ACASĂ / ARTICOLE / ÎN GRADINA LUI ACADEMOS / CARTEA AMINTIRILOR, LOC DE ÎNTÂLNIRE A EXCELENŢELOR (XX)

CARTEA AMINTIRILOR, LOC DE ÎNTÂLNIRE A EXCELENŢELOR (XX)

CARTEA AMINTIRILOR,
LOC DE ÎNTÂLNIRE A EXCELENŢELOR (XX)

În numărul din aprilie 2019 al revistei „Independența Română- Independența prin cultură” redăm câteva pasaje despre următorii artiști plastici:
Mateescu Ecaterina – Cenaclul de
arte plastice al medicilor „Ion Țuculescu” a avut și are o bogată activitate expozițională. Am vizitat multe expoziții de pictură la Palatul Cercului Militar și în urma întâlnirii cu tablourile expuse de Ecaterina Mateescu, ca „Vis în roz”, „Flori de toamnă”, „Ochii soarelui”, am simțit că am trăit și trăiesc, ca pe o frumoasă împlinire, bucuria privitului, care e capabilă, ca expresie fidelă a realităților sufletești, să trezească în fiecare individ, diamantul de lumină către care tindem cu toții, cu cât ne afundăm cât mai mult în arta plastică, arta frumosului, arta binecuvântării.
Dumnezeu a creat pe oameni, în așa fel, ca niciunul să nu fie un nimeni.
Doamna Ecaterina Mateescu, pe lângă frumoasa și prețioasa profesie, Creatorul a hărăzit-o prin bunele ursitoare, încă de la naștere cu dorul de artă plastică. Din obiectele expuse de ursitoare, copila Ecaterina a strâns puternic o pensulă cu mâna dreaptă iar mâna stângă lipită în vopsea. Cu ochii pironiți, a furat veselia persoanelor din jurul său, cu sufletul împăcat de alegerea făcută, pensulă-culoare, și-a croit viața în calitatea sa de creatoare de frumuseți cromatice, pe pânză, carton, hârtie.
Subiectele picturilor sale, compuse armonios în pagină și prin acordurile cromatice au o înfățișare cu adevărat solemnă.
Privind tablourile și stând în preajma artistei plastice Mateescu Exaterina, se simte cum între artistă, tablou, privitorul admirator de artă se încheagă o corespondență cutremurarea lor intim sufletească.
Sunt mulțumit, că prin puținele cuvinte, din inimă și frumoase, am reușit să aduc în fața cititorilor revistei „Independența română – Independența prin cultură”, o personalitate artistică, mult cunoscută în lume medicilor.
Felicia Urziceanu – Ca mem bră a cenaclului de arte plastice al medicilor „Ion Țuculescu”, doamna Felicia Urziceanu a expus în aproape toate expozițiile ce au funcționat în Palatul Cercului Militar Național.
Tematica variată: peisaje, flori, priveliști de străzi și orașe. La o expoziție m-a impresionat „Floarea soarelui”; în altă expoziție „Sibiul vechi”.
Deși fusesem de multe ori cu trenuri de serviciu la tipografia din Sibiu, șederea mea în oraș, se reducea la timpul dintre două avioane.
Mai târziu, pe îndelete am vizitat Sibiul, sub imboldul tabloului „Sibiul vechi” al doamnei Felicia Urziceanu, pe luna februarie 2017. Și tabloul și peisajul sibian, m-au îndemnat să zăbovesc vreme îndelungată pe străzile vechiului oraș, iar nostalgia trecutului istoric a întărit respectul pentru istorie, artă și fantezia construcțiilor stimulatoare pentru iubitorii de frumos.
Artista plastică Felicia Urziceanu, prin game cromatice apropiate, nevorbind de monocromie, pune în valoare, prin capacitatea sa creativă, cromatic și compozițional dimensiunea importantă a lumii în care trăim.
Creația sa artistică activează permanent resursele memoriei, care cearcă să păstreze partea esențială, din ceea ce cu timpul dispare.
Expresia plastică a lucrărilor doamnei Felicia Urziceanu, răspunde semnificațiilor pentru care lucrările au fost gândite și realizate.
Are capacitatea artistico-plastică de a se opri asupra esențelor. Arta sa plastică e ca o sămânță care încolțește și care în sufletele vizitatorilor admiratori ai artei sale își găsește puncte esențiale de comunicare, ca de la suflet la suflet.
Ne scoate din frenezia superficială de zi cu zi.
Moțiu Petru – Au trecut zeci de ani
de când domnul Petru Moțiu expune frecvent picturi, opere de artă, la Palatul Cercului Militar, ca membru al cenaclului de arte plastice al medicilor „Ion Țuculescu”. Față de lucrările plastice ale altor colegi expozanți, picturile domnului Petru Moțiu aveau darul de a te face să te oprești și să întreții un dialog: cromatică, compoziție, imaginație, conștiință. Indiferent de subiectul compoziției plastice că era natură statică cu oale, struguri afuzale, fantezie pe un ciorchine sau silueta unui pește, lucrările semnate Petru Moțiu ieșeau în evidență prin tot. Cunoscându-l pe artist, m-am bucurat, că pentru domnul Petru Moțiu, vârsta nu are limite, cu pretenții de a te odihni.
Pentru domnul Moțiu Petru nu există bătrânețea, ea este o acumulare de mai multe tinereți, fapt dovedit de capacitatea dânsului de a menține ritmul creativității cu cei ce au trecut prin mai puține primăveri, dumnealui făcând parte din cei iubiți mai mult de Dumnezeu, care spre ai proteja talentul, inteligența și viziunea cromatică proprie îi îndrumă cu vioiciune pașii spre centenar.
Domnul Petru Moțiu este un artist plastic, un meșter compozițional și cromatic în înțelesul frumos al artei plastice, un talentat meșter în toată puterea cuvântului.
Istețimea sa spirituală și fulgerătoarea dexteritate în a așterne pe pânză prin culoare și lumină, fantezia sa stăpânită pe care o domină neadmițând concesii sensibilității.
La mulți ani domnule Moțiu, în folosul personal și al nației noastre!
Lia Aciobăniței a avut un vernisaj personal, în perioada 5-18 martie 2019, în sala RONDA a Cercului Militar Național din București.
În lumea picturii contemporane, apare ca o delicată prezență cromatică.
Într-o gamă cromatică a culorilor calde, absolventa Școlii de Artă București a secțiilor Pictură, Decorațiuni interioare și Iconografie, prin tonuri discrete, linii fine și pete de culoare vibrante, cu inspirație realistă sau din abstract, toate realizările sale plastice, expuse în expoziții de grup sau personale, reușesc să facă viața mai frumoasă.
Icoanele, peisajele, florile sau portretele, compoziții imaginative sau din natură, au cucerit în pictura contemporană românească o culme luminoasă și proprie, grație unei viziuni de avengură și unei sensibilități deosebite, de un tâlc adânc, tulburător și expresivitate decentă de către artista plastică Lia Aciobaniței, în persoană.
În discuțiile purtate despre arta plastică și cultură în general, artista prin răspunsuri și gândire este o necontenită surpriză placută.
Printre exponatele artistei s-au remarcat „Măști”, o curiozitate pasională și rezultat al unui om de înaltă școală. „Măștile” și „Mobilierul” sunt realizate de soțul doamnei, gravor, hărăzit a fi un recunoscut artist plastic, domnul Marian Aciobaniței.
Această familie de artiști plastici, soț și soție, sufletește și plastic, sunt doi iscusiți meșteri plastici contemporani, care nu fac umbră degeaba pe pământ.
Preocupările artistei Lia Aciobaniței pentru culoare și lumină nu scapă nici una din tainele meșteșugului pitoresc.
În urma discuțiilor cu doamna Lia Aciobaniței, am remarcat că artista plastică, fără odihnă în scormoniri lăuntrice, fără a mă înșela în afirmațiile mele, este și va rămâne o mare energie în necontenita frământare artistică, care va culege sincera admirație a publicului, iubitor de artă și frumos. Sunt si persoane cu valențe viguroase si proaspete, precum familia Aciobaniței, care în domeniul fanteziei nu admit concesii sensibilității. Bravo lor!

Prof. Pictor Vergil Cojocaru-COVER
Expune fragmente, cuvinte potrivite, expresii frumoase și afirmații laudative
despre artiștii plastici ce vor apărea în „Cartea amintirilor – loc întâlnire
a excelențelor”, lucrare ce se află în culegere la tipografie

Citarea se poate face în limita a 300 de semne. Nici o instituţie sau persoană (site-uri, instituţii mass-media, firme de monitorizare) nu poate reproduce integral articolele purtătoare de Drepturi de Autor din cadrul IndependentaRomana.ro sau al revistei INDEPENDENȚA ROMÂNĂ – INDEPENDENȚA PRIN CULTURĂ fără acordul Fundaţiei literar-istorice "Stoika". Pentru mai multe detalii, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa info@independentaromana.ro


Recomandări

Ghițeanu Ecaterina (Nineta)

Motto: Cuvintele rămân pentru totdeauna mai ales când se adresează între doi Oameni. Când discuți …

Prini Adelmo

Artistul plastic Prini Adelmo, al cărui talent se desfășoară continuu și în cote din ce …







Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Toate informaţiile şi articolele publicate pe acest site de către colaboratorii şi partenerii revistei INDEPENDENȚA ROMÂNĂ – INDEPENDENȚA PRIN CULTURĂ şi ai Fundaţiei literar-istorice "Stoika" sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui site sunt interzise. (vezi secţiunea TERMENI ȘI CONDIȚII). Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa info@independentaromana.ro


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

ATENȚIE! Postaţi pe propria raspundere! Vă rugăm să comentaţi la obiect, legat de conţinutul prezentat in material. Inainte de a posta, citiţi regulamentul. Ne rezervăm dreptul de a şterge comentariile utilizatorilor care nu intrunesc regulile de conţinut prevăzute la capitolul TERMENI SI CONDIȚII. Site-ul IndependentaRomana.ro nu răspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formulării acestora revine integral autorului comentariului.




Te-ar mai putea interesa şi articole din: