ACASĂ / ARTICOLE / ÎN GRADINA LUI ACADEMOS / CARTEA AMINTIRILOR, LOC DE ÎNTÂLNIRE A EXCELENŢELOR (XXII)

CARTEA AMINTIRILOR, LOC DE ÎNTÂLNIRE A EXCELENŢELOR (XXII)

CARTEA AMINTIRILOR,
LOC DE ÎNTÂLNIRE A EXCELENŢELOR (XXII)

În numărul din mai 2019 al revistei „Independența Română-Independența prin cultură„ redăm câteva pasaje despre următorii artiști plastici:

Tudose Laura – Remarcabilă artistă plastică ce activează pe plan artistic ca membru al cenaclului de arte plastice al medicilor “Ion Țuculescu” – București.
În trei saloane de toamnă și abstract. Abstractizare și iarnă am remarcat tablourile artistei plastice Tudose Laura ca: Pădure de mesteceni, Crizanteme, , Cele trei grații și Omagiu lui Brâncuși, și altele. În totalitate lucrările prezentate în galeriile de artă sunt ingenios construite și frumos armonizate cromatic, lăsând frumoasa impresie că artista Tudose Laura, are o facilitate în a așeza culoarea pe pânză cu o deosebită finețe. Într-o strânsă disciplină artistică și calități de vrăjitor al cromaticii creează lucrări viguroase, care lasă placute priveliști și memoria admiratorilor de artă, fapt ce mi s-a întâmplat și mie, de aceea caut să mă eliberez aducând cuvinte frumoase, în scris, la adresa artistei plastice și operelor sale.
Artista adună, păstrează și răsfrânge în orice pată de culoare așternută pe pânză, prospețimea și seva cromatică pe care i-o înfățișează natura însăși prin toate exemplarele ei vii, ca flori, peisaje, case, personaje. În peisaje subiectele sale pictate întâlnesc sărutarea voluptoasă a soarelui.
Când am căutat-o pe doamna Laura Tudose, la telefon mi-a răspuns soțul, domnul Gelu Tudose, care cu vocea sugrumată și cu ochii în lacrimi, mi-a spus că Laura, în decembrie 2018 a fost chemată de Dumnezeu la Ambasada pământenilor din cer. Degeaba am căutat să-i explic, că soția sa și-a schimbat doar domiciliul, că nu cred că am avut succes. Așa am pățit și cu colegul și prietenul caricaturist Mihai Stănescu: până am terminat de scris, ceea ce îmi propusesem și el și-a schimbat domiciliul, lăsând un loc gol în caricatura românească prezentă.
Toți care sunt rechemați în Rai, rămân legătura permanentă între cer și pământ cu care noi cei rămași comunicăm prin credință, sfântă fereastră deschisă către eternitate.

Vizuroiu Georgeta – Pe artista plastică Vizuroiu Georgeta și picturile sale le-am întâlnit în toate saloanele artă: Iarna, Toamna, Abstract, Abstractizare etc. organizate la Palatul Cercului Militar de către cenaclul de arte plastice al medicilor “Ion Țuculescu”. În singurătate admirând Cătina te simți îmbujorat cu Cyclamen în ghiveci, pari Chip de înger, lumină și culoare, iar tu artisto, pari că ești simbol curat de mugure sub soare.
O pictură realizată de Vizuroiu Georgeta are gravitatea și expresivitatea simbolică a unui viu colț din natură, în care se zbat atâtea game cromatice, stăpânite cu înțelegere, duioșie și iubire, de artistă, pe suportul de pânză, lemn, hârtie, carton. Are capacitatea artistică de a lăsa să se exprime culoarea liber într-un tremur sufletesc și într-o necontenită surpriză cromatică subtilă, discretă, profundă, prin care artista vorbește cu o normală sensibilitate vizuală. Artista plastică Vizuroiu Georgeta zugrăvește artistic și cromatic lucrări ce pot fi înțelese de publicul admirator al artei sale, dar și pe gustul tuturor ce vizitează expozițiile, în care participă cu picturi deosebite, rod al frunții sale creatoare.
În totaliate, vizitatorii prețuiesc arta plastică semnată Vizuroiu Georgeta, care emană precum artista, calități de psihologie colectivă, printr-o interpretare compozițională hotărâtă, sinceră și plină de profund adevăr.
Într-un tablou Buchet de trandafiri ți-ai așternut cromatic amintiri și ca o harnică artistă, pictezi și veselă și tristă.

