CLEOPATRA LUCA – MANSARDA VISELOR
Tema recentului roman al Cleopatrei Luca este drama familiei lui Barbu Constantinidis, directorul băncii din centrul marelui oraș, deposedată de averea realizată prin muncă onestă. Totul a început în perioada 1950-1960. Romanul conține toate elementele, nu inventate, ci oferite de realitatea vieții social-politice a obsedantului deceniu, când răsturnarea socială radicală, suportată de România acelor ani, a avut drept consecință inversarea totală a valorilor sociale și morale. Cu mult har artistic și forță de pătrundere, scriitoarea Cleopatra Luca urmărește familia amintită aflată în aceeași situație ca multe altele, pe care ea însăși a trăit-o și de care a fost marcată.
Mansarda visurilor este un roman de atitudine, de o puternică forță educativă prin impunerea perseverenței și dăruirii bunicii și nepoatei în lupta lor pentru a li se restitui casa spațioasă și restul proprietăților. Demersul lor a fost posibil în noile condiții create după decembrie 1989. Acțiunea prozei ce se citește aproape fără pauză, așa cum se întâmplă cu tot ce scrie Cleopatra Luca, se petrece în câteva zile, dar prin introspecția și retrospectiva create de protagoniste ne întoarcem mult în trecut.
Totul este temeinic motivat în acest roman: prin încrengătura mediilor, prin susținerea puținelor personaje care se perindă de-a lungul timpului, prin limbajul fluent, prin citatele comentate, prin firul speranței ce nu se rupe…
GEO CĂLUGĂRU
Membru al Uniunii Scriitorilor din România
Citarea se poate face în limita a 300 de semne. Nici o instituţie sau persoană (site-uri, instituţii mass-media, firme de monitorizare) nu poate reproduce integral articolele purtătoare de Drepturi de Autor din cadrul IndependentaRomana.ro sau al revistei INDEPENDENȚA ROMÂNĂ – INDEPENDENȚA PRIN CULTURĂ fără acordul Fundaţiei literar-istorice "Stoika". Pentru mai multe detalii, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa info@independentaromana.ro