CARTEA AMINTIRILOR,
LOC DE ÎNTÂLNIRE A EXCELENŢELOR (XXII)
În numărul din iunie 2019 al revistei „Independența Română-Independența prin cultură„ redăm câteva pasaje despre următorii artiști plastici:
Mănucă Maria – Într-o pictură curată sau tehnică mixtă, prin „Fereastra în timp” mozaic – paradis de culoare și lumină, „Cavalerul trac”, demn vraci misterios și fără de moarte, cucerește negura istoriei și pe simeza Cercului Militar Național , puternic pofticios și zăngănitor, anunță saloanele de pictură organizate de Cenaclul de Arte Plastice al Medicilor „Ion Țuculescu”.
„Cavalerul trac” reprezintă împlinirea rostului mare de lumină, de simțire și cugetare a trecutului istoriei noastre, ideal de frumusețe și patriotism, odă artistică, reușita manifestare plastică a doamnei Mănucă Maria.
„Cavalerul trac” are capacitatea de a împodobi interior publicul iubitor de artă și frumos aducând în sufletele tuturor acea pleiadă viguroasă a picturilor de mare anvergură precum și pe artiștii plastici creatori de senzații și trăiri patriotice precum Mănucă Maria.
„Cavalerul trac” cu înalta sensibilitate a artistei plastice, aduce în suflete un tâlc adânc și tulburător care zăbovește vreme îndelungată în amintirea privitorului, prin tehnica sa calculată, concepția plastică și fantezia cromatică prin care creația se apropie de desăvârșirea Mariei Mănucă.
Plăcerea artistei de a se manifesta prin a exprima în dimensiune artistică interesul pentru portret, un portret istoric nu-i mai aparține creatoarei ci lumii, tuturor ființelor. Este un mare simț artistic pe care artista plastică Maria Mănucă îl dăruiește tuturor, spre bucuria și mulțumirea noastră, a admiratorilor artei sale și a trecutului nostru istoric.
Cătescu Amalia – La un salon de iarnă, artista Cătescu Amalia a prezentat un tablou intitulat „Primăvara”, iar la un salon de toamnă s-a prezentat cu „Maramureșul toamna” și „Condurașii toamnei”. Deși unii critici, specialiști în arta plastică, sunt de părere că peisajul este un gen dificil, pentru că a fost și este cumplit de banalizat, artista Cătescu Amalia a depășit hotarul mărginit al acestei păreri problematice reușind un câmp larg de peisaje, în care pare a clocoti strigătul strecurat, oglindit cromatic într-o frământare intimă a unui suflet nobil.
A reușit, prin arta sa plastică să se oprească și să imortalizeze pe pânză cromatic esența din „Banalitatea” peisajului, punând-o în valoare, ajutând astfel privitorul să treacă mai ușor dincolo de realitatea fizică a priveliștii.
Tablourile sale sunt un frumos și înzestrat exercițiul privirii care fascinează, obligând ochiul să se oprească și să privească cu atenție și depline învățăminte, la fiecare pas într-o lume colorată a artelor plastice. Pictura ei provocatoare pe un plan personal artistic, răscolește patimi artistice, încercând să scoată publicul admirator al artei sale plastice din frenezia superficială a vremilor pe care le trăim într-un spiritual cotidian.
Expozițiile au avut loc în Palatul Cercului Militar Național, organizate de Cenaclul de Arte Plastice a Medicilor „Ion Țuculescu” în perioada 2015-2018. Subsemnatul scriind despre eveniment abia în 2019, după o lungă chibzuință.
Ștefan Alin Ionescu – Cu zeci de ani în urmă se juca piesa „Trei generații”.
La această piesă, pentru educația nepoților, se mergea în familie, părinți, bunici, nepoți, cu scopul vădit ca familia să fie unită și să aibe continuitate.
De regulă, în alegerea profesiunilor, copiii, urmează profesia părinților, doctor, inginer, învățător, profesor, contabil.
În artă, pentru ca profesia să se transmită din tată în fiu, nepot, strănepot trebuie să ai și talent în a cânta, picta, desena, compune poezii sau scrie proză. Norocul mi-a surâs și am cunoscut o familie, Ionescu, de pictori, mama Ionescu Păunița, fiul Roberto Ionescu și nepotul Alin Ionescu. Despre Alin Ionescu, ca persoană fizică și ca artist plastic cu studii UNARTE, vorbesc tablourile sale, despre talentul său cromatic, sensibilitatea. Bunica, doamna Păunița Ionescu, artistă plastică, mândră de talentul nepotului Alin, de adânca și vibranta preocupare în cariera sa plastică. Din puținele tablouri pe care le-am văzut și admirat am constatat expresia cea mai fină ale unor vibrații sufletești. Ca un adevărat artist plastic, în tablouri compuse în acord cu delicatețea artistului sunt și nuanțele delicate ale cromaticii, desenului, compoziției.
Stând față în față cu artistul plastic Alin Ionescu ai impresia că în fața ta se află un bun prieten, pur și credincios.
Sunt multe cuvinte frumoase ce se potrivesc artistului plastic Alin Ionescu care permanent trăiește un neastâmpăr luminos și culoare. Așa să-i ajute Dumnezeu!
Artistul plastic și sportiv de performanță: Boroiu Mihai – Niciun om nu știe cu adevărat cine este.
Pentru sportivi și pictori – rezultatele muncii lor dezvăluie cine sunt, unde sunt, pe scara imaginară a valorilor și chiar pentru cât timp, poate chiar contemporani cu viitorul.
Pentru artiștii plastici ca și pentru noi – publicul, doritor de artă, cultură și frumos, vernisajul este „timpul magic” în care descoperim frumosul, îl apreciem și întotdeauna punem întrebări, ne mirăm sau rămânem muți de uimire.
Domnul Boroiu, sportiv de performanță, pictor, sculptor și fost președinte al asociației artiștilor plastici, este o zămislire a forței și gândirii prin compoziție, desen, cromatică, pe albul imaculat al pânzei.
Cu multă ambiție și-a construit cu îndemânată măiestrie cuvinte plastice care se exprimă cromatic.
Ceea ce observăm azi, aici pe simezele sălii ronde, din cadrul Cercului Militar Național, dacă nu am avea privirea oblonită de invidie, sau „răutate artistică de mentalități înguste” este expresia cea mai înaltă și fidelă a realităților lui sufletești.
Pentru domnul Boroiu arta plastică este o necesitate sufletească, efort sfâșietor, pe care îl desfășoară zi de zi, an de an, poate o întreagă viață, cu tremurarea lui intim sufletească, contopite într-un tot plastic plin de reculegere spirituală, într-o armonie cromatică de invidiat.
Felicitări și aplauze!
Prof. Pictor Vergil Cojocaru-COVER
Expune fragmente, cuvinte potrivite, expresii frumoase și afirmații laudative
despre artiștii plastici ce vor apărea în „Cartea amintirilor – loc întâlnire
a excelențelor„, lucrare ce se află în culegere la tipografie
Citarea se poate face în limita a 300 de semne. Nici o instituţie sau persoană (site-uri, instituţii mass-media, firme de monitorizare) nu poate reproduce integral articolele purtătoare de Drepturi de Autor din cadrul IndependentaRomana.ro sau al revistei INDEPENDENȚA ROMÂNĂ – INDEPENDENȚA PRIN CULTURĂ fără acordul Fundaţiei literar-istorice "Stoika". Pentru mai multe detalii, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa info@independentaromana.ro