Momîrlan Magdalena – În mai multe pliante ale unor expoziții de pictură de grup al anilor 2014 – 2015 – 2016 – 2017 – 2018, am remarcat un nume care se repetă, ca participant permanent. La OSIM (Oficiul de Stat pentru Invenții și Mărci), Palatul Cercului Militar Național (Sala Foaier și Galeria Rondă).
Curios să văd cine este acest personaj, cu calitatea, membru al cenaclului de arte plastice al medicilor “Ion Țuculescu”, după mai multe “tatonări” am aflat persoana căutată; culmea de câțiva ani încoace, fără a ne cunoaște numele, ne vedeam în repetate rânduri la conferințe care aveau loc la Biblioteca Oamenilor de Știință, la Clubul Medicilor de pe strada Perlea, nr. 10, la diverse vernisaje ale artiștilor plastici.
Tablouri: “Cană și flori pe scaun” – 2015, “Roboți” – 2018 sunt prezente și acum în memoria mea.
În toate lucrările expuse se vede preocuparea pentru problemele de stil, desen, culoare. Artista plastică Momîrlan Magdalena, simte înalta coardă a unei sensibilități picturale. Ca personaj doamna Magdalena Momîrlan este o delicată, fragilă și vaporoasă ființă, pe care arta plastică a acaparat-o ca pe o simpatică, serioasă și de bun simț.
Lucrările sale au un pătrunzător spirit lucid, spre bucuria și mulțumirea publicului, admirator al artei sale plastice. Nefiind un vrăjitor al desenului și cromaticii, lucrările sale stau bine pe simeze alături de lucrările altor artiști plastici, colegi de breaslă, cu cele ale artistei plastice Magdalena Momîrlan.
Studiul naturii se răsfrânge simțitor în lucrările sale inteligent compuse, în care căldura sufletească înglobată nu este mai prejos. În permanență doamna Momîrlan Magdalena este însetată ca de o învățătură vie a naturii, pentru creațiile artistice.

Cârnu Elvira – În expoziții de grup din Cercul Militar Național, organizate de către cenaclul de arte plastice al medicilor “Ion Țuculescu” am remarcat de fiecare data nostalgia tablourilor, Toamna suceveană, Castel medieval, flori, compoziții, naturi statice. Toate subiectele de inspirație devin serioase obiecte de meditație, o formă de simbol, înglobând forme cărora li se asociază alte multe elemente, care pot evidenția starea sufletească în momente de suprasensibilitate, pe care artista le așterne pe pânză cu o bogată încărcătură cromatică.
Artista Cârnu Elvira nu va avea niciodată sentimentul de prea mult. Într-o amplă desfășurare exprimă frumos cromatic și compozițional. Năvalnicul clocot artistic, captivant spectacol al cărui suflu mișcător pulsează ca în tot ceea ce este viu. Siguranța exprimării pe plan artistic arată deja o maturitate a inițierii în arta plastică, experiență care a dat frumoase roade plastice. Cu mult talent înnoadă fir de ață și prin culoare dă ideii viață.
Elvira Cârnu, în lejer avânt, din memorii și-amintiri poate mișca și morile de vânt , cu timpul ce se scurge sub priviri; cromatic desenează și așterne cu talent picturi eterne, cu ce-i vital și de esență, că arta ei din ritmuri și cadență, poate prinde din zbor, doar cu privirea, cum arta fericește cu iubirea.
Artista plastică, Elvira Cârnu reușește cu brio și în artă să-și îndeplinească vocația cu care a fost dăruită de Creator prin bunele ursitoare.

Prof. Pictor Vergil Cojocaru-COVER
Expune fragmente, cuvinte potrivite, expresii frumoase și afirmații laudative
despre artiștii plastici ce vor apărea în „Cartea amintirilor – loc întâlnire
a excelențelor„, lucrare ce se află în culegere la tipografie

Citarea se poate face în limita a 300 de semne. Nici o instituţie sau persoană (site-uri, instituţii mass-media, firme de monitorizare) nu poate reproduce integral articolele purtătoare de Drepturi de Autor din cadrul IndependentaRomana.ro sau al revistei INDEPENDENȚA ROMÂNĂ – INDEPENDENȚA PRIN CULTURĂ fără acordul Fundaţiei literar-istorice "Stoika". Pentru mai multe detalii, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa info@independentaromana.ro


Recomandări

Ghițeanu Ecaterina (Nineta)

Motto: Cuvintele rămân pentru totdeauna mai ales când se adresează între doi Oameni. Când discuți …

Prini Adelmo

Artistul plastic Prini Adelmo, al cărui talent se desfășoară continuu și în cote din ce …







Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Toate informaţiile şi articolele publicate pe acest site de către colaboratorii şi partenerii revistei INDEPENDENȚA ROMÂNĂ – INDEPENDENȚA PRIN CULTURĂ şi ai Fundaţiei literar-istorice "Stoika" sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui site sunt interzise. (vezi secţiunea TERMENI ȘI CONDIȚII). Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa info@independentaromana.ro


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

ATENȚIE! Postaţi pe propria raspundere! Vă rugăm să comentaţi la obiect, legat de conţinutul prezentat in material. Inainte de a posta, citiţi regulamentul. Ne rezervăm dreptul de a şterge comentariile utilizatorilor care nu intrunesc regulile de conţinut prevăzute la capitolul TERMENI SI CONDIȚII. Site-ul IndependentaRomana.ro nu răspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formulării acestora revine integral autorului comentariului.




Te-ar mai putea interesa şi articole din: