DELTA VĂCĂREȘTI BUCUREȘTI
„Divinitatea şi natura nu fac nimic inutil, căci toate cele generate prin natură există pentru un scop sau vor fi evenimente în vedera unui scop” (ARISTOTEL)
Delta Văcăreşti mai este numită şi Delta din Bucureşti sau Delta dintre blocuri. Cuprinde aproximativ 200 de hectare pe spaţiul cuprins între Calea Văcăreşti, Şoseaua Olteniţa, Şoseaua Vitan- Bârzeşti şi Splaiul Independenţei.
Natura ne-a dat o lecţie în Groapa Văcăreşti şi a creat acest colţ de rai – Delta Bucureştiului. Această zonă s-a format ca un ecosistem acvatic cu întinderi de mlaştini, stufăriş, ochiuri de apă sau crânguri de sălcii în care trăiesc numeroase mamifere, amfibieni, reptile ori păsări, cam peste 90 de specii, cum ar fi: raţe sălbatice, ulii, vulpi, iepuri, fazani, ţestoase de apă, dihori etc. În timpul migraţiilor de primăvară şi toamnă, zona joacă un rol deosebit de important pentru o serie de specii de păsări migratoare rare.
În cei peste 20 de ani cât a fost neglijată, zona Lacului Văcăreşti, iată, a fost recucerită de natură. Lacul, cunoscut şi ca „Groapa Văcăreşti”, este alimentat de izvoare subterane care au permis creşterea acestei diverse vegetaţii. Timp de sute de ani, aici se afla Valea Plângerii, adică groapa de gunoi a Bucureştiului.
Înainte de 1989, Lacul Văcăreşti din Bucureşti a fost conceput ca parte a amenajării râului Dâmboviţa.
Trebuia să facă parte din sistemul hidrologic de apărare a Bucureştiului împotriva inundaţiilor şi urma să fie alimentat din Argeş şi Lacul Mihăileşti.
Lucrările au început în anul 1986, ocazie cu care a fost demolată şi Mănăstirea Văcăreşti, un monument de artă medievală, ctitorită în 1724 de Nicolae Mavrocordat.
Lacul Văcăreşti a fost umplut o singură dată cu apă din Dâmboviţa, dar costurile pentru pompare fiind foarte mari lucrările au fost sistate. Reprezentanţii de mediu susţin, însă, că delta s-a format prin infiltrarea apei prin diguri, inundând, în special, zona serelor Popeşti Leordeni.
Zona a fost oficial declarată parc natural la 11 mai 2016, prin Hotărâre de Guvern, devenind primul parc natural urban din România şi prima arie naturală protejată din municipiul Bucureşti. În luarea acestei hotărâri s-a primit sprijinul Consiliului General al Municipiului Bucureşti, avizul Academiei Române şi cel de la Studiul de Fundamentare Ştiinţifică.
Locuri asemănătoare Deltei Capitalei se află şi la Londra, Berlin sau Chicago. În oraşul Praga există 88 de arii protejate.
Parcul Natural Văcăreşti va deveni cel mai mare parc natural urban din Europa. El poate fi vizitat acum de oricine doreşte, deşi zona nu este încă amenajată, dar Premierul României, Dacian Cioloş, a spus că de acum Delta Văcăreşti nu mai este o groapă de gunoi, ci va deveni un parc al tuturor cetăţenilor. Premierul a mai precizat că, acum, se lucrează la un plan de management prin care vor fi delimitate zone din interiorul parcului şi se va stabili ce se poate amenaja acolo, adică înclusiv construcţii, în anumite condiţii, şi chiar se vor putea desfăşura activităţi economice, în anumite limite. Desigur, trebuie căutate resursele necesare realizării acestui proiect.
În parc a avut loc o acţiune de ecologizare, cu utilaje, în care s-au strâns 2.200 de metri cubi de gunoaie.
Delta Văcăreşti este sub supravegherea unui grup format din mai multe ONG-uri de profil şi oameni de ştiinţă.
Ecologizarea zonei aduce beneficii majore populaţiei locale şi biodiversităţii dezvoltate aici.
RODICA SUBŢIRELU
Citarea se poate face în limita a 300 de semne. Nici o instituţie sau persoană (site-uri, instituţii mass-media, firme de monitorizare) nu poate reproduce integral articolele purtătoare de Drepturi de Autor din cadrul IndependentaRomana.ro sau al revistei INDEPENDENȚA ROMÂNĂ – INDEPENDENȚA PRIN CULTURĂ fără acordul Fundaţiei literar-istorice "Stoika". Pentru mai multe detalii, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa info@independentaromana.ro