ACASĂ / ARTICOLE / ECONOMIA ROMANIEI / Costul mare al cheltuielilor mici

Costul mare al cheltuielilor mici

E ști pregătit să faci această schimbare minoră, cu impact major în viața ta financiară? despre conceptul de Ideea acestui articol a venit citind Latte Factor– concept introdus în cartea cu același nume a lui David Bach care evidențiază costul mare al cheltuielilor mici. O să vorbim în continuare despre cheltuieli mici, făcute zilnic, care pot fi evitate, fără a ne schimba, cu nimic, calitatea vieții. Majoritatea dintre noi cheltuie minim 10 ron/ zi pentru cafea și/ sau o gustare. Aparent această sumă este infimă dar vom vedea în continuare în ce se poate transforma ea. Dacă discutăm despre o familie (2 persoane care au același obicei de a cheltui 10 ron zilnic pe o cafea și/ sau o gustare), avem un total de 20 ron/ zi/ familie. Acest obicei costă familia noastră aproximativ 600 ron/ lună.

Deja suma de 20 ron/ zi s-a transformat în 600 ron/ lună. Dacă mergem și mai departe cu raționamentul, într-un an acest obicei costă familia 7.200 ron. Recomandare: renunță să mai cumperi această cafea zilnic și începe să îți prepari cafeaua acasă sau la serviciu (un esspresor decent costă între 350 și 2.000 ron, iar cafeaua pentru o lună costă în jur de 50 ron). În maxim 4 luni ai amortiza costul esspresorului iar cafeaua pe lună, pentru 2 persoane te-ar costa 50 ron.

Începând cu luna a V-a, ai putea să economisești aproximativ 550 ron/ lună (sumă reprezentată de diferența între 600 ron cât plăteai înainte pe cafeaua în oraș și 50 ron cât costă cafeaua pe lună pentru esspresor, după ce ai amortizat costul espressorului). Hai să vedem încă o dată cât de mare este puterea Capitalizării (sau a Dobânzii compuse).

Pentru cei care citesc pentru prima dată despre capitalizare (dobânda compusă), aceasta reprezintă în investiții, reinvestirea tuturor profiturilor obținute. Randamentele viitoare se vor calcula la o sumă mai mare (suma investită inițial la care se adaugă profiturile reinvestite), ceea ce, pe termen lung va conduce la o creștere exponențială. Să facem calculele 550 ron/ lună, investiți cu un randament mediu/ an de 7%, timp de 30 de ani, cu capitalizarea lunară a randamentului, suma finală s-ar putea transforma în 643.000 ron.

Pentru calcule am folosit un calculator online (www.calculator.org), aici am păstrat calculele, dar am inlocuit $ cu RON. Probabil de intrebi de unde am obținut acel randament mediu, anualizat de 7%/ an – mai jos poți găsi randamentele obținute prin investiția într-un portofoliu diversificat, în USD, în diferite perioade de timp: Renunțarea la cafeaua cumpărată în fiecare zi și investirea acestor sume într-un portofoliu diversificat poate crește averea cu peste 600.000 ron. Știu, o să spui că în România nu se pot obține aceste randamente. Îți dau un singur exemplu…

Randamentul mediu anualizat, obținut de cele 7 fonduri de pensii private obligatorii Pilonul II în perioada Mai 2008 – Decembrie 2020, a fost de peste 8%. Am luat acest exemplu pentru că fiecare dintre fondurile de pensii private Pilonul II au investiții foarte diversificate și riscul este foarte bine administrat, iar investiția în acțiuni este, în medie, de 30% în fiecare dintre fondurile de pensii Pilonul II. Dacă am investi exclusiv într-un portofoliu diversificat de acțiuni (fie că vorbim aici de fonduri mutuale care investesc în acțiuni sau în ETF-uri), pe termen de 15 sau 20 de ani, șansele de a pierde din suma investită, în această perioadă de investiție lungă, tind către 0, iar randamentul mediu anual tinde să fie de peste 8%/ an.

În încheiere câteva comentarii: ▶Puterea Dobânzii Compuse (reinvestirea profiturilor) este foarte importantă. ▶Timpul lung poate face diferența între randamente mediocre și randamente excelente. ▶Randamentul este foarte important. De exemplu, dacă în loc de 7% pe an, randamentul mediu ar fi fost de 8%, suma finală ar fi 774.000 ron. Dacă randamentul este 6% pe an, suma finală ar putea fi 535.000 ron.

▶Articolul de astăzi este mai mult despre obiceiuri. ▶Sumele mici, cheltuite zilnic, contează. Aceste sume economisite zi de zi și investite ne pot aduce mai aproape de Independența Financiară.

Articolul de astăzi nu este neapărat despre a renunța la a cumpăra cafeaua în oras… este despre acele cheltuieli mici, făcute zilnic, care au un cost mare, pe termen lung. www.educatsibogat.ro

 

Mihai Constantinescu

Citarea se poate face în limita a 300 de semne. Nici o instituţie sau persoană (site-uri, instituţii mass-media, firme de monitorizare) nu poate reproduce integral articolele purtătoare de Drepturi de Autor din cadrul IndependentaRomana.ro sau al revistei INDEPENDENȚA ROMÂNĂ – INDEPENDENȚA PRIN CULTURĂ fără acordul Fundaţiei literar-istorice "Stoika". Pentru mai multe detalii, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa info@independentaromana.ro


Recomandări

Obligațiunile – Primul pas în investiții

Te-ai gândit până acum care ar trebui să fie al doilea instrument financiar pe care …

Dobânda compusă

Cum transformăm un randament de 7% într-unul de 10% pe an? Dar din 7% în …







Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Toate informaţiile şi articolele publicate pe acest site de către colaboratorii şi partenerii revistei INDEPENDENȚA ROMÂNĂ – INDEPENDENȚA PRIN CULTURĂ şi ai Fundaţiei literar-istorice "Stoika" sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui site sunt interzise. (vezi secţiunea TERMENI ȘI CONDIȚII). Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa info@independentaromana.ro


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

ATENȚIE! Postaţi pe propria raspundere! Vă rugăm să comentaţi la obiect, legat de conţinutul prezentat in material. Inainte de a posta, citiţi regulamentul. Ne rezervăm dreptul de a şterge comentariile utilizatorilor care nu intrunesc regulile de conţinut prevăzute la capitolul TERMENI SI CONDIȚII. Site-ul IndependentaRomana.ro nu răspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formulării acestora revine integral autorului comentariului.




Te-ar mai putea interesa şi articole din: