ACASĂ / ARTICOLE / COMEMORĂRI / COMEMORAREA MARTIRILOR LUPTEI ANTICOMUNISTE

COMEMORAREA MARTIRILOR LUPTEI ANTICOMUNISTE

În piața din fața Primăriei Mediașului care poartă numele lui Corneliu Coposu, este amplasat un monument de o deosebită valoare artistică, dedicat amintirii victimelor comunismului. Autorul, Ion Constantinescu, este remarcabil prin operele sale în manieră modern-simbolistă.

Parlamentul European a dedicat ziua de 23 august victimelor regimurilor totalitare nazist și comunist, dar în cazul comemorării victimelor comuniste a fost aleasă, la Mediaș, o zi de mare semnificație pentru creștinism, (14 septembrie, Înălțarea Sfintei Cruci) deoarece nu toate victimele terorii comuniste au fost luptători și rezistenți anticomuniști, unii suferind și plătind cu viața pentru credință, regimul ateu fiind deosebit de dur și față de aceștia. De pildă, toți cei șapte episcopi ai bisericii Greco-Catolice au suferit moarte martirică nevrând să se lepede de credință. Toți, fără excepție, fără să cedeze nici unul.

Ei au fost canonizați, fapt încă așteptat din partea BOR pentru unii sfinți ai închisorilor. În fața monumentului ridicat prin inițiativa și stăruința lui Alexandru Szilagyi și Dan Oprean (AFDPR), cu fonduri alocate generos de primărie, în prezența a numeroși participanți, evenimentul a început printr-o slujbă comună, de fapt o succesiune de secvențe de ceremonial religios efectuat de reprezentanții cultelor: Ortodox, (în deschidere, protopopul Ovidiu Găban), Romano-Catolic, GrecoCatolic, Evanghelic, Unitarian, și Reformat. P.S. Episcop Greco-Catolic Cristian Crișan a subliniat importanța rugăciunii împreună a reprezentanților cultelor religioase.

Monumentul a fost străjuit pe timpul ceremoniei de doi militari în uniformele luptătorilor români din cele două Războaie Mondiale. Un vânător de munte din Primul Război Mondial și un locotenent de cavalerie din armata regală română care a luptat pentru eliberarea provinciilor românești de peste Prut în ultimul Război Mondial. Au fost depuse coroane de flori din partea Primăriei, a cultelor religioase, unității militare din Mediaș și AFDPR.

Au impresionat copiii îmbrăcați fiecare în portul popular specific: românesc, maghiar și săsesc. A urmat un simpozion în ampla sală de ceremonii a Primăriei. Au rostit cuvinte emoționante Primarul Gheorghe Roman, Episcopii cultului Greco-Catolic P.S. Dumitru Cristian Crișan, (cel mai tânăr episcop catolic) și al celui Unitarian, P.S. Istvan Kovacs, Decanul Facultății de Teologie Universitatea Babeș Bolyai din Cluj Napoca, profesorul universitar Cristian Barta (Blaj), preotul Dan Florin Oprean (fiu de deținut politic si vicepreședinte AFDPR Mediaș).

S-a acordat cuvântul și celor din sală. Autorul acestor rânduri a propus ca pe un deal golaș încă, ales de Primărie, să se planteze stejari și brazi, câte unul, nominalizat, pentru fiecare martir al temnițelor comuniste. Păduricea martirilor ar mărturisi generațiilor viitoare ororile unui regim criminal, devenind un loc de reculegere. Familiile celor uciși s-ar alătura activităților de plantare și de îngrijire ulterioară a acestei păduri. Cu siguranță, nucleul inițial se va completa cu alți și alți arbori de viață îndelungată, fiecare purtând un nume, al celui jertfit. Va fi un simbol al neuitării dar și al regenerării prin jertfă. Domnul Alexandru Szilagyi a oferit primarului si reprezentanților cultelor religioase câte o replică a unei icoane de mari dimensiuni, originalul fiind la Ierusalim.

Conf. Dr. Corneliu Zeana

Citarea se poate face în limita a 300 de semne. Nici o instituţie sau persoană (site-uri, instituţii mass-media, firme de monitorizare) nu poate reproduce integral articolele purtătoare de Drepturi de Autor din cadrul IndependentaRomana.ro sau al revistei INDEPENDENȚA ROMÂNĂ – INDEPENDENȚA PRIN CULTURĂ fără acordul Fundaţiei literar-istorice "Stoika". Pentru mai multe detalii, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa info@independentaromana.ro








Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Toate informaţiile şi articolele publicate pe acest site de către colaboratorii şi partenerii revistei INDEPENDENȚA ROMÂNĂ – INDEPENDENȚA PRIN CULTURĂ şi ai Fundaţiei literar-istorice "Stoika" sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui site sunt interzise. (vezi secţiunea TERMENI ȘI CONDIȚII). Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa info@independentaromana.ro


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

ATENȚIE! Postaţi pe propria raspundere! Vă rugăm să comentaţi la obiect, legat de conţinutul prezentat in material. Inainte de a posta, citiţi regulamentul. Ne rezervăm dreptul de a şterge comentariile utilizatorilor care nu intrunesc regulile de conţinut prevăzute la capitolul TERMENI SI CONDIȚII. Site-ul IndependentaRomana.ro nu răspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formulării acestora revine integral autorului comentariului.




Te-ar mai putea interesa şi articole din: