ACASĂ / ARTICOLE / CULTURĂ MEDIA / Cultura la zi

Cultura la zi

Mă așez de multe ori în fața televizorului, urmărind pe diverse posturi, butonând telecomanda și încercând să găsesc altceva în afară de zecile de ore de știri senzaționale, de bârfe mondene, de reality show-uri atât de forțate, de cele câteva subiecte dezbătute și-n dungă (covid – a mai dispărut în ultima vreme, război și acum cutremurele devastatoare din Turcia) încât m-am îndreptat și spre alte canale de informare. Dorindu-mi să mă detașez un pic de acest gen de conținut am descoperit un rezumat al zilei, realizat de Lucian Mândruță, sub forma unui live pe pagina acestuia de facebook cât și pe YouTube.

Inițial a pornit aceasta emisiune (cum o numește el) – Istori-știri, ca un rezumat obiectiv cu surse bine documentate cu privire la războiul din Ucraina. Câteva luni mai târziu formatul a devenit un pic diferit, acum prezentând câteva dintre cele mai importante evenimente ale zilei, prezentate succint, din surse sigure și citate de fiecare dată pentru a cerceta și cei care urmăresc, în amănunt, aspectele prezentate de el în scurta intervenție.

De când am descoperit această modalitate de a face știri, recunosc că este singurul buletin informativ pe care îl urmăresc, fiindu-mi suficient pentru a afla care au fost evenimentele majore ale zilei, fără să urmăresc ore în șir știrile de pe toate posturile care vorbesc multe dar nu spun nimic în final. Tot în aceeași direcție, am dorit să mai schimb peisajul și cu privire la activitățile mele din timpul liber și am reușit după o pauză de aproape doi ani să ajung la teatru. Am prins pe ultima sută de metri două bilete la premiera piesei O noapte furtunoasă, de I. L. Caragiale, la Teatrul Național din București.

Văzusem în copilărie la Teatrul Maria Filotti din Brăila, orașul meu natal, această piesă dar mi-am dorit să o revăd într-o cu totul altă distribuție și regizată de o altă persoană să pot face comparații. Celebra piesă a lui Caragiale are parte de o nouă răstălmăcire după ideile regizorale ale lui Alexandru Nagy, spectacolul fiind independent, aparținând companiei de teatru Concordia. Întâmplările prin care trec personajele binecunoscute ale lui Caragiale vor fi trăite la maxim cu talent și dăruire de actori îndrăgiți de public și cunoscuți de pe scenele teatrelor sau de pe micul ecran. Aurelian Temișan, Ovidiu Cuncea, Adrian Nartea, Monica Davidescu, Monica Odagiu, Cosmin Vijeu, Radu Ștefan Bănică, sunt actorii care dau viață personajelor, iar din punctul meu de vedere au făcut-o excepțional.

Jocul actorilor și punerea în scenă a adus un suflu nou, o perspectivă diferită de ce îmi aminteam eu iar totul mi s-a părut deosebit de actual. De asemenea compania de teatru Concordia transmite că piesa face parte și din programa școlară a liceenilor, aceștia fiind așteptați la teatru să înțeleagă mai bine trăirile și sentimentele personajelor în viziunea regizorală a lui Alexandru Nagy. În perioada 17-19 februarie a.c., la Timișoara s-au desfășurat peste 130 de evenimente culturale, cu ocazia primirii titlului de Capitală Culturală Europeană a anului 2023.

Inițial, Timișoara ar fi trebuit să fie Capitala Culturală Europeană în 2021, dar, din cauza pandemiei, evenimentul a fost amânat cu doi ani. Bugetul alocat de Ministerul Culturii se apropie de 52 milioane de lei. Pe parcursul pregătirilor, Timișoara a reabilitat cinci cinematografe, precum și Centrul pentru Artă, Tehnologie și Experiment, MultipleXity.

Timișorenii și oaspeții din întreaga lume au participat vineri, 17 februarie, la evenimentul festiv Sărbătorim Deschiderea! din Piața Unirii, sărbătorind diversitatea culturală care caracterizează programul cultural național „Timișoara – Capitală Europeană a Culturii în anul 2023”. Zilele de sâmbătă și duminică au oferit ocazii și invitații de a cunoaște mai bine orașul prin expoziții, concerte, evenimente comunitare sau spectacole distribuite în toate cartierele Timișoarei. Managementul asociaţiei care are în gestiune titlul de Capitală Europeană a Culturii aproximează că vor fi circa 30 de evenimente pe săptămână anul următor în Timişoara, programul acestora putând fi urmărit pe site-ul oficial https://timisoara2023.eu/ro/ Timișoara va împărți statutul oficial de Capitală Europeană a Culturii cu orașele Elefsina (Grecia) și Veszprém (Ungaria).

Anca Bogdan-Dănilă

Citarea se poate face în limita a 300 de semne. Nici o instituţie sau persoană (site-uri, instituţii mass-media, firme de monitorizare) nu poate reproduce integral articolele purtătoare de Drepturi de Autor din cadrul IndependentaRomana.ro sau al revistei INDEPENDENȚA ROMÂNĂ – INDEPENDENȚA PRIN CULTURĂ fără acordul Fundaţiei literar-istorice "Stoika". Pentru mai multe detalii, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa info@independentaromana.ro


Recomandări

Bucureștiul natural și cultural

Fă rai din ce ai… Este o vorbă care mă caracterizează, aşa se face că …

CULTURA LA FINAL DE AN

Luna decembrie a debutat ca în fiecare an cu o mini vacanță. După ziua de …







Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Toate informaţiile şi articolele publicate pe acest site de către colaboratorii şi partenerii revistei INDEPENDENȚA ROMÂNĂ – INDEPENDENȚA PRIN CULTURĂ şi ai Fundaţiei literar-istorice "Stoika" sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui site sunt interzise. (vezi secţiunea TERMENI ȘI CONDIȚII). Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa info@independentaromana.ro


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

ATENȚIE! Postaţi pe propria raspundere! Vă rugăm să comentaţi la obiect, legat de conţinutul prezentat in material. Inainte de a posta, citiţi regulamentul. Ne rezervăm dreptul de a şterge comentariile utilizatorilor care nu intrunesc regulile de conţinut prevăzute la capitolul TERMENI SI CONDIȚII. Site-ul IndependentaRomana.ro nu răspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formulării acestora revine integral autorului comentariului.




Te-ar mai putea interesa şi articole din: