CARTEA AMINTIRILOR, LOC DE ÎNTÂLNIRE A EXCELENŢELOR (XVIII)
În numărul din februarie 2019 al revistei „Independența Română-Independența prin cultură” redăm câteva pasaje despre următorii artiști plastici:
Violeta Lecca Bălan – prin nemăsurata dimensiune a personalității sale transformă arta picturală și sculpturală într-o explozie de vitalitate. Impresionează prin rigoarea temeiniciei prin care urmărește redarea propriei dimensiuni spirituale într-un plan al vizualității, brand Violeta Lecca Bălan.
Prin arta sa dovedește că este o mare acaparatoare a viului, iar prin mâna artistei vorbește divinitatea, direct, convingător, plastic, adevărate simfonii cromatice cu muzicalitate cerească. În fiecare gest și privire ale artistei se apreciază un degajat sentiment și o spiritualitate care, ca un transfer de autoritate, simți cum te înnobilează. Este un echilibru perfect care impresionează prin armonie, emoționalitate, frumusețea spiritului, maiestatea și măreția trăsăturilor umane. Vizionarea lucrărilor plastice ale artistei vizuale – pictor și sculptor Violeta Lecca Bălan este o sărbătoare a privirii, un festival artistic care transformă priveliștea dintr-un exercițiu vizual, într-un crez artistic și cromatic, care ține de talentul, inspirația și genialitatea vigorii creației sale artistice.
În casa artistei – adevărat muzeu de artă simți că trăiești într-o ambianță culturală și de frumusețe artistică de mare calitate, în care pasiunea pentru frumos împlinește și rotunjește sufletele, creând valoroase emoții, impresionante amintiri, care pe o scară infinită a spiritualității te poartă către cer. Exponatele, lucrările artistice din locuința artistei plastice Violeta Lecca Bălan – loc de închinăciune și reculegere – poartă în sine energii pozitive, care trezesc nevoia de comunicare cu propriul destin în perspectiva timpului, privind definitiva transformare esențială a ființei umane.
Arta sa plastică este un alfabet artistic prin care se ne comunică limbajul preocupărilor spirituale a unei vieți îndelungate. Pentru Violeta Lecca Bălan, bătrânețea nu există; este o acumulare de mai multe tinereți. Mi-am permis să captez și să redau prin slove minunata imagine Violeta Lecca Bălan ca pe un transfer de autoritate artistică, necesar și generațiilor ce vor veni. După vizionarea exponatelor, adevărat „muzeu” Violeta Leca Bălan, sufletul admiratorului de artă, pofticios, rămâne îmbătat de soare și parfum, culoare, desene și volume sculptate, ca într-un paradis misterios, în care a răsărit lumina, bunătatea, iubirea, culoarea, mulțumirea.
Gânduri și sentimente se preumblă slobode în misterioasa grădina a sufletului autoarei prin enigmatica înfățișare și rostuirea cromaticii, în surâsuri de floare iubitoare și sărutarea voluptoasă a soarelui, prin lumina și căldura blândă a razelor sale.
Suzana Bantaș – într-o armonie coloristică plăcută și caldă, tabloul „Dimineața pe mare” al Suzanei Bantaș, apa, cerul, soarele, bărcile, printr-o magie artistică emană „Șoapte ale timpului trecut, în actualitatea timpului în care trăim”. Culoarea roșie a pânzei unei bărci produce asupra ochiului un echilibru perfect, stabilitate și liniște, pe o mare liniștită, într-o dimineață liniștită și senină.
Mișcarea unduitoare a valurilor creează o anumită dinamică, într-o dimensiune spirituală, lăsând asupra privitorului atras de ineditul artei plastice fascinația lumii albastre a densității apei și a lumii sale din interior, nevăzută.
Alte picturi ale medicului Suzana Bantaș, care se apropie de vârsta Centenarului Marii Unirii, ne dau posibilitatea de a privi cu seninătate asupra viitorului, prin destula folositoare învățătură. Am tot respectul pentru arta sa plastică, în slujba căreia și-a închinat viața, sufletul său sensibil la tot ce este delicat și distins. Prin sinceritatea sa a cucerit culorile și admirația largului public iubitor de frumos. Artista medic Suzana Bantaș, prin lucrările sale plastice, impresionează privitorul, dezvăluindu-i cromatic nădăjduitoare sentimente, parcă venite de pe tărâmurile unui imperiu al respectului și iubirii, cu o caldă sensibilitate colorată artistic.
Arta sa plastică, desen, pictură, grafică este o părticică din atitudinile evoluției sufletești ale pictoriței Suzana Bantaș, care exprimă profund, delicate tâlcuri ale spiritului.
Aurelia Chișu Cosma – pictura artistei plastice Aurelia Chișu Cosma, din Cluj-Napoca, este mireasma vrajei dimineții, o presimțire a iubirii pentru cromatica divină ce a năvălit pe fereastra deschisă dintre pământ și cer, prin care lumina caldă colorată a coborât peste noi, iubitori ai artei sale, veni cu îndrumări mesteșugite și vești cerești. În anul 2015, la vernisajul expoziției „Ritmuri” din Palatul Cercului Militar-București, împreună cu renumitul scriitor Grigore Buciu, printre cuvintele de opinii critice, frumoase, subsemnatul, am spus că „împreună trăim bucuria minunii îndeplinite”, referindu-mă la grația feminină specifică doamnei Aurelia Chișu Cosma și spiritualizarea operelor sale plastice expuse.
Expoziția din 5 decembrie 2018 a artistei platice Aurelia Chișu Cosma intitulată „Dialogul formelor” și culorilor a constituit adevărata „bucurie și fascinația culorilor”, nume ce îl poartă cu atâta înțelepciune și volumul de artă lansat de autor cu ocazia vernisajului. Fiecare pagină a albumului de artă „Bucuria și fascinația culorilor” trăiește în fiecare acord de culoare, în care se simte sufletul îmbătat de lumina cromatică și puternica personalitate a artistei.
Indiferent unde expune creațiile sale artistice, în țară sau în străinătate, artista plastică Aurelia Chișu Cosma rămâne un autentic mesager al frumuseții din culoare și desen, reușind să încânte ochiul și sufletul iubitorilor de artă și frumos.
În ambiția sa artistică și literară, după cum reiese din albumul „Bucuria și fascinația creației”, doamna Aurelia Chișu Cosma a ajuns pe o culme așa de înaltă, încât poate coborî soarele să lumineze doar la înălțimea umbrei sale. Cunoscând pe artista plastică Aurelia Chișu Cosma, operele plastice ale sale și volumul de artă „Bucuria și fascinația creației” ajungi, nu cu mare efort, să fii ceea ce trăiești, după puterea voinței fiecăruia.
Sufletul cinstit al artistei luminează ca un far, mărind și așternând colorat pe pânză, stropul de frumusețe aruncat din cer, creând prin vernisaje, repetate, plăcute evenimente, care nu se vor topi niciodată în negura uitării. Lucrările artistei Aurelia Chișu Cosma au un umanism profund, demn, discret și majestos.
Merită menționat și numele domnului Puiu Hetel, care prin stilul său inteligent dă viață, plăcere și inedit, prin fascinația expunerii frumuseților cromatice semnate Aurelia Chișu Cosma.
Georgiana Pîrlogea – în lucrarea plastică „Așteptare”, artista Georgiana Pîrlogea, cadru medical, și-a pus pe sticlă, într-o tehnică mixtă, o idee originală și bine gândită. Lucrarea, expusă într-o expoziție de grup în sala Rondă a Cercului Militar Național, a creat în rândul admiratorilor artei sale, ideea „așteptării” unei expoziții personale.
„Așteptarea” publicului nu a fost în zadar. În ziua de 4 decembrie 2017 artsita plastică Georgiana Pîrlogea a deschis expoziția personală mult „așteptată”, cu vitralii, pictură și mozaicuri, în maniera proprie, care au farmecul de a aduce amintirile în realitatea prezentă, ca lumina unui far care dirijează întoarcerea în timp. Artista Georgiana Pîrlogea își exprimă pasiunea plastică, prin culoarea așternută pe sticlă, care este mai bine pusă în lumină decât pe alte suporturi. Aceste lucrări pe sticlă ajută admiratorii de artă și frumos să se „scalde” în lumina veșniciei, prin sensibilitatea lăuntrică a fiecăruia. Lucrările expuse sunt o totalitate de suflete înglobate artistic și cromatic, care încearcă să ne dovedească ceea ce cu toții știm, că „omul este ceea ce gândește”.
O gândire sănătoasă mărește spiritul de inițiativă, rezolvă încrederea în sine, din trist devine vesel, din descurajat, plin de speranțe, din leneș, harnic, poate și din rău mai bun. Lucrările ca „Sunetul și puterea muzicii”, „Așteptările”, „Oda enesciană”, „Aluatica” s-au bucurat de premii din partea origanizatorilor de expoziții.
Artista este o nobilă creatoare de frumuseți și lansatoare de inteligență în arta plastică românească a prezentului. Georgiana Pîrlogea, ca ființă umană, nu poate viețui, acționa, gândi sau simți fără să aibă puteri împrumutate de la Creator. Are puterea de a oferi publicului admirator de arta sa plastică, arta care face să fie apreciată și să se bucure de creațiile sale.
În preajma lucrărilor expuse de Georgiana Pîrlogea simți cum o profundă binecuvântare se revarsă asupra ta, în sufletul tău, umplând inima și mintea.
Prof. pictor VERGIL COJOCARU – COVER
Expune fragmente, cuvinte potrivite, expresii frumoase și afirmații laudative
despre artiștii plastici ce vor apărea în „Cartea amintirilor – loc întâlnire a excelențelor”,
lucrare ce se află în culegere la tipografie
Citarea se poate face în limita a 300 de semne. Nici o instituţie sau persoană (site-uri, instituţii mass-media, firme de monitorizare) nu poate reproduce integral articolele purtătoare de Drepturi de Autor din cadrul IndependentaRomana.ro sau al revistei INDEPENDENȚA ROMÂNĂ – INDEPENDENȚA PRIN CULTURĂ fără acordul Fundaţiei literar-istorice "Stoika". Pentru mai multe detalii, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa info@independentaromana.ro