Cultură şi creaţie artistică în anul Marii Uniri
EVENIMENT: Cultură şi creaţie artistică în anul Marii Uniri
DATA: 2 MARTIE 2018
ORELE: 12:00 – 17:00
LOCATIE: CENTRUL CULTURAL PALATELE BRÂNCOVENEȘTI-MOGOȘOAIA, SALA SCOARȚELOR
PROGRAM:
11:45-12:00 – Pregătire program, muzică ambientală (pian), montare afişe, roll-up-uri, distribuire flyere şi reviste.
12:00-12:10 – Prezentare program – Florian Laurenţiu Stoica
12:10-13:00 – Lansare carte „Bătălia pentru adevăr”, Florian Gârz
– Recenzii pe marginea volumului prezentat: Geo Călugăru, Floarea Necşoiu, Gheorghe Ţiclete, Viorel Speteanu, Florian Gârz.
13:00-13:15 – Moment artistic – Cor format din 15 elevi de la Palatul Naţional al Copiilor, prof. Oana Pîrvu
13:15-13:30 – Expoziţie de sculptură Nicu Dumitrescu; aprecieri critice.
13:30-14:00 – Pauză
14:00-14:45 – Trei ani de la apariţia revistei „Independenţa Română – Independenţa prin cultură”
1. Referat asupra necesităţii culturale a acestei apariţii;
2. Sinteză a conţinutului, titlurilor şi formatului on-line al revistei;
3. Proiecţii asupra parcursului de viitor al revistei;
4. Aprecieri, critici;
5. Decernare de diplome şi medalii.
14:45-15:00 – Orchestră muzică de cameră Palatul Naţional al Copiilor, dirijor Oana Pîrvu
15:00-15:30 – Debut. Lansare de carte. „Imperiul fragil”, Adina Creţu, recenzii pe marginea volumului prezentat.
15:30-15:45 – Proiecte editoriale ale Fundaţiei Literar-Istorice „Stoika”, Doina Bârcă, Florian Stoica: istoric 2017, proiecte 2018
15:45-16:00 – Momente muzicale. Interperţi: Vasile Topîrceanu, Nicolae Datcu
16:00-16:30 – Moment poetic din creaţiile autorilor: Nicolae Vasile, Dinu Mihai, Victoria Milescu, Ioana Stuparu, Doina Bârcă
17:00 – Încheierea evenimentului
UPDATE
Sub acest generic, Fundația Literar-Istorică „Stoika”, cu ajutorul Primăriei Capitalei prin Centrul Cultural „Palatele Brâncovenești de la Porțile Bucureștiului”, a organizat, pe data de 2 martie, manifestarea „Inițiative culturale bucureștene”.
Programul a cuprins lansarea a două titluri de carte, dintre care un debut literar, marcarea a trei ani de la apariția revistei „Independența Română – Independența prin cultură”, o expoziție de sculptură în și pe sticlă, ambientate de un variat program artistic.
Evenimentul s-a derulat în superbul așezământ al Palatelor Brâncovenești din Mogoșoaia, loc cu o încărcătură istorică aparte. Au participat personalități ale culturii și artei din Municipiul București, asistența fiind de toate vârstele.
Moderatorul întregului program a fost Florian Laurențiu Stoica, Președintele Fundației Literar-Istorice „Stoika”.
Programul a debutat cu lansarea volumului de analiză politică „Bătălia pentru adevăr. Fața nevăzută a Imperiului American”, autor Florian Gârz. Având la activ o bogată expertiză în gestionarea informațiilor, autor a peste douăzeci de lucrări de specialitate, ultimele două apărute la Editura Laurent, acesta analizează, pe baza unei ample documentări, o serie de fațete ale colosului – militar, economic, politic – Imperiu American.
Au luat cuvântul cunoscuții scriitori: Geo Călugăru (scriitor, membru USR), prof. Floarea Necșoiu, prof. univ. dr. ing. Gheorghe Țiclete, prof. Viorel Speteanu și, în final, Florian Gârz.
A doua lansare de carte a fost un debut literar al Adinei Crețu – „Imperiul fragil“. O colecție de 22 de povestiri inspirate din fantasticul ascuns, redescoperind, cu fiecare în parte, detalii ce compun viața cotidiană.
Au luat cuvântul, prezentând și fragmente din volum, Iuliana Butuc Cerchez și George Vișan.
Momentul artistic, în prima sa parte, i-a avut ca protagoniști pe elevii care formează ansamblul „Adagio” de la Palatul Național al Copiilor, un cor cu interpretări remarcabile sub bagheta profesoarei Oana Pîrvu, asistată de profesoara Ileana Dumitrache.
Ansamblul muzical „Adagio” are în componența sa grupul vocal și orchestra de cameră, prima formânduse în jurul anilor ’90, iar a doua în anul 1985. Ansamblul se mândrește cu un bogat palmares și cu turnee întreprinse în Germania, Turcia, Lituania, Grecia, Cehia, Bulgaria, Italia, Franța și alte țări, din rândul lui trecând la profesionism Dan Helciug (Spitalul de Urgență), Silvia Stanciu (Silvie), Laura Gherescu (Friends) ori Peter Pop, Alice Badea, Matei Tibacu Blendea, Alexandru Baroc. Expoziția în și pe sticlă și nu numai a fost organizată de către Nicu Dumitrescu, un suport mai rar utilizat în arta sculpturii, manifestând un real interes atât pentru cunoscători cât și pentru privitori.
Împlinirea a trei ani de la apariția revistei „Independența Română – Independența prin cultură” a început cu o scurtă prezentare a istoricului și resorturilor care au dus la această inițiativă (Florian Laurențiu Stoica), cadrul în care a debutat și și-a croit un parcurs în media scrisă (Niculina Merceanu), o sinteză a titlurilor și formatului on-line (Cristian Baicu), proiecții asupra parcursului de viitor (Doina Bârcă), iar, în final, aprecieri și propuneri adresate de Ovidiu Țuțuianu și Doina Ghițescu.
Pentru merite deosebite în susținerea și promovarea activităților literarartistice în mediul școlar și academic, au fost acordate un număr de zece Diplome de Excelență următorilor: Vergil Cojocaru – COVER, Marin Voican Ghioroiu, Nicolae Doftoreanu, Magda Băcescu, Ștefan Apostol, Oana Pîrvu, Magda Clopotaru, Ovidiu Țuțuianu și Horațiu Măndășescu.
Un punct de interes major l-a constituit recitarea din creațiile proprii ale autorilor, poezii ori proză scurtă: Victoria Milescu (poet, membru USR), prof. univ. dr. Nicolae Vasile, Viorel Martin (coordonator Cenaclul Epigramiștilor din România), Doina Bârcă (secretar literar al Fundației Literar-Istorice „Stoika”), Marin Voican Ghioroiu (scriitor, compozitor), Mihai Dinu (scriitor-avocat), Florin Grigoriu (scriitor) ori din creația lui Florian Laurențiu Stoica – Magda Băcescu și Ștefan Apostol.
Dintre invitații prezenți au onorat evenimentul: Maria Petrescu (secretar UNIFERO – București), Viorel Gaftea (secretar științific Academia Română), Ion Rațiu (coordonator al cenaclului „Mihail Grămescu”), Corneliu Cristescu, Viorel Martin, Gheorghe Matei, Elena Armenescu (scriitor), Mioara Voica (coordonator Ansamblul Folcloric „Flori de Nuc”).
La asigurarea reușitei evenimentului au contribuit din plin Gheorghe Anghel (manager distribuție), Dragoș Stoica (membru fondator Fundația Literar-Istorică „Stoika”), Andrei Gondoș (director Editura Laurent), Mugur Băileșteanu (secretar general de redacție al revistei „Independența Română – Independența prin cultură”).
Momentele muzicale au fost realizate de către cunoscuții interpreți Vasile Topârceanu și Nicolae Datcu.
A fost un eveniment cultural de excepție, derulat pe parcursul a cinci ore, prilej în care au avut loc schimburi de idei, dezbateri, iar împreună cu programul artistic a constituit o pledoarie pentru autenticitatea tradițiilor noastre în prag de aniversare a Centenarului Marii Uniri.
Din partea organizatorilor au fost adresate mulțumiri celor care au înlesnit realizarea acestui amplu program la care au participat peste o sută de invitați, respectiv doamna Director General Andreea Daniela Nețoiu, Director Cultural Ion Sorin Lungu, consilier Mihai Stănescu, șef servicii evenimente Ana Paulina.
Citarea se poate face în limita a 300 de semne. Nici o instituţie sau persoană (site-uri, instituţii mass-media, firme de monitorizare) nu poate reproduce integral articolele purtătoare de Drepturi de Autor din cadrul IndependentaRomana.ro sau al revistei INDEPENDENȚA ROMÂNĂ – INDEPENDENȚA PRIN CULTURĂ fără acordul Fundaţiei literar-istorice "Stoika". Pentru mai multe detalii, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa info@independentaromana.ro