ACASĂ / ARTICOLE / JURNAL DE CĂLĂTORIE / CURIOZITĂŢI TURISTICE DIN ROMÂNIA

CURIOZITĂŢI TURISTICE DIN ROMÂNIA

CURIOZITĂŢI TURISTICE DIN ROMÂNIA

 

„Lumea este o carte, iar cei care nu călătoresc nu pot citi decât o pagină din ea” (Sfântul Augustin)

 

Pentru a ne cunoaşte ţara cu adevărat este foarte important să promovăm ceea ce avem. România are multe minuni de oferit, locuri care merită văzute, adevărate atracţii turistice atât de frumoase încât se aseamănă cu nişte tărâmuri de basm, spaţii pe care timpul pare să nu le fi afectat deloc. O enumerare a câtorva obiective turistice din ţara noastră poate fi de folos. Vă sugerăm, dragi cititori, să le includeţi în următoarele vacanţe.

Cascada Bigăr

Cascada Bigăr, din Caraş-Severin, se află chiar pe linia paralelei 45. A fost inclusă de siteul World Geography pe lista celor mai frumoase destinaţii turistice. Este situată la 12 km de localitatea Bozovici şi face parte din Parcul Naţional Cheile Nerei. Apa cade de la o înălţime de peste 200 m şi se varsă în râul Miniş. Cascada, de o frumuseţe rară, este considerată a fi printre cele mai frumoase din lume.
Morile de apă de la Rudăria formează cel mai mare complex mulinologic din sudul Europei. Situat în judeţul Caraş-Severin, pe valea Almajului, localitatea Rudaria găzduieşte peste 22 de mori de apă, presărate de-a lungul râului cu acelaşi nume. Peisajul în care aceste mori se încadrează perfect îţi taie respiraţia! Folosirea acestor sisteme primare de măcinare datează din secolele 2-3, dar, pentru prima oară, au fost consemnate oficial în anul 1722. Fiecare moară este luată în îngrijire de 15-20 de familii, care o folosesc pe rând pentru a-şi măcina cerealele.
Basarabi-Murfatlar, ansamblu rupestru de mare valoare arheologică, sit arheologic şi complex de mănăstiri din Dobrogea secolelor X-XI, situat în comuna Basarabi, la 15 km de litoralul românesc, este format din camere şi galerii săpate într-un deal de cretă. Se crede că ansamblul de la Basarabi ar ascunde prima biserică şi primele chilii ale unei mănăstiri de pe teritoriul României.
O altă minune a României, unică în Europa, este Groapa Ruginoasă, din apropierea staţiunii turistice Arieşeni, judeţul Bihor.
Are o dimensiune de 600 de metri şi o adâncime de peste 100 de metri. Este o ravenă uriaşă care s-a format în urma unei eroziuni de pământ ce conţine cuartiţă, gresie şi argilă roşie. Groapa Ruginoasă se află într-un proces de eroziune continuă, săpând regresiv, mărinduşi rapid dimensiunile.

focul viu

În Valea Milcovului, în satul Andreiaşul de Jos, se află Rezervaţia naturală „Focul Viu”, unică în Europa. Flăcările ies în permanenţă din pământ. Acest fenomen rar se datorează emanaţiilor de gaze, care, din cauza razelor soarelui, menţin flăcările aprinse. Noaptea, focurile dansatoare capătă veleităţi mistice impresionante.
De o frumuseţe rară, Focul Viu este puţin cunoscut turiştilor din ţară şi din străinătate, nefiind promovat în circuitele turistice.

vulcanii noroiosi

Două platouri unice, cu aspect selenar, se află pe raza localităţilor Berca şi Scorţoasa din judeţul Buzău. Primul platou, cel mai spectaculos, se numeşte Pâclele Mici, iar celălalt platou, Pâclele Mari. Amândouă totalizează o suprafaţă protejată de 30 hectare, denumită „Vulcanii Noroioşi”, un fenomen unic în Europa. Vulcanii noroioşi, aflaţi pe malul drept al râului Buzău, au fost declaraţi monument al naturii încă din 1924 şi sunt rezultatul cumulării mai multor factori: apă, gaze naturale, substrat de gresii, argile şi gipsuri. Gazele care se strecoară din adâncuri antrenează în drumul lor apă şi argilă. La suprafaţă se formează bule care dau impresia de erupţie.
Pâclele Mici sunt spectaculoase ca formă, au cratere în formă de trunchi de con din care curge „lava rece”; măsoară 2-8 m înălţime. Pâclele Mari sunt trei vulcani centrali, cu diametrul de câţiva metri. Pe glob există circa 1100 de vulcani noroioşi.

podul lui Dumnezeu

Pe lângă Focurile Vii şi Vulcanii Noroioşi, Munţii Buzăului, în Ţara Luanei, ascund
misterioasele Pietre Vii. Este vorba despre formaţiuni ciudate de piatră, denumite ştiinţific „trovanţi”, care, în loc să scadă în timp, de la eroziune, cresc, au forme bizare şi se mişcă. Localnicii încearcă să le ţină pe lângă case, pentru mai mult noroc în gospodărie.
Podul Natural, numit „Podul lui Dumnezeu”, este traversat de drumul judeţean Baia de Aramă – Drobeta Turnu-Severin. Este al doilea, ca mărime, din Europa şi singurul pe care se poate circula. „Podul lui Dumnezeu” are 30 m lungime, 13m lăţime, 22m înălţime şi 9 m grosime.
În plănuirea unei vacanţe de vis, întotdeauna primul pas, al planului itinerariului, este cel mai greu. Să-l facem aşa cum simţim, urmând următoarea povaţă a lui Dalai Lama: „O dată pe an, mergi undeva unde nu ai mai fost niciodată”.

Citarea se poate face în limita a 300 de semne. Nici o instituţie sau persoană (site-uri, instituţii mass-media, firme de monitorizare) nu poate reproduce integral articolele purtătoare de Drepturi de Autor din cadrul IndependentaRomana.ro sau al revistei INDEPENDENȚA ROMÂNĂ – INDEPENDENȚA PRIN CULTURĂ fără acordul Fundaţiei literar-istorice "Stoika". Pentru mai multe detalii, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa info@independentaromana.ro


Recomandări

Alte parcuri dendrologice din România (II)

În numărul din s e p t e m b r i e – octombrie …

Tunelele secrete din județul Dâmbovița

Peșteri, tunele și locuri de legendă Din cartea Secretele României subterane a reputaților oameni de …







Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Toate informaţiile şi articolele publicate pe acest site de către colaboratorii şi partenerii revistei INDEPENDENȚA ROMÂNĂ – INDEPENDENȚA PRIN CULTURĂ şi ai Fundaţiei literar-istorice "Stoika" sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui site sunt interzise. (vezi secţiunea TERMENI ȘI CONDIȚII). Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa info@independentaromana.ro


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

ATENȚIE! Postaţi pe propria raspundere! Vă rugăm să comentaţi la obiect, legat de conţinutul prezentat in material. Inainte de a posta, citiţi regulamentul. Ne rezervăm dreptul de a şterge comentariile utilizatorilor care nu intrunesc regulile de conţinut prevăzute la capitolul TERMENI SI CONDIȚII. Site-ul IndependentaRomana.ro nu răspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formulării acestora revine integral autorului comentariului.




Te-ar mai putea interesa şi articole din: