ACASĂ / ARTICOLE / ÎN GRADINA LUI ACADEMOS / CARTEA AMINTIRILOR, LOC DE ÎNTÂLNIRE A EXCELENŢELOR (XXVIII)

CARTEA AMINTIRILOR, LOC DE ÎNTÂLNIRE A EXCELENŢELOR (XXVIII)

În numărul din decembrie 2019 al revistei „Independența RomânăIndependența prin cultură„ redăm câteva pasaje despre următorii artiști plastici:

Antoaneta Rădoi (Delavrancea) – o personalitate cu mult spirit, inițiativă, inteligență.

În prezent Director al revistei Convorbiri Literar-Artistice, domnia sa Antoaneta Rădoi este absolventă și de Arte Plastice. Ca foști colegi de studii în ale artelor plastice, sunt un mare admirator al oamenilor de artă, sculptori, arhitecți, actori, cântăreți, balerini, etc. Fost designer vestimentar, pictor de cai verzi pe pereți, apoi binecuvântată de o sacră lumină a pictat icoane, a scris carte cu teme religioase, ca o spovedanie a unui învins. A desenat și pictat miniaturi.

Din Convorbiri literar-artistice și din cele șase cărți apărute sub semnătura Antoaneta Rădoi, subsemnatul are interes și îmi mențin înțelegerea, pe care o adresez tuturor cititorilor revistei Independența Română – Independența prin Cultură, ca pe o întrevedere și credință: „Duhul înțelegerii, duhul blândeții, al răbdării, al smereniei, al gândului curat…și toată darea cea bună, de la Dumnezeu, de la părintele luminilor să fie peste toți”. Această urare ne-o face nouă, cititorilor cărților domniei sale, scrise cu mult și prețios duh religios.

Icoanele pictate de Antoaneta Rădoi sunt un adevărat exercițiu al privirii, al închinăciunii și al credinței că spiritul omului este scânteie divină, care ne dă tăria de a fi convinși că noi, oamenii suntem nemuritori și că bunul Dumnezeu ne face fericiți; pe toți, iubindu-ne deopotrivă, aduce bucuria în sufletele noastre tuturor prin milostenie și mântuire cerească.

Design vestimentar, pictură clasică, icoanele, cărțile scrise din suflet pentru suflete, rolul de director al revistei Convorbiri Literar-artistice, reprezintă destinul unei personalități culturale, un simbol vertical ce se va păstra ca reper în spațiul românesc. Prin câte a trecut Antoaneta Rădoi, cu cele bune și mai puțin bune, se poate spune de către mulți, spun și eu și scriu „Nimic făra Dumnezeu”!

Bucur Claudia – Într-o expoziție de pictură a cenaclului de Arte Plastice al Medicilor „Ion Țuculescu”, în Palatul Cercului Militar Național, Galeria Rondă, cu deosebită bucurie, am remarcat picturi etalon dar și mulți cunoscuți artiști plastici, de profesiune medici.

Artista plastică, medicul Bucur Claudia a fost reprezentată de o lucrare intitulată „Pădure”. Expoziția a fost deschisă în perioada 1-14 octombrie 2019, sub titulatura foarte potrivită, „Vară târzie”. Am rămas plăcut impresionat de lucrarea expusă de domnia sa, Bucur Claudia.

În timp ce, întrun exercițiu al privirii rătăceau prin „pădurea” proprietății artistei Bucur Claudia „amintiri artistice” m-au readus în realitate și alte lucrări expuse de doctor și artista plastică în decurs de mai mulți ani.

În anul 2015 „Peisajul de toamnă” m-a impresionat așa de mult, că îmi doream foarte mult să o cunosc pe artista plastică. Așa se face că în ziua de 2 octombrie 2019 în Galeria de Artă Rondă, visul meu s-a împlinit. Doamna medic Bucur Claudia pictează cu o vibrație neobișnuită, obținând printr-o bogată transpunere cromatică o mare istețime pe retina privitorului, dar și o fulgerătoare diferențialitate de atmosferă, de peisaje plăcute, determinate fiind de unghiul luminii solare și de răsfrângerea acesteia pe trunchiurile copacilor din pădure. Țin minte că am vorbit timp îndelungat cu domnia sa și am apreciat faptul că doamna doctor este obsedată de problemele artistice, dar și de culoare ca o desăvârșită meșteră a paletei cromatice. Așa se face că, în picturile sale se simte vigoarea artistică, prin compoziție, desen, culoare.

Este un talentat artist plastic, sincer și necontenit, unul viguros care deține o voluptate aparte și pune mult suflet, imaginație, talent și inteligență. Lucrările sale plastice au solemnitatea unei înalte și pure armonii care obligă din start privitorul să se apropie cucernic de acestea și să aștepte în a se contopi cu duhul armonic și cromatic sfințit de un doctor al sufletelor.

Pictura artistei plastice Bucur Claudia înlesnește privitorului clipe de vrajă necunoscută și să pătrundă în intimitatea sufletească a creatoarei de plăceri cromatice și să surprindă în arta plastică a artistei, delicate tâlcuri ale spiritului cât și ale unei minți capabile pentru „strigări”colorate în eternitate.

Nu ai cum să uiți tablourile doamnei, mereu ți le vei aminti deoarece sunt rupturi din frumuseți cerești care te îndeamnă și te invită să iubești arta.

P.S. Expoziția personală din sala Foaier organizată în luna noiembrie din acest an, tot la Cercul Militar National a fost un frumos popas duminical care a stat sub semnul agreabilului, a răscolit și a provocat mulțumiri și împliniri sufletești. Datorită expresiilor picturale reale și imaginare, capacitatea creatoare de frumuseți ale acestei artiste plastice capabilă să articuleze o dimensiune importantă a lumii noastre contemporane. Este un bun prilej de a trăi bucuria frumosului într-un prelung exercițiu al privirii.

Iolanda Bădăluță – Într-o expoziție de pictură, organizată de Galeria de Artă Elite ProfArt, la Hilton (Atenee Palace) București, o plăcută surpriză a fost artista plastică Iolanda Bădăluță din Suceava și tablourile sale, una din cei 12 apostoli artiști, care au reușit să desfrunzească cromatic copacii sufletului și să înfrunzească copacii arte plastice, cu ramuri de sensibilitate, doruri, dorințe și speranțe, pictând filele vieții lor, ca și când ar avea o supremă misiune de la Creator.

Artista plastică Iolanda Bădăluță, arta plastică expusă privitului iubitorilor de artă și frumos, reușește să pună în acord instinctul și rațiunea, susținute de rigorile limbajului cromatic, desen și compoziție, într-o claritate a cunoașterii.

Tabloul „Metamorfosis” este ca o completare a celor scrise mai sus.

În pictura „Portretul unei fete” frumoase se observă o cromatică proprie, Bădăluță Iolanda, de un pitoresc conținut, lucrare expresivă, discretă, viguroasă, caldă și odihnitoare, demnă de admirare și aplauze.

Lucrările domniei sale ca și a celorlalți din grupul celor 12 apostoli expozanți ai artelor plastice, sunt ca un ceremonial, ca un protocol, căruia, spre deosebire de preocupările obișnuite cotidiene, reprezintă percepția realității – emoția artistică – spirituală care în picturi (tablouri) se traduce prin desen, compoziție, culoare, ce intră în perfectă rezonanță cu inima și cugetul admiratorilor de artă, cultură, frumos.

Tablourile artiștilor, conturează plastic, inspirat, imagini oglindă ale sufletului, a propriei lor personalități. Iolanda Bădăluță a obținut totul prin mintea și forța tenacității sale. Nu este dat omului să vadă acele forțe, pe care creatorul ne permite să le simțim. Se va vorbi de Iolanda că a trăit cândva. Doamne poți să o ajuți, este numai vrerea Ta.

Dupa-a artei risipire
Când tu vei pleca din lume
Vei avea loc lângă Domnul
În casa lui de iubire.

Înveșmântată-n înălțimile senine
Arta te va ocroti,
Slava va fi pentru tine
Prieten ce te va iubi.

Popa Laura – Am cunoscut-o pe Popa Laura, la expoziția de grup, de la Biblioteca Metropolitană, la sfârșitul lunii octombrie, al acestui an, la al cărui vernisaj am spus următoarele: „fiecare expoziție de artă plastică este un spectacol oferit de către artistul plastic expozant, prin care se observă retrăirea autorului, până la identificarea momentului în care pictorul a realizat opera sa plastică. Spiritul de observație și capacitatea de a surprinde esența lucrurilor, de către expozanta Popa Laura, ne dă sentimentul unui spectacol, la care imaginativ participăm, parcă, și noi la ultima tușă de culoare, desen și compoziție. Artista stilizează printr-un desen sigur și personal, unde pata de culoare pare a se așterne de la sine. Tematica, artistei plastice expozante, Popa Laura, este una variată și bogată în sentimente: Apus peste sat, Oraș stilizat, Noapte la oraș, Portrete d e bătrân, Arlechin, Fată cu Chitară, Hora balerinelor, Cunoscuta floarea soarelui, și alte multe lucrări.

Printr-o simfonie picturală, observăm în tablourile expuse de către Popa Laura, înaltul sentiment plastic, impresionant și prin prețiozitatea materiei cromatice utilizate, într-un tot artistic, plin de reculegere și arome.

I-am recomandat artistei să lucreze cât de mult,, că bine deja creează, că viața trece fulgerător, de repede și … ultimele bucurii și mulțumiri nu vor mai fi la fel de minunate ca primele.

Prof. Pictor Vergil Cojocaru-COVER Expune fragmente, cuvinte potrivite, expresii frumoase și afirmații laudative despre artiștii plastici ce vor apărea în „Cartea amintirilor – loc întâlnire a excelențelor”, lucrare în curs de apariție.

Citarea se poate face în limita a 300 de semne. Nici o instituţie sau persoană (site-uri, instituţii mass-media, firme de monitorizare) nu poate reproduce integral articolele purtătoare de Drepturi de Autor din cadrul IndependentaRomana.ro sau al revistei INDEPENDENȚA ROMÂNĂ – INDEPENDENȚA PRIN CULTURĂ fără acordul Fundaţiei literar-istorice "Stoika". Pentru mai multe detalii, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa info@independentaromana.ro


Recomandări

Ghițeanu Ecaterina (Nineta)

Motto: Cuvintele rămân pentru totdeauna mai ales când se adresează între doi Oameni. Când discuți …

Prini Adelmo

Artistul plastic Prini Adelmo, al cărui talent se desfășoară continuu și în cote din ce …







Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Toate informaţiile şi articolele publicate pe acest site de către colaboratorii şi partenerii revistei INDEPENDENȚA ROMÂNĂ – INDEPENDENȚA PRIN CULTURĂ şi ai Fundaţiei literar-istorice "Stoika" sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui site sunt interzise. (vezi secţiunea TERMENI ȘI CONDIȚII). Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa info@independentaromana.ro


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

ATENȚIE! Postaţi pe propria raspundere! Vă rugăm să comentaţi la obiect, legat de conţinutul prezentat in material. Inainte de a posta, citiţi regulamentul. Ne rezervăm dreptul de a şterge comentariile utilizatorilor care nu intrunesc regulile de conţinut prevăzute la capitolul TERMENI SI CONDIȚII. Site-ul IndependentaRomana.ro nu răspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formulării acestora revine integral autorului comentariului.




Te-ar mai putea interesa şi articole din: