ACASĂ / ARTICOLE / MUZEE-EXPOZIȚII-COLECȚII-COLECȚIONARI / „CASA ROMANȚEI” DIN TÂRGOVIȘTE – SPAȚIU UNIC ÎN ROMÂNIA

„CASA ROMANȚEI” DIN TÂRGOVIȘTE – SPAȚIU UNIC ÎN ROMÂNIA

„CASA ROMANȚEI” DIN TÂRGOVIȘTE
– SPAȚIU UNIC ÎN ROMÂNIA –

„Casa Romanței” din Târgoviște – spațiu muzeal unic în România

Realizarea la Târgoviște a „Casei Romanței” – spațiu muzeal unic în România – sub patronajul Federației Asociațiilor, Centrelor și Cluburilor pentru UNESCO din Europa și America de Nord (FEACU), constituie unul dintre cele mai remarcabile argumente care promovează, pe plan național și internațional, Romanța, pentru includerea acestui gen muzical de patrimoniu al culturii naționale în Lista Reprezentativă UNESCO a Patrimoniului Cultural Imaterial al Umanității.
Ideea înființării la Târgoviște a „Casei Romanței” aparține fondatorului și președintelui Centrului Cultural pentru UNESCO „Cetatea Romanței” Târgoviște, Teodor Vasiliu, doctor în istorie, autor al monografiei „Istoria Crizantemei de aur”, pasionat cercetător al genului și al fenomenului muzical de la Târgoviște și deținător al unei impresionante colecții personale în domeniul Romanței și al Festivalului „Crizantema de aur”.
Imobilul din Târgoviște, Bulevardul Regele Carol I, nr. 3, în care a fost realizată și inaugurată „Casa Romanței” la data de 18 octombrie 2017, are el însuși valoare de patrimoniu. În anul 2017, având în vedere interesul public major, manifestat şi în cadrul întâlnirilor oficiale cu delegaţii ale reprezentanților Comisiei Naționale a României pentru UNESCO și ai FEACU, cu scopul înființării și acreditării Casei Romanţei ca Muzeu al Romanţei, putând deveni astfel unul dintre cele 40 de muzee ale muzicii din lume și unul dintre cele 5 muzee ale genurilor muzicale de patrimoniu din lume. Alegerea sa a fost justificată şi din punct de vedere istoric, având în vedere că în acest imobil a fost semnat în anul 1968 actul de naştere al Festivalului Naţional de Romanţe “Crizantema de Aur”, cel mai mare eveniment muzical naţional din România dedicat Romanţei, care a oferit Municipiului Târgovişte un bine meritat statut cultural de Capitală a Romanţei.
Proiectul „Casa Romanței – ambasadă a culturii la Târgoviște”
La „Casa Romanței” din Târgoviște se organizează periodic, în parteneriat cu numeroase instituții publice, evenimente cultural-artistice, educative și științifice, menite să înnobileze statutul cultural și istoric al municipiului Târgoviște și al județului Dâmbovița și să contribuie la identificarea de noi oportunități pentru promovarea în țară și în străinătate a patrimoniului cultural din această zonă a României.

Organizarea muzeală a „Casei Romanței”

Casa Romanței din Târgoviște se deschide cu „Sala vocilor de aur”, dedicată corifeilor romanței și marilor voci ale scenei românești și internaționale care au slujit Romanța și Festivalul Național „Crizantema de aur”, prin activitatea lor concertistică și discografică. Vizitatorii pot admira încă de la intrare panourile cu fotografii ale vedetelor muzicii populare, muzicii clasice și muzicii ușoare din România, alături de cele al interpreților din străinătate care au fost prezenți în recital la Festivalul Național „Crizantema de aur”. Vitrinele sunt dedicate partiturilor vechi, documentelor inedite, fotografiilor din festival, discurilor vechi și noi de romanțe, precum și altor materiale din colecții particulare.
„Sala compozitorilor” cuprinde documente inedite, fotografii și partituri vechi care reprezintă o mărturie istorică elocventă a preocupării pentru creația de romanțe pe care au avut-o generații de mari compozitori români, peste 250, mari dirijori și muzicologi care au contribuit semnificativ la evoluția acestui gen muzical, la înnobilarea lui muzicală și poetică, precum și la slujirea lui timp de 50 de ani pe scena Festivalului Național de Romanțe „Crizantema de aur”. Tot în această sală, vizitatorii pot admira numeroase partituri manuscris de romanță, prezentate în concursurile de Creație ale Festivalului „Crizantema de aur”, caiete cu versuri de romanțe din perioada interbelică, culegeri de romanțe editate în ultimii 50 de ani la Editura Muzicală a Uniunii Compozitorilor și Muzicologilor din România, precum și culegeri muzicale editate de compozitori români. Alte lucrări foarte valoroase sunt: monografia „Istoria Crizantemei de aur”, culegerea muzicală „100 de romanțe lansate la Crizantema de aur”, realizate de Teodor Vasiliu și, respectiv, de Alina Mavrodin Vasiliu – director artistic al Festivalului Național de Romanțe „Crizantema de aur”.
Tot „Sala compozitorilor” găzduiește și o foarte veche partitură olografă de romanță a celebrului compozitor Ciprian Porumbescu, facsimil după partitura originală aflată în arhiva Uniunii Compozitorilor și Muzicologilor din România, precum și planșa intitulată „Romanța imnului național”, care cuprinde partiturile, versurile și alte documente istorice care probează faptul că romanța compusă în anul 1836 de Anton Pann, „Din sânul maicei mele”, pe versurile poetului târgoviștean Grigore Alexandrescu, se află la geneza Imnului de stat al României, „Deșteaptă-te, române!”, ale cărui versuri au fost semnate de Andrei Mureșanu.
„Sala Trofeelor” și „Sala actorilor și prezentatorilor” cuprind fotografiile câștigătorilor Trofeului „Crizantema de aur” și pe cele ale Premiului I al festivalului, începând cu anul 1968, precum și fotografii ale celor peste 70 de mari actori și prezentatori de televiziune care au prezentat și au susținut recitaluri la „Crizantema de aur”. De asemenea, aici se mai găsesc fotografii inedite din concerte, discuri, materiale documentare din colecțiile lor particulare, premii, trofee și distincții din istoria festivalului, toate programele de sală din cele 50 de ediții, afișe, precum și multe documente inedite aparținând realizatorilor de televiziune, de radio și jurnaliștilor din presa scrisă care au contribuit la difuzarea și promovarea Romanței și a Festivalului Național „Crizantema de aur”, astfel încât Romanța să ajungă la marele public din România și din străinătate.
Vizitatorii mai pot admira la „Casa Romanței” instrumente muzicale vechi, ținute vestimentare de concert și alte articole personale donate de compozitori, dirijori și interpreți de romanțe și de urmași ai acestora.
Sala studio „Crizantema de aur” este destinată organizării evenimentelor culturale în cadrul programului „Casa Romanței – ambasadă a culturii la Târgoviște” și are în dotare pianul de concert al Festivalului „Crizantema de aur”, care a supraviețuit miraculos incendiului care a distrus, în anul 1986, sala de spectacole a Casei de Cultură a Sindicatelor din Târgoviște, în care se organiza anual festivalul.

ANDREI VASILIU

Citarea se poate face în limita a 300 de semne. Nici o instituţie sau persoană (site-uri, instituţii mass-media, firme de monitorizare) nu poate reproduce integral articolele purtătoare de Drepturi de Autor din cadrul IndependentaRomana.ro sau al revistei INDEPENDENȚA ROMÂNĂ – INDEPENDENȚA PRIN CULTURĂ fără acordul Fundaţiei literar-istorice "Stoika". Pentru mai multe detalii, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa info@independentaromana.ro


Recomandări

Casa memorială I.L.Caragiale din fostul sat Haimanale

Printre locurile ce trebuie vizitate, spre a vedea și a simți acei fiori pe care …

Muzeul Câmpiei Boianului „Traian Zorzoliu” Drăgănești-Olt

Aflat la intrarea în orașul Drăgănești-Olt dinspre DJ546, pe strada Nicolae Titulescu, muzeul poate fi …







Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Toate informaţiile şi articolele publicate pe acest site de către colaboratorii şi partenerii revistei INDEPENDENȚA ROMÂNĂ – INDEPENDENȚA PRIN CULTURĂ şi ai Fundaţiei literar-istorice "Stoika" sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui site sunt interzise. (vezi secţiunea TERMENI ȘI CONDIȚII). Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa info@independentaromana.ro


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

ATENȚIE! Postaţi pe propria raspundere! Vă rugăm să comentaţi la obiect, legat de conţinutul prezentat in material. Inainte de a posta, citiţi regulamentul. Ne rezervăm dreptul de a şterge comentariile utilizatorilor care nu intrunesc regulile de conţinut prevăzute la capitolul TERMENI SI CONDIȚII. Site-ul IndependentaRomana.ro nu răspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formulării acestora revine integral autorului comentariului.




Te-ar mai putea interesa şi articole din: