Voi puncta câteva succese ale cinematografiei românești din lumea Filmului Internațional: Filmul lui Corneliu Porumboiu: Infinite Football (Fotbal infinit), lansat în 2018, se află pe o listă realizată de New Yorker cu cele mai bune 27 de filme din ultimul deceniu. Topul este realizat de criticul de film Richard Brody. Acesta scrie că, pe lângă filmele unor cineaști consacrați precum Martin Scorsese, Clint Eastwood, Spike Lee (și lista continuă cu marii cineaști), există o mulțime de filme realizate de oameni tineri și o mulțime de actori care s-au consacrat în urma acestora. În luna iulie venea o știre importantă din Londra: cinematografele Curzon Mayfair și Curzon Richmond și-au reluat activitatea. Filmul lui Porumboiu „The Whistlers” va rula din 24 iulie pe marile ecrane” urma o scurtă prezentare a regizorului și continua: Corneliu Porumboiu, din fruntea Noului val din România, revine să dea savoare, cu acest thriller încântător. După descrierea, în câteva cuvinte a subiectului filmului, urmează aprecierile a doi critici de film renumiți: Phil De Semlyen, de la Time out scria: „Noul val românesc revine cu năucitorul thriller negru Hitchcockian”; iar Peter Bradshaw de la The Guardian caracteriza filmul ca „O piesă de entertainement realizată cu deosebit rafinament și eleganță”.
Cristian Mungiu cu Bacalaureat (coproducție România, Franța, Belgia – „Graduation”) și Peter Strickland cu Katalin Varga fac parte dintre cele 12 filme selectate de cinematografele Curzon. „Câștigător al Palme d’or cu filmul 4 luni, 3 săptămâni & 2 zile, „Beyond the Hills”, explorare magistrală a compromisului moral și al corupției birocratice expuse printr-o intrigă captivantă și complexă, o dramă de familie care te prinde ca un thriller”. Peter Bradshaw scris în Guardian: „Un film făcut cu măiestrie, complex, de subtilitate psihologică și valoare morală”. Duminică 26 iulie 2020, s-a încheiat la Râșnov, ediția 12.1 a Festivalului de Film și Istorii (FFIR), care a avut loc între 17- 26 iulie. Evenimentul a fost programat în două etape: 17- 26 iulie și 21-30 august. Tema principală din acest an a fost Război și pace. Programul final prezintă 18 filme, 9 concerte, 26 ore de transmisie live, peste 34 000 de vizualizări online și 17 invitați speciali cu care a putut intra în dialog, publicul larg, în Piața Unirii și prin live Streaming. Printre invitații Irinei Margareta Nistor s-au numărat: Vlad Ivanov, Teodora Enache, Nicolae Mărgineanu, Ștefan Velniciuc ș.a.
Beatrice Kiseleff
Citarea se poate face în limita a 300 de semne. Nici o instituţie sau persoană (site-uri, instituţii mass-media, firme de monitorizare) nu poate reproduce integral articolele purtătoare de Drepturi de Autor din cadrul IndependentaRomana.ro sau al revistei INDEPENDENȚA ROMÂNĂ – INDEPENDENȚA PRIN CULTURĂ fără acordul Fundaţiei literar-istorice "Stoika". Pentru mai multe detalii, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa info@independentaromana.ro