ACASĂ / ARTICOLE / OGLINDA ȘCOLII / Colegiul dobrogean SPIRU HARET Tulcea

Colegiul dobrogean SPIRU HARET Tulcea

Dobrogea este istoria românilor în miniatură, prin descoperirile arheologice, cetățile grecești sau romane, monumentele otomane, construcțiile civile și religioase ale românilor. Românul în Dobrogea calcă pretutindeni pe ruinele măririi strămoşilor săi scria Ion Ionescu de la Brad. Această istorie comună a geților cu grecii sau coloniștii romani, cu populația musulmană după cucerirea turcească este un exemplu de conviețuire pașnică a românilor cu toate aceste etnii în decursul istoriei lor, ca populație stabilă în acest teritoriu dintre Dunăre și Marea Neagră. Ocazia cunoașterii învățământului tulcean mi-a fost oferită de calitatea de președinte de bacalaureat la Colegiul Spiru Haret din Tulcea. Clădirea monument istoric a colegiului dobrogean a fost construită între anii 1864-1867 de către Ahmed Resim Paşa, muteshariful Sangeacului Tulcea fiind inaugurat în 14 noiembrie 1883 ca gimnaziu de băieți.

A funcționat în această clădire până în 1903. Informațiile din acest articol sunt preluate atât din însemnările personale ca și conducător de bacalaureat dar și din unele monografii referitoare la această prestigioasă instituție de învățământ tulceană: Monografia Liceului „Spiru C. Haret” Tulcea (1883-1983), de Virginia Daria şi Aurel Munteanu – 1983; Colegiul Dobrogean „Spiru Haret” (1983-2003), de Petre Guţescu, Emilia MititeluRăileanu, Mircea Mititelu-Răileanu – 2001 sau lucrarea lui Mihai Albotă, “Istoria învățământului tulcean de la începuturi până în anul 2007”, Tulcea – 2008. Am mai folosit site-ului Colegiului și Bibliotecii județene Tulcea cu realizările profesorilor și elevilor acestei instituții de învățământ. O privire de ansamblu a istoriei colegiului Spiru Haret, cititorul revistei noastre o poate face prin prisma succintelor momente din istoria acestuia.

14 noiembrie 1883 – ia fiinţă „Gimnaziul real de băieți” din Tulcea care funcționează până în 1885 când se desființează din cauza crizei financiare. Se reînființează în 1890 cu trei clase apoi cu patru clase. În 1897 se înființează clasa a V-a, școala fiind transformată în liceu. Prin intervenția prefectului de Tulcea, Ioan Nenițescu, scriitor, membru al Academiei Române, școala este transformată în liceu iar la 2 septembrie 1897 este înființată Școala Secundară de fete gradul II, cu denumirea Principesa Ileana. În 1899 se înființează clasa a VII-a. În 1898 este înființată o echipă de teatru iar în 1900 corul liceului și o orchestră simfonică Ministrul Spiru Haret în 1902 își pune semnătura pe documentul de construcție a unui nou local de școală, iar în 1903 se acordă denumirea liceului Principele Carol, denumire care este menținută până în 1941.

1906 – apare prima publicaţie a elevilor de la cursul superior „Colnicul Hora”, prima revistă şcolară din Dobrogea. 1916 – se înfiinţează biblioteca liceului, care este şi prima bibliotecă publică din oraş. 1 decembrie 1916 – liceul se închide (în timpul regimului de ocupaţie militară bulgară-germană- turcă). Își reia activitatea în 1918. 1920 – se amenajează arena “Mircea„. În cinstea ministrului Spiru Haret în octombrie 1923 se dezveleşte bustul marelui pedagog şi om politic.

Între 1925 și 1926 se construieşte prin colectă publică inițiată de Constantin Motomancea, directorul școlii, cu sprijinul arhitectului C. Hârjeu, actuala aripă de nord a liceului cu 10 săli de clasă, cu pereţii căptuşiţi cu lambriuri din lemn, cu sobe de teracotă, cu lumină electrică şi mobilier corespunzător. Construcția este continuată în 1927 de arhitectul Gheorghe Brătescu, cu pavilionul central având săli de clasă, cancelarii, o sală de recepţii, subsol şi mansardă terminate în același an.

1928-1929 – se trece pe baza prevederilor Legii învăţământului din 1928, la Liceul unitar de şapte clase (3 pentru cursul inferior şi 4 pentru cursul superior) sau liceal propriu-zis. Din anul şcolar 1934 –1935 se revine la liceul cu 8 clase cu două cicluri de câte 4 ani fiecare. Septembrie 1941- se schimbă numele în „Liceul teoretic de băieţi” Tulcea. 1948 – prin unificarea Liceului de băieţi cu Liceul de fete devine Liceul mixt Tulcea. În anul şcolar 1948 – 1949 se înfiinţează învăţământul seral şi fără frecvenţă, fiind în lichidare începând cu anul şcolar 1982 – 1983. 1953 – 1957 – liceul devine „Școala medie de 10 ani nr.1”. În anul şcolar 1957 – 1958 se reînfiinţează învăţământul primar. 1958–1965 – Școala medie nr.1 redevine „Liceul de cultură generală nr.1”. 1970 –1971 – se construieşte aripa de sud cu 10 săli de clasă şi 3 laboratoare (fizică, chimie şi biologie). Începând cu anul 1971 liceul se numeşte Liceul „Spiru Haret” 1972 – 1973 – se construieşte clădirea atelierelor – şcoală. 10 –12 noiembrie – se inaugurează muzeul liceului. 1993 – devine școală asociată UNESCO. Din 13 iulie 1996 liceul se numeşte Colegiul Dobrogean „Spiru Haret” 2000 – 2001- se amenajează cabinetele de: istoriegeografie, ştiinţe socio-umane si psihopedagogie.

Între anii 2001-2003 se amenajează câte un laborator de informatică, fiecare cu o reţea formată din 25 de staţii și un server, iar în 2004 se amenajează cabinetul de limbi străine și se dotează cu material didactic corespunzător laboratorul de fizică. În 2005 se dă în folosinţă laboratorul de chimie, dotat cu aparatura necesară procesului de învățământ și laboratoarele de geografie și biologie. Între 2005- 2008 sunt realizate cabinetele de: matematică, consiliere şcolară, istorie, ştiinţe sociale, limba română și cel al Comisiei pentru asigurarea și realizarea calităţii procesului de învățământ. La 22 Aprilie 2008 – Colegiul Spiru Haret devine școală europeană. Mihai Albotă în cartea despre învățământul tulcean, amintită mai înainte menționează elevii liceului care „au plecat să slujească știința și cultura”: Constantin Brătescu (geograf), Oreste Tafrali (istoric), Nicolae Cornăţeanu (ştiinţe agricole), Nicolae Dinculescu (inginer), Alexandru Arbore, Paul Nicorescu, Sergiu Condrea, Ovidiu Voinea, Constantin Caloghera, Enciu Minciu, Alexa Cristea, Dan Potolea, Edmond Berceanu, Lila Sântean, Sorina Vicolov, Mioara Avram, Gheorghe Nedioglu, Gheorghe Eminescu, Traian Coşovei, Emilia Căldăraru, Pavel Dan, Marian Augustin Ioan, Dumitru Chiriac, Ludovic Paceag, Constantin Calafeteanu, Anton Lazăr, Albert Poch, Toni Buiacici, Natalia Lefescu, Virginia Mirea etc.

„Acordarea numelui de Colegiul Dobrogean „Spiru Haret” acestei instituţii de învăţământ tulcene, prin Ordinul Ministrului Învăţământului Nr. 4133 din 13 iunie 1996, consfinţeşte rolul pe care l-a jucat în viaţa spirituală a Dobrogei”. Actuali și foști elevii ai colegiului cu profesorii lor au editat trimestrial revista „Aspiraţii”. În ultimii ani, colegiul a desfăşurat o bogată activitate în cadrul şcolilor asociate UNESCO. Colegiul a fost organizatorul a două ediţii ale Jocurilor Olimpice ale Păcii, la care au participat licee de prestigiu şi şcoli generale din Iaşi, Bacău, Constanţa, Galaţi, Bucureşti, Focşani, asociate UNESCO. La acest liceu, a învățat și Mihai Moruzov, șeful serviciului secret din perioada interbelică.

Prof.univ.dr. Ştefan Păun

Citarea se poate face în limita a 300 de semne. Nici o instituţie sau persoană (site-uri, instituţii mass-media, firme de monitorizare) nu poate reproduce integral articolele purtătoare de Drepturi de Autor din cadrul IndependentaRomana.ro sau al revistei INDEPENDENȚA ROMÂNĂ – INDEPENDENȚA PRIN CULTURĂ fără acordul Fundaţiei literar-istorice "Stoika". Pentru mai multe detalii, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa info@independentaromana.ro


Recomandări

FĂLTICENII-oglindă a școlii românești

Un loc încărcat de istorie generează în mod automat o emulație în folclorul unui popor, …

Colegiul național Carol I Craiova

Activitatea de Președinte de Bacalureat la Colegiul Național Carol I, Craiova a oferit prilejul autorului …







Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Toate informaţiile şi articolele publicate pe acest site de către colaboratorii şi partenerii revistei INDEPENDENȚA ROMÂNĂ – INDEPENDENȚA PRIN CULTURĂ şi ai Fundaţiei literar-istorice "Stoika" sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui site sunt interzise. (vezi secţiunea TERMENI ȘI CONDIȚII). Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa info@independentaromana.ro


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

ATENȚIE! Postaţi pe propria raspundere! Vă rugăm să comentaţi la obiect, legat de conţinutul prezentat in material. Inainte de a posta, citiţi regulamentul. Ne rezervăm dreptul de a şterge comentariile utilizatorilor care nu intrunesc regulile de conţinut prevăzute la capitolul TERMENI SI CONDIȚII. Site-ul IndependentaRomana.ro nu răspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formulării acestora revine integral autorului comentariului.




Te-ar mai putea interesa şi articole din: