A relatat peste 5.000 de evenimente sportive in direct. A fost cel care a anunţat la microfonul Televiziunii Române prima notă de 10 din istoria gimnasticii, obţinută de Nadia Comăneci la Montreal. A comentat titlurile mondiale câștigate de echipa națională masculină de handbal în 1970 și 1974, dar și memorabilele meciuri ale reprezentativei de fotbal la Campionatul Mondial din 1994, din SUA. În rândurile care urmează, revista „Independența Română – Independența prin cultură” vă prezintă povestea inegalabilului crainic Cristian Țopescu.
Campion național la hipism, detașat de Armată la Televiziune
Cristian-George Ţopescu s-a născut în ziua de 26 martie 1937, la București, fiind fiul ofițerului de cavalerie Felix Țopescu, membru al echipei hipice a României, participant la Jocurile Olimpice de la Berlin, din anul 1936. A moștenit de la tatăl său pasiunea pentru cai, practicând hipismul la Clubul Sportiv Steaua București între anii 1953-1964 și câștigând Campionatul Național la sărituri și obstacole în anii 1960 și 1962. Cristian Țopescu a avut însă o mare pasiune și pentru jurnalism, iar în 1964, după ce a renunțat la activitatea sportivă, a fost angajat pe postul de reporter sportiv la Televiziunea Română, unde a venit prin detașare de la Clubul Steaua, salariul fiindu-i în continuare plătit de Armată. Din acest motiv, Armata l-a pedepsit cu trei zile de arest pentru că, în timp ce comenta un meci de fotbal între echipele Steaua București și Steagul Roșu Brașov, a spus la o fază că arbitrul le-a refuzat brașovenilor o lovitură de la 11 metri!
Cristian Țopescu a participat la nenumărate competiţii sportive interne şi internaţionale, dintre care nu mai puţin de șase ediții ale Jocurilor Olimpice de vară și la patru Olimpiade de iarnă. Printre evenimentele sportive remarcabile comentate se află, în primul rând, performanţa fabuloasă a Nadiei Comăneci, care a obţinut prima notă de 10 din istoria gimnasticii, în anul 1976, la Montreal. De asemenea, vocea inegalabilă a lui Țopescu a putut fi auzită la finala Cupei Campionilor Europeni la volei din 1966, în care s-au înfruntat două echipe românești (Rapid și Dinamo), la Campionatele Mondiale de fotbal din 1970, 1978 și 1994, la cinci Campionate Mondiale și șase Campionate Europene de gimnastică, la finala Cupei Davis pierdută de România la București în fața echipei SUA (în 1972).
Suspendat la ordinul Elenei Ceaușescu
În anul 1983, lui Cristian Țopescu i s-a interzis să mai relateze la microfonul Televiziunii Române, fiind suspendat pe termen nelimitat pentru comentariile făcute în timpul meciului de fotbal Suedia – România 0-1, din preliminariile Campionatului European din 1984. Atunci, Ţopescu a afirmat că marii fotbalişti de la acea vreme au oferte de transfer de la formaţii de calibru din străinătate şi că ar fi în interesul tuturor ca ei să fie lăsaţi să se transfere. Şeful guvernului comunist de atunci, Constantin Dăscălescu, a informat-o pe Elena Ceaușescu, soția dictatorului Nicolae Ceaușescu, că „Țopescu a îndemnat tinerii din România să plece din țară”, iar la ordinul consoartei șefului statului, Cristian Țopescu a primit interdicție să mai comenteze evenimente sportive.
„În perioada aceea, se discuta în cercurile fotbalistice românești despre posibilitatea unor jucători care aveau oferte de la echipe importante din străinătate să li se permită sa joace peste hotare. Într-o pauză, când Ilie Balaci era accidentat și primea îngrijiri, am spus ca el, Silviu Lung, Ștefanescu, Boloni, Cămătaru au oferte de la echipe importante la vremea aceea, precum Benfica, Fiorentina și că ar fi în folosul lor, al cluburilor lor, al fotbalului românesc în general să li se permită să ne reprezinte în aceste echipe importante ale Europei. Vorbele mele au fost interpretate de primul ministru Constantin Dăscălescu, acesta a pus mâna pe telefon, a sunat-o pe tovarășa de la Cabinetul 2, cum i se spunea Elenei Ceaușescu, și i-a zis:
Țopescu a îndemnat tinerii din România să plece din țară. Am fost scos din Televiziunea Română, suspendat pe termen nelimitat. Avea să dureze pana în 1990”, rememora Țopescu. Totuși, în luna mai a anului 1989, lui Cristian Țopescu i s-a permis, la insistențele lui Valentin Ceaușescu (fiul cel mare al soților Ceaușescu, mare suporter al Stelei), să comenteze meciul din finala Cupei Campionilor Europeni dintre AC Milan și Steaua, câștigat de italieni cu scorul de 4-0. În perioada 1992 – 1997, Țopescu a fost redactor- șef al Redacției Sport a TVR, iar între anii 1997 – 1999 a deţinut chiar funcţia de director general adjunct al TVR. Între 2002 și 2006 a fost director al cotidianului Prosport, iar în această perioadă a mai deţinut şi alte poziţii precum cea de vicepreședinte al Fundației ProSport, ProFamilie, ProEducație, director de relații publice, imagine și mass-media la Fotbal Club Steaua, reporter sportiv la Radio Europa FM, comentator sportiv la postul Eurosport.
A candidat pe listele Partidului Liberal la alegerile parlamentare noiembrie 2008, devenind pentru patru ani senator şi membru al Comisiei pentru învățământ, știință, tineret și sport și în Comisia pentru cultură, artă și mijloace de informare în masă. A fost membru al Uniunii Ziariștilor Profesioniști din România, membru al Comitetului Olimpic Român, membru al Asociației Presei Sportive şi membru în Comitetul Director al Organizaţiei Special Olympics, care se ocupă de persoane cu dizabilităţi. A publicat sute de articole în presa sportivă din România, precum şi volumele „Steaua, performanță și prestigiu”, scris împreună cu comentatorul de radio Octavian Vintilă – în anul 1988, și „Fair play” – în anul 2003.
A primit un număr impresionant de medalii, titluri, diplome şi alte distincţii, printre cele mai importante fiind Diploma de Onoare a Comitetului Olimpic Internaţional – în 1994, Trofeul Comitetului Olimpic Român pentru „Promovarea Olimpismului” – în 1997, Ordinul Olimpic „Colanul de Aur” – în anul 1998, Ordinul Național „Serviciul Credincios” în grad de Cavaler, decernat de preşedintele Ion Iliescu în anul 2003, gradul de general de brigadă (cu o stea) conferit de preşedintele Traian Băsescu în anul 2007 şi Decorația regală „Nihil Sine Deo”, pentru merite deosebite aduse sportului românesc, conferită de Regele Mihai I în anul 2010. De asemenea, în 2017, președintele Klaus Iohannis i-a înmânat Ordinul Național „Steaua României” în grad de Cavaler. Cristian Ţopescu s-a stins din viață la 15 mai 2018, la Spitalul Universitar de Urgență Elias din București, în urma unor complicaţii determinate de mai multe afecțiuni cronice. Vocea sa răsună însă și acum în urechile iubitorilor sportului, care au trăit din fața micului ecran marile performanțe ale reprezentanților noștri.
Mugur Băileşteanu
Citarea se poate face în limita a 300 de semne. Nici o instituţie sau persoană (site-uri, instituţii mass-media, firme de monitorizare) nu poate reproduce integral articolele purtătoare de Drepturi de Autor din cadrul IndependentaRomana.ro sau al revistei INDEPENDENȚA ROMÂNĂ – INDEPENDENȚA PRIN CULTURĂ fără acordul Fundaţiei literar-istorice "Stoika". Pentru mai multe detalii, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa info@independentaromana.ro