Această instituţie de învăţământ a fost înfiinţată în anul 1919, imediat după introducerea administraţiei româneşti în Ardeal. La început a purtat denumirea de „Liceul de Fete” din Arad. Între anii 1920 – 1948 s-a numit Liceul de fete „Elena Ghiba Birta” din Arad, după numele celei care a fost o protectoare a învăţământului românesc din zona de vest a ţării. Ea a şi înfiinţat o fundaţie, căreia, prin testamentul întocmit în 1863, îi oferea 48000 de florini, cu scopul de a acorda burse de câte 200 de florini pentru elevii şi studenţii săraci dar merituoşi, de religie ortodoxă şi de origine greacă (aromână) sau română din comitatele Arad, Bihor, Bekes, Cenad.
EUGENIA GROȘAN
Elena Ghiba Birta (1801-1864) a fost o mare protectoare a învăţământului din partea de vest a României de azi. Ea s-a născut în 1801, probabil la Bichiş (Bekes, azi în Ungaria), unde tatăl ei era preot ortodox. Familia sa, din partea tatălui, era de origine româno- macedoneană, mama sa fiind Ana Neamţ, o româncă din Ineu. La 2 iulie 1863, aceasta şi-a încheiat testamentul, la Arad, în prezenţa primarului Aradului şi a altor şase persoane. Ea lăsa, prin testament, „peste 14000 de florini bisericilor ortodoxe din Arad, Bichiş, Oradea şi Ineu, precum şi celor romano-catolice şi reformate din Arad.”
O donaţie specială „de 48.000 de florini a fost făcută pentru crearea Fundaţiei „Elena Ghiba Birta”, care urma să acorde 12 burse (stipendii) a câte 200 de florini pentru ajutorarea elevilor şi studenţilor săraci, dar merituoşi, de religie ortodoxă şi de origine greacă (a se înţelege „aromână”) sau română, din comitatele Arad, Bihor, Bichiş şi Cenad.”
Fundaţia a fost condusă de un comitet, al cărui preşedinte era episcopul ortodox din Arad, Ioan Meţian. Au mai fost preşedinţi ai acestui comitet – în anii următori – şi episcopii Iosif Goldiş, Ioan Papp, dr. Grigore Gh. Comşa şi dr. Vasile Mager, iar printre membri îi întâlnim pe Vasile Mangra, Vasile Goldiş, dr. Aurel Lazăr. De stipendiile oferite au beneficiat, între 1877-1926, 125 de elevi şi studenţi de la şcoli şi universităţi din Arad, Oradea, Timişoara, Beiuş, Sibiu, Cluj. Dintre ei pot fi amintiţi:
Roman Ciorogariu: profesor şi director la Institutul Pedagogic şi Teologic din Arad, ulterior episcop al diecezei ortodoxe din Oradea;
Nicolae Mihulin: profesor de ştiinţele naturii la Institutul Pedagogic din Arad, delegat la Marea Adunare Naţională de la Alba Iulia la 1 Decembrie 1918, director al Liceului
de Fete „Elena Ghiba Birta” din Arad (1920-1929);
Lazăr Nichi: profesor de limbile latină şi germană şi director la Liceul de Fete „Elena Ghiba Birta” din Arad (1919-1920), director al „Palatului Cultural” din Arad;
Sabin Evuţian: preşedinte al societăţii studenţeşti „Petru Maior” din Budapesta (1910), la Institutul Pedagogic din Arad, delegat la Martea Adunare Naţională de la Alba Iulia la 1 Decembrie 1918.
În primul an al funcţionării noii instituţii de învăţământ, s-au înscris un număr de 254 eleve, dintre care doar 124 proveneau din oraşul Arad. De altfel, în toată perioada interbelică, elevele proveneau atât din mediul urban, cât şi rural, atât din judeţul Arad, dar și din alte județe. Prima promoţie de absolvente ale Liceului de fete „Elena Ghiba Birta” a fost una formată din 14 eleve, de la cursurile la zi şi din 2 eleve particulare.
În perioada postbelică, denumirea liceului a suferit numeroase modificări, toate în funcţie de profilul atribuit şi de obiectivele urmărite de către autorităţi. Astfel, între anii 1948 – 1959 s-a numit Şcoala Medie Nr. 2 Arad, între 1959 -1963 Şcoala Medie Nr. 2 „Olga Bancic”, pentru ca în perioada 1963 -1965 să revină la denumirea anterioară. Între anii 1965 -1970 instituţia a fost denumită Liceul Nr. 2, iar între 1970 -1974 Liceul de Cultură Generală Nr. 2. Între 1974 – 1977 a purtat numele de Liceul Real– Umanist „Miron Constantinescu”, pentru ca apoi să se numescă, pentru perioada 1977 – 1982, Liceul de Matematică – Fizică „Miron Constantinescu”. În deceniul 9 al secolului trecut, între 1982 -1990, a funcţionat sub denumirea de Liceul Industrial Nr.12 din Arad. Abia din 1990 s-a revenit la denumirea tradiţională, consacrată în perioada interbelică.
În ceea ce priveşte locaţia actualului Colegiu Naţional „Elena Ghiba Birta” din Arad, menţionăm că în anul 1888 s-au încheiat lucrările de construcţie ale clădirii principale, cea din actualul Bulevard Gen. Dragalina, nr. 6, însă doar parterul şi etajul I. Acolo a funcţionat „Şcoala Superioară de Fete”, cu predare în limba maghiară. Precizăm că Şcoala eparhială de fete – şcoală confesională, aflată sub patronajul Episcopiei Aradului, având
rolul de a pregăti eleve de origine română la nivel gimnazial – instituţie care stă la baza liceului fondat în 1919, a funcţionat în această perioadă (19131924) în clădirea aflată pe str. Eminescu nr. 44 şi în cea situată pe str. Gh. Bariţiu nr. 16. Între anii 1912 – 1913 a fost ridicată şi aripa dinspre sud a clădirii care adăposteşte astăzi Colegiul, de pe actuala stradă 1 Decembrie 1918, pentru ca în anul 1936 să se ridice etajul al IIlea al corpului principal al clădirii. Un alt corp de clădire a fost ridicat între anii 1975 – 1979.
CENTENARUL LICEULUI SĂRBĂTORIT CU MARE BUCURIE
„Centenarul Ghiba Birta” a fost sărbătorit printr-un amplu program de activități aniversare, derulate pe parcursul a câtorva zile. Astfel, luni, 20 mai, la Cimitirul Eternitatea din Arad, dascăli, elevi, invitați ai școlii au adus un omagiu, printr-o slujbă de pomenire, celei care, prin generozitatea și credința ei în valorile educației, a făcut posibilă existența acestei instituții de învățământ – Elena Ghiba Birta. A doua zi, pe 21 mai, teatrul clasic „Ioan Slavici” Arad a găzduit Gala Ghiba 100, eveniment de anvergură, care a reunit dascălii și elevii școlii, reprezentanți ai Inspectoratului Școlar Arad, ai administrației locale, ai presei arădene, parteneri ai instituției de învățământ. Directorul colegiului, prof. Eugenia Groșan, a prezentat aspecte legate de trecutul școlii, de prezentul acesteia, dar și de strategiile de menținere a standardelor de calitate în viitor. Ministerul Educației a conferit unității de învățământ Placheta și Diploma aniversară Nicolae Iorga, în semn de recunoaștere a performanțelor acestei școli de referință în învățământul arădean.
Elena Ghiba Birta s-a stins din viaţă în anul 1864, fiind înmormântată în cimitirul „Eternitatea” din Arad. Comitetul fundaţiei care îi purta numele s-a îngrijit de ridicarea unei noi cripte şi de ridicarea unei cruci. Memoria sa este însă celebrată prin numirea Liceului de fete înfiinţat în 1919 la Arad, liceul de Fete „Elena Ghiba Birta” în 1920, la cererea profesorilor şi a directorului şcolii.
Citarea se poate face în limita a 300 de semne. Nici o instituţie sau persoană (site-uri, instituţii mass-media, firme de monitorizare) nu poate reproduce integral articolele purtătoare de Drepturi de Autor din cadrul IndependentaRomana.ro sau al revistei INDEPENDENȚA ROMÂNĂ – INDEPENDENȚA PRIN CULTURĂ fără acordul Fundaţiei literar-istorice "Stoika". Pentru mai multe detalii, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa info@independentaromana.ro