ACASĂ / ARTICOLE / ÎN GRADINA LUI ACADEMOS / CARTEA AMINTIRILOR, LOC DE ÎNTÂLNIRE A EXCELENŢELOR (XVII)

CARTEA AMINTIRILOR, LOC DE ÎNTÂLNIRE A EXCELENŢELOR (XVII)

CARTEA AMINTIRILOR,
LOC DE ÎNTÂLNIRE A EXCELENŢELOR (XVII)

În numărul din ianuarie 2019 al revistei „Independența Română-Independența prin cultură” redăm câteva pasaje despre următorii artiști plastici:

Gabriela Pârvuleț Aramă. Când am prezentat expoziția artistei plastice Gabriela Pârvuleț Aramă, la vernisaj am avut o dublă bucurie: am cunoscut o artistă proaspătă colegă, privită cu recunoaștere și apreciere, iar exponatele mi-au lăsat impresia, că în sfârșit, lucrul de mult visat și așteptat, cerul și pământul trăiesc în armonie, iarna florile înfloresc, iar lespezile reci din biserică încălzesc sufletele celor ce simt căldură divină. Artista pictează lumea microscopică încerând să o facă cunoscută și mai puțin înfricoșătoare; pictează și lumea reală pe care o așterne cromatic într-o paletă coloristică de invidiat după ce a fost trecută pe îndelete și cu profundă judecată prin filtrul sufletului său. Unele tablouri pe tonalități albastre par a fi frânturi din poarta fericirii, în piatra albastră ferecată. Un alt tablou care reprezintă soarele pare a fi un sărut aurit, prin care gingașa rază se apleacă spre cel ce privește. Picturile cu inima trezesc în sufletele admiratorilor de artă necruțătoare valuri de dor, prin care simți că scaldă malurile inimii. Tablourile aduse din Constanța de artista plastică Gabriela Pârvuleț Aramă par a fi farul luminos care dirijează sentimente, idei, năzuințe, spiritualitate. Artista a „descoperit” misterele sfinte ale salvării noastre ce se află în locuri tăinuite, adevărată frângere și dor, zbuciumate comori, mișcare și stabilitate dincolo de cele văzute, care umplu și pot goli suflete. Simfonia de culori realizată de artistă este ca o rază care dezmiardă inima, este adevăr și puritate, nu fapte goale, ci palate de fapte colorate, de public apreciate.
Într-un spectacol al privirii, artista a prezentat admiratorilor de artă adevărate miracole întocmite artistic, cu drag dăruite, în care a investit suflet și neîncetată prețuire. Tablourile pictate de artista plastică sunt cizelări de pietre prețioase ale unei pictorițe, o rază nestemată. Gabriela Pârvuleț Aramă, din Constanța, soarele răsare!
Ana Rusu. Ana Rusu, împreună cu toate tablourile expuse redau o artă plastică încântătoare, capabilă să spele rănile amare făcute în timpul creației, când Ana, în timp ce lucra, se gândea că s-ar putea să nu fie apreciată și înțeleasă la adevărata valoare. Toți artiștii, creatori de frumos, avem uneori astfel de gânduri nesăbuite, periculoase, ce ne pot conduce către o poluare sufletească. După cum o cunosc pe doamna Ana Rusu ca persoană fizică și ca artistă plastică, este o persoană naturală și firească, precum o amintire prețioasă. Însuși Dumnezeu i-a deschis când a bătut la porțile artei. Zâmbetul ei o însoțea în permanență, este ca vopseaua metalizată care atrage atenția că te afli în fața unei persoane unice, capabilă să lumineze și să bucure privirile admiratorilor artei sale plastice. O admir foarte mult pe artista Ana Rusu, care lasă întotdeauna impresia că pe aripile visului poate zbura către și printre stele.
Ochii zâmbitori și lumina ce o emană privirea artistei Ana Rusu întăresc credința că nu va accepta niciodată „întunecarea” creațiilor sale plastice, pentru că deja a reușit să transforme pasiunea pentru artă în profesiune frumoasă, de invidiat, după aspectul tablourilor expuse. Ana Rusu, nume brand în arta plastică românească, de mare rezistență artistică, va fi mereu vie, precum „Ana Meșterului Manole”, care, deși zidită, trăiește nemurirea.
Lucrările sale plastice de pe simezele galeriei foaier demonstrează cu câtă acuitate privește Ana Rusu și înțelege lumea din jurul său, iar plastica sa ține de un discurs ce atinge sfera universalității, a adevărurilor general valabile cromatica sa, într-un desen ce ține de perfecțiune și dă plăcută expresie unui gând trecător duios, cu căldura și dragostea capabile să circule pe o rază astrală.
Ana Rusu și arta sa plastică, împreună, formează un spectacol fascinant, un discurs dincolo de cuvinte, o frumoasă comunicare la nivelul simțurilor.
Olimpia Bucurescu. Arta plastică a doamnei Olimpia Bucurescu este de o autenticitate emoțională și de o cordialitate omenească, precum artista care impresionează publicul admirator de artă, prin performanțele sale. Desenul curgător, curat, pe care îl stăpânește și culoarea aleasă și potrivită la locul potrivit este fenomenul purificator care îi pune în evidență seriozitatea liniștită, frumusețea și originalitatea artistică. Artista plastică Olimpia Bucurescu pictează cu pasiune, făcând totul cu bucuria și sinceritatea cu care trăiește fiecare pensulație și nuanță de culoare. Reușește să redea prin imagine cromatică valoarea lucrurilor care ne înconjoară cu sinceritate, prospețime, sentiment, talent și sensibilitate. Toate lucrările sale plastice au un farmec al expresivității cromatice aparte.
Individualitatea creației sale este mai ales dorința de a se face înțeleasă când dă frâu liber trăirilor sale spontane, armonios cromatic, adevărate simfonii coloristice. Expresia forței artistice autentice a Olimpiei Bucurescu parcă sunt decupațiuni ale unor secvențe de viață reală, cu oameni adevărați, scene ce se desfășoară sub ochii admiratorilor artei sale plastice. Mă bucur că sunt contemporan cu Olimpia Bucurescu și pot să-mi manifest în scris admirația pentru artistă și arta sa plastică cu o valoare estetică superioară și distins rafinament. Picturi ca „Eminescu”, „Vioara”, „Peisaje marine”, „Flori” sunt realizări ale unui cizelator de pietre prețioase, cu numele de Olimpia Bucurescu, ea însăși o nestemată.
Adina Romanescu. Are pregătire artistică multiplă, însă pictura de șevalet rămâne limbajul preferat al plasticii sale. Pictează peisaje, naturi statice, flori, însă portretele reflectă lungul dialog artistic pe care îl poartă cu lumea din jur, prieteni, cunoștințe, relații cu semenii noștri. Imaginile portretelor au funcție psihologică ce provoacă admirația admiratorului de artă, pentru că în ele există un orizont spiritual deschis într-o rezolvare coloristică armonioasă de invidiat. Trăsăturile modelelor ajutate de un desen ușor și curgător, fără nicio stângăcie, au frontiere foarte largi de expresie artistică. Imaginile cromatice realizate de către artista plastică Adina Romanescu sunt un bogat repertoriu de forme umane, o performanță câștigată cu talent, muncă tenace, dăruire, inteligență și imaginația de care în toate lucrările sale a dat dovadă. În nicio lucrare, indiferent de tematica aleasă, artista plastică Adina Romanescu nu-și pierde potențialul emoțional al creației sale, niciodată. Artista își permite prin acțiunea sa artistică să pună în valoare calitățile picturale, creând raporturi de forme și tonalități picturale, care asigură deosebite structuri cromatice. Prin arta sa plastică trăiește tinerețea și zborul către perfecțiune, iar ochiul ei limpede înlătură urâtul din jurul nostru, așternând colorat pe pânză profunzimea frumuseții vieții, credință în bunătate și sacra putere a iubirii, ca dar Dumnezeiesc. Toate picturile sale desăvârșesc harul cu care, la naștere, ursitoarele bune i-au inoculat în gând și vis abordarea pentru idealul frumuseții ce poate fi atins, drept mulțumire divinului pentru darul artistic trimis.
Arhitect Liviu Stelian. Este una din curiozitățile pasionate de pictură ale artei plastice contemporane românești. Singur a reușit să-și dezvolte meșteșugul culorilor; nu s-a mulțumit în doar a contempla liniștit natura și de a așterne pe pânză fără truda migăloaselor cercetări tehnice și artistico-creatoare tot ce sufletul arhitectului Liviu Stelian a simțit adânc în atingerea vizuală cu tainica frumusețe a naturii. În cultul său nelimitat și dragostea pentru arta plastică și natura înconjurătoare, prin procedee tehnice inventate, a imortalizat frumuseți și a desăvârșit perfecțiunea cromatică și compozițională. Deși natura nu-ți dezvăluie toate intimele ei frumuseți, decât foarte încet, artistul plastic arhitectul Liviu Stelian, printr-o puritate sufletească, a tălmăcit logica culorilor și a compoziției în acea sfântă zbuciumare de care întotdeauna este cuprins în fața oricărei frumuseți.
Artistul plastic arhitect Liviu Stelian a fixat cromatic pe pânză un anumit frumos, care este în stare să pună în mișcare cele mai intime coarde ale sufletului degustatorului de artă plastică și frumos, care ne înnobilează.
În finisarea lucrărilor plastice la rang de operă de artă, a reușit să dezvolte la nivelul unei expresivităță cromatice un alfabet plastic al său, care dă expresie percepției senzoriale controlate de mintal. Tablourile sale m-au cucerit încă de la prima vedere, ca o culme luminoasă și proprie, picturi brand Liviu Stelian, grație unei viziuni și sensibilități deosebite. Energia sa este capabilă să sugereze încărcătura emoțională care să-l mulțumească atât pe creator, cât și masa de oameni, admiratori ai artei sale plastice. Prin aprecierea sa de către un larg și educat public din punct de vedere artistic, ajutăm în sporirea misterului destinului său artistic. Mă bucur pentru că am cunoscut un asemenea om!

Prof. pictor VERGIL COJOCARU – COVER
Expune fragmente, cuvinte potrivite, expresii frumoase și afirmații laudative despre
artiștii plastici ce vor apărea în „Cartea amintirilor – loc întâlnire a excelențelor”,
lucrare ce se află în culegere la tipografie

Citarea se poate face în limita a 300 de semne. Nici o instituţie sau persoană (site-uri, instituţii mass-media, firme de monitorizare) nu poate reproduce integral articolele purtătoare de Drepturi de Autor din cadrul IndependentaRomana.ro sau al revistei INDEPENDENȚA ROMÂNĂ – INDEPENDENȚA PRIN CULTURĂ fără acordul Fundaţiei literar-istorice "Stoika". Pentru mai multe detalii, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa info@independentaromana.ro


Recomandări

Ghițeanu Ecaterina (Nineta)

Motto: Cuvintele rămân pentru totdeauna mai ales când se adresează între doi Oameni. Când discuți …

Prini Adelmo

Artistul plastic Prini Adelmo, al cărui talent se desfășoară continuu și în cote din ce …







Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Toate informaţiile şi articolele publicate pe acest site de către colaboratorii şi partenerii revistei INDEPENDENȚA ROMÂNĂ – INDEPENDENȚA PRIN CULTURĂ şi ai Fundaţiei literar-istorice "Stoika" sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui site sunt interzise. (vezi secţiunea TERMENI ȘI CONDIȚII). Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa info@independentaromana.ro


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

ATENȚIE! Postaţi pe propria raspundere! Vă rugăm să comentaţi la obiect, legat de conţinutul prezentat in material. Inainte de a posta, citiţi regulamentul. Ne rezervăm dreptul de a şterge comentariile utilizatorilor care nu intrunesc regulile de conţinut prevăzute la capitolul TERMENI SI CONDIȚII. Site-ul IndependentaRomana.ro nu răspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formulării acestora revine integral autorului comentariului.




Te-ar mai putea interesa şi articole din: