ACASĂ / ARTICOLE / TEATRU - FILM-MUZICA / Constantin Rauțchi Un actor cu o expresivitate ieșită din comun

Constantin Rauțchi Un actor cu o expresivitate ieșită din comun

Constantin Rauțchi s-a născut la data de 22 mai 1934 în București, într-o familie modestă. După absolvirea liceului industrial Polizu, a urmat cursurile IATC București pe care le-a absolvit în anul 1956, fiind coleg de promoție cu actorul Amza Pellea și regizorul Dinu Cornescu. A fost repartizat la Teatrul din Craiova unde, s-a remarcat în roluri din piese precum: Bărbierul din Sevilla; Ce înseamnă să fii onest; Ultima generație; Gâlceava din Chioggia; Tragedia optimistă; Tudor din Vladimiri; Hamlet ș.a.

După câțiva ani vine în București la Teatrul Național I. L. Caragiale unde evoluează până la sfârșitul vieții. Dintre piesele în care a jucat Constantin Rauțchi la TNB menționăm: Cercul de cretă caucazian; Patima roșie; Oameni și șoareci; Nora; Livada de vișini; Regele Lear; Richard al III-lea; Zbor deasupra unui cuib de cuci și nu în ultimul rând, Hagi Tudose – în rolul principal, cu care a repurtat un mare succes la public și la critică. De asemenea, a jucat și la Teatrul TV, în piese ca Oameni sărmani sau Unchiul Vania.

Prin calitățile sale artistice deosebite, voce profundă și expresivitatea feței care-l făcuse inconfundabil, Constantin Rauțchi a fost solicitat și distribuit în diverse roluri adecvate în numeroase filme românești, dintre care evidențiem (în ordine cronologică): Alo! Ați greșit numărul! (1958), Bădăranii, Celebrul 702, Lupeni ‘29, Străinul, Titanic vals, Neamul Șoimăreștilor, Răscoala, Maiorul și moartea, B.D. în acțiune, Ciprian Porumbescu, Dincolo de nisipuri, Muntele ascuns, Cantemir, Mușchetarul român, Prin cenușa imperiului, Osânda, Roșcovanul, Serenadă pentru etajul XI, Dincolo de orizont, Clipa, Capcana mercenarilor, Căutătorii de aur (ultimul, în 1984).

În memoria iubitorilor de filme românești rămâne rolul magistral interpretat de Constantin Rauțchi în filmul Ciprian Porumbescu, un rol episodic al unui pungaș încarcerat, coleg de celulă al talentatului compozitor, impresionat profund la auzirea acordurilor baladei interpretate la vioară de sensibilul muzician. Constantin Rauțchi a fost un actor cu totul și cu totul deosebit, care și-a iubit până la epuizare meseria, pe care a slujit-o fără ezitări sau cruțare. De tânăr, a contractat o boală necruțătoare la ficat (ciroză), care i-a afectat sănătatea și care avea să-i aducă, prea devreme, sfârșitul. Adevărul este că nici nu s-a amenajat, consumând uneori băuturi alcoolice, exact ceea ce era total contraindicat la boala sa. De asemenea, deși se știa bolnav iar în anii ’70 – ‘80 medicii i-au prescris repaus total, el n-a ascultat, continuând să joace cu aceeași ardoare și devotament, transformând fiecare rol într-o capodoperă, precum cel din filmul amintit Ciprian Porumbescu sau din piesa Hagi Tudose, identificânduse pur și simplu cu personajul.

În viața personală, Constantin Rauțchi era un tip introvertit, cunoscut ca un om tăcut și singuratic, de o delicatețe sufletească deosebită, generos și nonconformist, umblând adesea prost îmbrăcat, citând mereu că nu haina îl face pe om. Era foarte bun prieten cu colegii de scenă Gheorghe Cozorici și Gheorghe Dinică pe care îi prețuia în mod deosebit și îi considera frații lui. Constantin Rauțchi a fost foarte apropiat sufletește de mama sa care era cel mai bun sfătuitor și critic al său și care, l-a ocrotit, încurajat și îngrijit chiar și la vârsta maturității depline. Nu a fost niciodată căsătorit. În tinerețe a nutrit un sentiment de iubire pentru Magda Ciubotărașu – fiica marelui actor, dar maestrul nu a fost de acord cu relația lor și, decepționat, Constantin Rauțchi nu s-a mai îndrăgostit (și căsătorit) niciodată.

Din cauza bolii necruțătoare (de care am vorbit), netratată corespunzător, slăbit, chinuit și măcinat de suferință (mai avea doar 50 kg), la data de 17 noiembrie 1984 a încetat din viață, lăsând în urmă multe regrete și un tip de actor unicat prin expresivitatea sa inconfundabilă.

Horațiu Măndășescu

Citarea se poate face în limita a 300 de semne. Nici o instituţie sau persoană (site-uri, instituţii mass-media, firme de monitorizare) nu poate reproduce integral articolele purtătoare de Drepturi de Autor din cadrul IndependentaRomana.ro sau al revistei INDEPENDENȚA ROMÂNĂ – INDEPENDENȚA PRIN CULTURĂ fără acordul Fundaţiei literar-istorice "Stoika". Pentru mai multe detalii, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa info@independentaromana.ro


Recomandări

Maria Ventura – O mare tragediană româno-franceză

Maria Ventura s-a născut la 14 iulie 1888 (unele surse dau drept an al nașterii …

Paul Călinescu – Un pionier al cinematografiei românești

Paul Călinescu s-a născut la 23 august 1902 în Galați, într-o familie intelectuală, de viță …







Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Toate informaţiile şi articolele publicate pe acest site de către colaboratorii şi partenerii revistei INDEPENDENȚA ROMÂNĂ – INDEPENDENȚA PRIN CULTURĂ şi ai Fundaţiei literar-istorice "Stoika" sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui site sunt interzise. (vezi secţiunea TERMENI ȘI CONDIȚII). Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa info@independentaromana.ro


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

ATENȚIE! Postaţi pe propria raspundere! Vă rugăm să comentaţi la obiect, legat de conţinutul prezentat in material. Inainte de a posta, citiţi regulamentul. Ne rezervăm dreptul de a şterge comentariile utilizatorilor care nu intrunesc regulile de conţinut prevăzute la capitolul TERMENI SI CONDIȚII. Site-ul IndependentaRomana.ro nu răspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formulării acestora revine integral autorului comentariului.




Te-ar mai putea interesa şi articole din: