ACASĂ / ARTICOLE / EVENIMENTE / CULTURĂ ȘI CREAȚIE ARTISTICĂ ÎN ANUL MARII UNIRI – „Marea Unire – debutul istoriei moderne a României Întregite”

CULTURĂ ȘI CREAȚIE ARTISTICĂ ÎN ANUL MARII UNIRI – „Marea Unire – debutul istoriei moderne a României Întregite”

CULTURĂ ȘI CREAȚIE ARTISTICĂ ÎN ANUL MARII UNIRI
„Marea Unire – debutul istoriei moderne a României Întregite”

Sub acest generos și cuprinzător titlu, s-a desfășurat în data de 22 noiembrie a.c. la Palatele Brâncovenești de la Porțile Bucureștiului din Mogoșoaia manifestarea culturală „Marea Unire – debutul istoriei moderne a României Întregite”.
Evenimentul a fost realizat de către Fundația Literar-Istorică „Stoika” sub egida Academiei Române în parteneriat cu Centrul Cultural Palatele Brâncovenești. Întregul program, care s-a derulat pe parcursul a peste cinci ore în „Sala Scoarțelor”, a găzduit o suită de referate și comunicări îmbinate cu scurt metraje cu caracter istoric, prezentate în premieră, cât și un variat program artistic.
Manifestarea a debutat cu intonarea Imnului Național de către Soprana Carla Olteanu și apoi cu marșul „Treceți batalioane române Carpații” interpretat de tenorul Alexandru Constantin, ambii din Cadrul Ansamblului Artistic al Armatei.
Au fost prezentați participanții și rolul unora dintre ei în cadrul ONG-urilor pe care le reprezintă.
Manuel Stănescu, cercetător în cadrul Institutului pentru Studii Politice de Apărare și Istorie Militară, a prezentat „Tributul de sânge al ostașilor români, în Primul Război Mondial”.
Dr. Romeo Dumitrescu, coordonatorul evenimentelor Culturale – CENACOLO – din Reșița, a realizat (cu vizionare în premieră) trilogia istorică „Zamolxe”, cu o puternică încărcătură emoțională și de expresie. Un scurt metraj la care a lucrat cu o echipă de experți aproape trei ani. A impresionat în mod deosebit propria interpretare la vioară din coloana sonoră. Profesorul Viorel Speteanu, realizatorul paginilor de istorie din Revista „Independența Română-Independența prin cultură”, a rostit o inedită informare sub titlul „Contribuția Ministerului de Interne și Poliției Române la Marea Unire”.
Pictorul Valentin Tănase, colonel în cadrul compartimentului artistic al MAPN, a prezentat o impresionantă colecție de tablouri cu tematică specifică Marii Uniri; cuvinte elogioase fiind rostite de pictorul Vergil Cojocaru-COVER.
Domnul Academician Răzvan Theodorescu, Vicepreședinte al Academiei Române, a rostit o amplă prezentare a Proiectelor de țară – 1859,1877,1918 cu punctarea elementelor de referință ale fiecărei etape istorice. A scos în evidență, printr-o magistrală evocare, felul în care fiecare generație a avut conștiința de sine spre un țel comun – realizarea statului național unitar Român.
Programul artistic a debutat cu Trupa „Joc”, coordonat de profesoara Magda Băcescu, care la rândul ei, ca și Vergil Cojocaru-COVER, au pagini rezervate în revista arătată.
Toți elevii care fac parte din această trupă au un talent deosebit: Năstase, Anamaria Ștefania, Mărcuță Maria, Avram Maria Denisa, Perșinaru Gabriel, Hurjui Dorotheea, Florea Claudia, Cristea Daria, Didiță Sebastian.
Un moment aparte l-a constituit lansarea cărții „Însemnări din zilele de luptă”, un jurnal de război scris de Constantin Stoika, terminat cu trei zile înainte ca marele scriitor să cadă eroic pe câmpul de luptă. Pe marginea acestei lansări s-a referit în termeni elogioși Generalul (r) Florian Pință – Primvicepreședinte al Asociației Ofițerilor în Rezervă din România.
Scriitorul Geo Călugăru, membru USR, a contextualizat apariția acestei lucrări, încheind cu o poezie cu tematică eroică.
Compozitorul Marin Voican Ghioroiu a prezentat Cantata „La 100 de ani”, având ca temă de generic „Inimă de mamă” închinată eroilor neamului, debutând vocal cu o profundă și vibrantă incantație. Poeta Doina Bârcă, secretarul literar al fundației, pe lângă o scurtă intervenție asupra organizării evenimentului, a recitat poezia, creație proprie, „Patriei”.
Ansamblul coral susținut de grupul bărbătesc al Operei Naționale București – dirijor Adrian Ionescu prin cântecele „Pui de lei”, „Rugăciunea”, „Tatăl Nostru” și „Hora Unirii” au însuflat în rândul spectatorilor un puternic imbold de adevărat patriotism.
Colonelul dr. Gabriel Pătrașcu, de la Arhivele Militare Naționale Române, a prezentat în termeni tehnici „Ardeal, Basarabia și Bucovina de strajă la fluviu”; asupra felului în care acele puternice nave și-au adus contribuția de patrulare și pază pe Dunăre.
Interpreta de muzică populară (și nu numai) din cadrul Ansamblului „Flori de Nuc”, Geta Neagu, a încheiat programul acestei ample manifestări culturale.
Au fost oferite diplome de excelență și medalii pentru Acad. Răzvan Theodorescu, Romeo Dumitrescu, Marin Voican Ghioroiu, Florian Pință, Valentin Tănase, Gabriel Pătrașcu, Doina Bârcă, Magda Băcescu, Carla Olteanu, Alexandru Constantin, Manuel Stănescu, Geo Călugăru, Viorel Speteanu, Adrian Ionescu, Florentin Popescu.
Florentin Popescu, redactor șef al ziarului „Bucureștiul literar și artistic” a făcut o scurtă dar elogioasă apreciere a acestei manifestări culturale.
Țin să aduc și pe această cale mulțumiri pentru sprijinul Academiei Române, sub egida căreia s-a pregătit și finalizat acest program, doamnei Luminița Gliga, conducerii Centrului Cultural – Palatele Brâncovenești precum și echipei de realizatori din cadrul Fundației Literar-Istorice „Stoika”.

Florian Laurențiu Stoica
Presedinte al Fundației Literar-Istorice „Stoika”

 



Citarea se poate face în limita a 300 de semne. Nici o instituţie sau persoană (site-uri, instituţii mass-media, firme de monitorizare) nu poate reproduce integral articolele purtătoare de Drepturi de Autor din cadrul IndependentaRomana.ro sau al revistei INDEPENDENȚA ROMÂNĂ – INDEPENDENȚA PRIN CULTURĂ fără acordul Fundaţiei literar-istorice "Stoika". Pentru mai multe detalii, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa info@independentaromana.ro


Recomandări

Un eveniment complex, literatură, muzică, actorie, desen

Am asistat, sâmbătă 30 septembrie 2023, în eleganta sală a Bibliotecii Metropolitane București la o …

Un secol de culoare – 2-15 octombrie 2023

Cercul Militar Național a găzduit în perioada 2 – 15 octombrie 2023 expoziția colectiva de …







Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Toate informaţiile şi articolele publicate pe acest site de către colaboratorii şi partenerii revistei INDEPENDENȚA ROMÂNĂ – INDEPENDENȚA PRIN CULTURĂ şi ai Fundaţiei literar-istorice "Stoika" sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui site sunt interzise. (vezi secţiunea TERMENI ȘI CONDIȚII). Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa info@independentaromana.ro


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

ATENȚIE! Postaţi pe propria raspundere! Vă rugăm să comentaţi la obiect, legat de conţinutul prezentat in material. Inainte de a posta, citiţi regulamentul. Ne rezervăm dreptul de a şterge comentariile utilizatorilor care nu intrunesc regulile de conţinut prevăzute la capitolul TERMENI SI CONDIȚII. Site-ul IndependentaRomana.ro nu răspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formulării acestora revine integral autorului comentariului.




Te-ar mai putea interesa şi articole din: