar putea exista. Sunt unii oameni hărăziți de Dumnezeu cu puterea trăirii amintirilor marilor personalități, pentru a nu fi uitate și numele lor părăsite în întuneric. Artista Elena Morozan este un asemenea om. Așa să-i ajute Dumnezeu!
Deseori, din palma artistei Elena Morozan, palmă brăzdată ca și suflteul său, poposește un porumbel care, când doamna deschide fereastra, ciugulește grăunțe și-i mângâie plăcut căușul palmei și auzul prin gunguritul glasului său nevăzut. Nu este un porumbel oarecare. Este suflet de om care locuiește în cer și căruia Dumnezeu îi dă „bilet de voie” pentru a-i vizita pe cei dragi rămași pe pământ și care așteaptă cu nerăbdare și drag ca cel plecat la ambasada pământenilor din ceruri să dea startul plecării către ei.

Carmen Florian. Pentru publicul admirator și degustător de artă, la primul contact cu pictura de metal, sticlă, ceramică a artistei plastice Carmen Florian, neînțeles rămâne gândul închis între fiorii artei, dar care are puterea de a influența nașterea unui vis curat și limpede cu priviri blânde și prietenoase.
Privirea luminoasă ca pe un ecran proiectat pe fața surâzătoare în permanență a artistei în mândria gândurilor sale și festivalul privirii ochilor arată nemăsurata și nemărginita dragoste pentru desen, culoare și compoziție. Lucrările plastice ale artistei Carmen Florian au darul de a vibra încărcătură emoțională.
Îndemânarea sa coloristică a fost răsplătită pentru România la New Delhi, India; diploma de excelență – zilele Europei la Viena, Diploma de Onoare la Tulcea.
A fost apreciată în toate expozițiile la care a participat. Premiile sunt argumente solide pentru a înțelege semnificații profunde ale picturalității sale. Artista plastică este un amestec de senzorial, tactil și epurare mentală și aduce în pictură senzațiile concret trăite în dimensiunea unei expresivități simbolice. Limbajul său plastic susține un discurs cromatic profund și convingător.
Arta doamnei Carmen Florian emană ceva atât de convingător și autentic, de rafinat încât toate încercările și „invențiile” sale par a se fi născut firesc. O anume virtuozitate, o percepție și un simț al virtuozității dau dimensiune artei sale plastice inovatoare.

Emilia Trandafir. Asociația Artiștilor Plastici din București are frumosul și bunul obicei de a deschide expoziții de pictură în propriul sediu, iar ziua de joi este „găselnița” în care se adună artiștii, admiratorii de artă, criticii. Pe data de 3 mai 2018, alături de președintele asociației, pictorul Dumitru Nicolae Chilia și criticul Aristotel Bunescu, subsemnatul am spus cuvinte frumoase despre expoziția artistei plastice Emilia Trandafir, intitulată „Începuturi cu flori și case”. Pe cât de interesant și atrăgător era titlul, exponatele arătau a nu fi începuturi, ci aveau o maturitate artistică deja consacrată. Pictorița Emilia Trandafir, cu studii în psihologie, într-o vorbire cromatică la nivelul tablourilor armonizate coloristic a lăsat asupra publicului și a mea personal impresia unui artist și om realizat. Zecile de tablouri care reprezentau case, îndeosebi vechi, cu arhitectură tipic românească, vor constitui pentru viitor trăirea construcțiilor românești, rămânând drept proiecte pentru reconstrucția celor dispărute prin demolare.
M-a uimit ușurința, modul personal în care erau relizate peisajele, casele, florile, iar prin expunerea verbală, rațiunea de a exista și rezista în această lume frumoasă și grea, arta plastică a infirmat mirarea. Are capacitatea de a surprinde esența subiectelor pictate. Prin culoare și un desen fluid, fără nicio stângăcie, a dat expoziției sentimentul unui spectacol viu, o adevărată sărbătoare a privirii.
Petele cromatice, întocmai unei muzici ritmate, susțin frumusețea compozițiilor sale artistico-plastice, lasă viitorului pe pânză și carton locurile prin care în trecut, într-o viață, în căutare de noi cunoașteri și realizări, într-o lumină veșnică absorbită prin culoare, în dorința de a subordona tot ce ne înconjoară unei spiritualități brand Emilia Trandafir.

Mariana Lunguțescu. Pentru artista plastică Mariana Lunguțescu, pictura, ca dorință arzătoare, depășește orice sentiment puternic, este o patimă frumoasă, care se menține ca o înclinare irezistibilă, calmă, autentică , inepuizabilă. Pictura și desenul sunt pasiuni adânci, dar minunat și cu multă dibăcie și talent stăpânite cromatic.
Arta plastică este patima dulce și plăcută în momente de fericită realizare artistică, și groaznică, și amară, când simțul și orgoliul artistic nu sunt mulțumitoare. Nemulțumirea nereușitei într-un tablou, care nu îndeplinește cerințele artistei, aduce necazuri și dureri sufletești în calmul și ordonanța existentă a Marianei Lunguțescu, care, împreună cu mama sa – Mamina – alcătuiesc perfecțiunea însăși.
Cunosc tablourile doamnei Mariana Lunguțescu încă din urmă cu circa 10-15 ani. Aproape în toate expozițiile personale sau de grup, tablouri semnate Mariana Lunguțescu și-au găsit noi „stăpâni” contra cost, tablouri care pe pereții muzeelor sau ai colecționarilor poartă cu mândrie pecetea puternicei personalități artistice, creatoare de frumos. Mariana Lunguțescu are benefica putere și capacitate de a pune în bune relații arta plastică și publicul degustător de artă, educat și apreciator al artei plastice brand Mariana Lunguțescu.
Pictura artistei, realizată în spiritul unei gândiri moderne, reprezintă propriile trăiri într-un limbaj artistic ca o izbucnire puternică a senzorialului dintr-un suflet preacurat.
Energia și forța creatoare a Marianei Lunguțescu dă naștere la tablouri cromatice, eul interior al sufletului artistei. Prin mâna pictoriței vorbește însăși divinitatea. Este o creatoare de artă înnăscută care, prin naturi statice, peisaje, flori, punctează o continuă activitate artistică prin trecerea lor pe pânză, carton, hârtie.

Pictor VERGIL COJOCARU-COVER
Expune fragmente, cuvinte potrivite, expresii frumoase şi afirmaţii laudative
despre artiştii plastici ce vor apărea în „Cartea amintirilor – loc de întâlnire
a excelenţelor”, lucrare ce se află în culegere la tipografie.

Citarea se poate face în limita a 300 de semne. Nici o instituţie sau persoană (site-uri, instituţii mass-media, firme de monitorizare) nu poate reproduce integral articolele purtătoare de Drepturi de Autor din cadrul IndependentaRomana.ro sau al revistei INDEPENDENȚA ROMÂNĂ – INDEPENDENȚA PRIN CULTURĂ fără acordul Fundaţiei literar-istorice "Stoika". Pentru mai multe detalii, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa info@independentaromana.ro


Recomandări

Capitalele Țării Românești-București

Arheologia a dovedit existența omului pe teritoriul orașului din cele mai vechi timpuri, paleoliticul inferior. …

Ion N. Ionescu Bizeț

Unul dintre ctitorii învățământului ingineresc din țara noastră, educator complex, fondator al Gazetei Matematice Nu …







Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Toate informaţiile şi articolele publicate pe acest site de către colaboratorii şi partenerii revistei INDEPENDENȚA ROMÂNĂ – INDEPENDENȚA PRIN CULTURĂ şi ai Fundaţiei literar-istorice "Stoika" sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui site sunt interzise. (vezi secţiunea TERMENI ȘI CONDIȚII). Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa info@independentaromana.ro


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

ATENȚIE! Postaţi pe propria raspundere! Vă rugăm să comentaţi la obiect, legat de conţinutul prezentat in material. Inainte de a posta, citiţi regulamentul. Ne rezervăm dreptul de a şterge comentariile utilizatorilor care nu intrunesc regulile de conţinut prevăzute la capitolul TERMENI SI CONDIȚII. Site-ul IndependentaRomana.ro nu răspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formulării acestora revine integral autorului comentariului.




Te-ar mai putea interesa şi articole din: