ACASĂ / ARTICOLE / ÎN GRADINA LUI ACADEMOS / COLUMNA lui TRAIAN și COZIA lui MIRCEA

COLUMNA lui TRAIAN și COZIA lui MIRCEA

COLUMNA lui TRAIAN și
COZIA lui MIRCEA

 

columna

…monument în piatră, aflat în Forul lui Traian, a fost inaugurat, cu mare fast și mândrie, de către locuitorii Romei, la 12 mai anul 113 d. Hr .! Gloria împăratului lor, Traian, cel care i-a înfrânt pe bravii daci, este istorisită pe cele 18 metope – blocuri masive de marmură de Carrara – fiecare cântărind câte 40 de tone! – folosind un condei special: dalta de sculptură în marmură, în tehnica basoreliefului, cu scene de luptă, din cele două campanii, împotriva dacilor . În partea de sus, scene din primul război – anii 101-102, iar în partea de jos, din cel de al doilea, anii 105-106.
COLUMNA reprezintă un apogeu al artei basoreliefului istoric roman, cele 124 de episoade care îmbracă, în spirală trunchiul coloanei au virtuțile unor fotograme de peliculă cinematografică …
Da, chiar un film, o peliculă suis- generis sunt aceste povești care ilustrează – și sunt un suport în piatră al comentariilor despre războaiele dacice scrise de Traian în lucrarea sa istorică: „De bello dacico”.
Ce sentiment mai mare de mândrie patriotică, pentru noi, românii, care neam născut ca popor, în urma acestor războaie, și ne-am desăvârșit ființa națională, să conștientizăm că acest monument este chiar „actul mostru de naștere ” …sau, cu o altă expresie (tandră!) ”reportajul în piatră ”despre condiția istorică a formării poporului român!
Să-l amintim și pe iscusitul arhitect Apolodor din Damasc, care, din ordinul împăratului Traian a construit și podul de la Turnul Severin – pentru oastea romană, la anul 105 d. Hr., dar și mărețul monument Columna lui Traian!
12 mai 113 – anul inaugurării Columnei este atestat de documentele fragmentare păstrate de orașul Ostia, de lângă Roma.
În vârful Columnei a fost pusă statuia lui Traian, dispărută și înlocuită, în 1598, de Papa Sixtus al V lea, cu statuia în bronz a Sfântului Petru.
Avem, la noi acasă, o copie a Columnei, în mărime naturală, creată între anii 1939 – 1942, și expusă, din 1972, în plan orizontal, metopă cu metopă, la Muzeul Național de Istorie a României, din București.
La distanță de mai multe secole, un domnitor al Țării Românești, om viteaz, patriot, un geniu militar, un diplomat în relațiile cu statele Europei, de la aceea vreme, Mircea-cel-Bătrân a avut parte de o domnie lungă, 32 de ani, între 1386 și 1418, în Țara Românească.
Dacă Traian a ridicat o Columnă, el, Mircea a zidit o ctitorie, care să amintească viitorimii de faptele sale de arme, pentru apărarea teritoriilor țării și a independenței, în fața Imperiului Otoman . Ctitoria este COZIA – Sfânta Mânăstire, pe malul Oltului – „Sfântă mânăstire spre pomenire”, – așa cum scrie în pisania domnească … aici odihnește însuși Mircea, care a murit la 31 ianuarie 1418 Domnia lui Mircea cel Bătrân a fost lungă și mai ales rodnică, folositoare pentru supușii săi. El s-a îngrijit de nevoile statului, i-a întărit puterea de apărare, a avut și bune relații cu vecinii, venindu-le deseori în ajutor, în luptele cu oastea otomană… în timp de pace a împărțit țara în județe, a ales slujitori destoinici și cinstiți, a deschis școli în care se pregăteau tineri preoți, de asemenea i-a sprijinit și i-a încurajat pe meșteșugari.
Oamenii îl iubeau, iar de ziua nașterii sale, spun cronicarii, i-au urat „să fie voinic și puternic, asemeni lui Vlaicuvodă, mândru ca Decebal, viteaz, înțelept și bun ca Traian ….” „Orașul domniei mele ” așa numea Mircea cel Bătrân orașul, numit din vechime Râmnic …și prima atestare documentară a acestui oraș apare, într-un act al cancelariei voievodului Mircea, la 20 mai 1388, un act de danie prin care domnitorul dăruiește ctitoriei sale de la Cozia unele privilegii.
COLUMNA și COZIA – două mărturii în piatră, două dovezi ale istoriei naționale, petrecute, în secoli diferiți, …în luna mai – în Florar!

ROMANIȚA ȘTENȚEL, jurnalist

Citarea se poate face în limita a 300 de semne. Nici o instituţie sau persoană (site-uri, instituţii mass-media, firme de monitorizare) nu poate reproduce integral articolele purtătoare de Drepturi de Autor din cadrul IndependentaRomana.ro sau al revistei INDEPENDENȚA ROMÂNĂ – INDEPENDENȚA PRIN CULTURĂ fără acordul Fundaţiei literar-istorice "Stoika". Pentru mai multe detalii, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa info@independentaromana.ro


Recomandări

Ghițeanu Ecaterina (Nineta)

Motto: Cuvintele rămân pentru totdeauna mai ales când se adresează între doi Oameni. Când discuți …

Prini Adelmo

Artistul plastic Prini Adelmo, al cărui talent se desfășoară continuu și în cote din ce …







Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Toate informaţiile şi articolele publicate pe acest site de către colaboratorii şi partenerii revistei INDEPENDENȚA ROMÂNĂ – INDEPENDENȚA PRIN CULTURĂ şi ai Fundaţiei literar-istorice "Stoika" sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui site sunt interzise. (vezi secţiunea TERMENI ȘI CONDIȚII). Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa info@independentaromana.ro


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

ATENȚIE! Postaţi pe propria raspundere! Vă rugăm să comentaţi la obiect, legat de conţinutul prezentat in material. Inainte de a posta, citiţi regulamentul. Ne rezervăm dreptul de a şterge comentariile utilizatorilor care nu intrunesc regulile de conţinut prevăzute la capitolul TERMENI SI CONDIȚII. Site-ul IndependentaRomana.ro nu răspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formulării acestora revine integral autorului comentariului.




Te-ar mai putea interesa şi articole din: