ACASĂ / ARTICOLE / EVENIMENTE / CERCUL MILITAR NAȚIONAL. 100 DE ANI DE LA INTRAREA ROMÂNIEI ÎN PRIMUL RĂZBOI MONDIAL

CERCUL MILITAR NAȚIONAL. 100 DE ANI DE LA INTRAREA ROMÂNIEI ÎN PRIMUL RĂZBOI MONDIAL

CERCUL MILITAR NAȚIONAL. 100 DE ANI DE LA
INTRAREA ROMÂNIEI ÎN PRIMUL RĂZBOI MONDIAL

 

La iniţiativa conducerii Institutului pentru Studii Politice de Apărare şi Istorie Militară din cadrul Ministerului Apărării Naţionale, care a organizat o masă rotundă la Galeria Artelor aparţinând Cercului Militar Naţional, au participat şi membrii Fundaţiei Literar-Istorice „STOIKA”.
Tema acestei manifestări a fost „Intrarea României în Primul Război Mondial” (1916) şi consecinţele asupra conflagraţiei”. Organizatorii: dl. General maior (r) dr. Mihail E. Ionescu – Directorul Institutului şi dl. Comandor Petre Otu – director adjunct, ca moderator, au asigurat derularea unui program bogat documentat cu tematică de interes major precum: Tratativele României de intrare în război. Viziunea memorialistică (Cc. şt. gr. I Sergiu Iosipescu), România şi Puterile Centrale în vara anului 1916 (Lect. univ. dr. Sorin Cristescu), Diplomaţia italiană despre intrarea României în Primul Război Mondial (1916) – (Lect. univ. dr. Mihail Dobre), Aspecte economice ale pregătirii şi ducerii Războiului României (Prof. univ. dr. Marin Badea, conf. univ. Camelia Brâncoveanu), Intrarea în Primul Război a României. Balansare sau aliniere? (Cc. șt. gr. II Şerban Cioculescu).

cercul-militar

La secţiunea intervenţii cu tematica „Destine de familie în Primul Război Mondial”, Preşedintele Fundaţiei Literar-Istorice „STOIKA”, Florian Laurenţiu Stoica, a prezentat contribuţia unor membri ai familiei sale pe teatrele de luptă.
Poetului erou Constantin T. Stoika, sublocotenent care a condus o companie în cadrul Batalionului I grăniceri în prima linie a frontului pe defileul Jiului, i-au fost reliefate dârzenia, hotărârea de a învinge un duşman net superior ca număr şi dotare tehnică, până la sacrificiul suprem.
Timpul nu a permis spre a detalia personalitatea lui complexă de scriitor, poet, traducător din operele clasicilor, publicist, inițiator de reviste și ziare. Au fost prezentate, pe rând, alte două figuri emblematice, respectiv, fratele său, căpitanul Titus T. Stoika, rănit atât pe defileul Jiului, cât şi la trecerea Tisei şi, în final, pe colonelul Ştefan V. Stoika, vărul lor, unde războiul l-a prins pe frontul de la Tabla Buţii, și el la rândul lui rănit.. În acelaşi context au fost prezentate pe scurt iniţiativele fundaţiei pentru a aduce în faţa actualei generaţii figuri proeminente din istoria ţării noastre, prin manifestări specifice, cât şi prin intermediul revistei „Independenţa Română-Independenţa prin cultură”.
Evenimentul de la Cercul Militar Naţional s-a încheiat cu un miniconcert de fanfară, exerciţii de mânuire a armamentului şi o retragere cu torţe.

FLORIAN LAURENŢIU STOICA

Citarea se poate face în limita a 300 de semne. Nici o instituţie sau persoană (site-uri, instituţii mass-media, firme de monitorizare) nu poate reproduce integral articolele purtătoare de Drepturi de Autor din cadrul IndependentaRomana.ro sau al revistei INDEPENDENȚA ROMÂNĂ – INDEPENDENȚA PRIN CULTURĂ fără acordul Fundaţiei literar-istorice "Stoika". Pentru mai multe detalii, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa info@independentaromana.ro


Recomandări

Un eveniment complex, literatură, muzică, actorie, desen

Am asistat, sâmbătă 30 septembrie 2023, în eleganta sală a Bibliotecii Metropolitane București la o …

Un secol de culoare – 2-15 octombrie 2023

Cercul Militar Național a găzduit în perioada 2 – 15 octombrie 2023 expoziția colectiva de …







Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Toate informaţiile şi articolele publicate pe acest site de către colaboratorii şi partenerii revistei INDEPENDENȚA ROMÂNĂ – INDEPENDENȚA PRIN CULTURĂ şi ai Fundaţiei literar-istorice "Stoika" sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui site sunt interzise. (vezi secţiunea TERMENI ȘI CONDIȚII). Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa info@independentaromana.ro


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

ATENȚIE! Postaţi pe propria raspundere! Vă rugăm să comentaţi la obiect, legat de conţinutul prezentat in material. Inainte de a posta, citiţi regulamentul. Ne rezervăm dreptul de a şterge comentariile utilizatorilor care nu intrunesc regulile de conţinut prevăzute la capitolul TERMENI SI CONDIȚII. Site-ul IndependentaRomana.ro nu răspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formulării acestora revine integral autorului comentariului.




Te-ar mai putea interesa şi articole din: